gowain 1 Zgłoś Napisano 16 Sierpień 2018 Hej, Pytanko - czy środek opisywany jako "alkoholowy preparat dezynfekujący, zawierający kwas mlekowy", mający wg etykiety substancję czynną "propan-2-ol (zaw. 60%)" nada się jako zamiennik dla Despreja? Nie chcę wrzucać zdjęcia butelki czy linka do produktu, żeby nie narazić się na oskarżenie o reklamę (jak ktoś jednak będzie chciał to wrzucę). Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c64club 39 Zgłoś Napisano 17 Sierpień 2018 (edytowane) Desprej to mieszanka etanol 45%, izopropanol 30%, chlorek didecylodimetyloamoniowy (DDAC) 0,5%. Dla większości mikrobów 30 sekund hekatomby i jest czysto. Z tego co pytałem, izopropanol działa antyseptycznie przy stężeniu około 70% wag. tak jak etanol. Dla większości mikrobów wymagane 30-60 sekund.Te 60% - może nie na wszystko zadziałać (podaję za studentami farmacji). Dodatkowa zaleta czystego izopropanolu - jeśli masz działalność/firmę, 5l izopropanolu (często sprzedawanego pod skróconą nazwą IPA :P) da się wcisnąć w koszty chyba w każdej branży. Za 35 zł brutto masz 5l czystego izopropanolu od optyki, co daje 3,925 kg. Do tego musisz dolać ~1,65l wody destylowanej i masz pewny środek do spryskiwania sprzętu. Edytowane 17 Sierpień 2018 przez c64club Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gowain 1 Zgłoś Napisano 18 Sierpień 2018 Chodzi dokładnie o taki środek jak poniżej. Propan-2-ol to inna nazwa izopropanolu, może wszechmocny @Daniel() pomoże . Najbardziej mnie ten kwas mlekowy w składzie zastanawia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach