Jump to content
PiotrST

Belgian Brown Smoked na KVEIKACH ?

Recommended Posts

Witajcie,

 

Posiadam zestaw słodów ARES Belgian Brown Smoked / 12Blg / 25L.

Zasyp: Pale Ale, Munich Light, Cara Gold, Peated, Chocolat + chmiel Marynka 25g.

 

Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53?

 

Link do sklepu poniżej:

http://spiritferm.biz/pl/p/Zestaw-surowcow-ARES-Belgian-Brown-Smoked-12Blg-25L/1947

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, PiotrST napisał:

Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53?

Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować 

Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, PiotrST napisał:


Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

NIespecjalnie 25-26 na starcie fermentacji to juz bedzie fuzlowa i estrowa masakra. 

Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. 
 


No! To jest rozwiązanie!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, koval_blazej napisał:

Wrzuć jeszcze jałowca, pasuje do wędzonego i będzie bardziej Norwegian ;)

Polecam sprobowac na malej warce. 

Pilem wedzone piwo z jalowcem na hornindal kveik. 

To juz mocno wykrecony smak. 

 

Edited by Lasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem kiedyś Norwegian Wood z Haandbryggeriet i mnie akurat zachwyciło. Jest wędzone i z jałowcem, ale nie wiem jakie tam są drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robi się ciekawie... choć z jałowcem planuję zrobić Farmhouse Ale (pilzneński, carapils, chmiel saaz i FM53 - zasyp już czeka).



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Robiłem 100% wędzone na fm53. Fermentacja przy 36C zabiła całą wędzobke.

Zabicia wędzonki zdecydowanie nie chcę. A FM53 faktycznie są mocno estrowe, co może przyczynić się do przykrycia wędzonki...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...