Skocz do zawartości
PiotrST

Belgian Brown Smoked na KVEIKACH ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Posiadam zestaw słodów ARES Belgian Brown Smoked / 12Blg / 25L.

Zasyp: Pale Ale, Munich Light, Cara Gold, Peated, Chocolat + chmiel Marynka 25g.

 

Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53?

 

Link do sklepu poniżej:

http://spiritferm.biz/pl/p/Zestaw-surowcow-ARES-Belgian-Brown-Smoked-12Blg-25L/1947

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, PiotrST napisał:

Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53?

Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować 

Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, PiotrST napisał:


Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

NIespecjalnie 25-26 na starcie fermentacji to juz bedzie fuzlowa i estrowa masakra. 

Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. 
 


No! To jest rozwiązanie!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć jeszcze jałowca, pasuje do wędzonego i będzie bardziej Norwegian ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, koval_blazej napisał:

Wrzuć jeszcze jałowca, pasuje do wędzonego i będzie bardziej Norwegian ;)

Polecam sprobowac na malej warce. 

Pilem wedzone piwo z jalowcem na hornindal kveik. 

To juz mocno wykrecony smak. 

 

Edytowane przez Lasek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piłem kiedyś Norwegian Wood z Haandbryggeriet i mnie akurat zachwyciło. Jest wędzone i z jałowcem, ale nie wiem jakie tam są drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robi się ciekawie... choć z jałowcem planuję zrobić Farmhouse Ale (pilzneński, carapils, chmiel saaz i FM53 - zasyp już czeka).



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Robiłem 100% wędzone na fm53. Fermentacja przy 36C zabiła całą wędzobke.

Zabicia wędzonki zdecydowanie nie chcę. A FM53 faktycznie są mocno estrowe, co może przyczynić się do przykrycia wędzonki...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może w 20C nie zrobią takich estrów.
Ja po tej wędzonce nie mam ochoty na gotowanie w domu takiego zasypu. Wole zapach normalnych słodów podczas gotowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×