Skocz do zawartości
garot

FOREIGN SMOKED STOUT 16°BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Przymierzam się do 2 piwa na zacierze z zestawu surowców FOREIGN SMOKED STOUT 16°BLG dostępny na TB.

Na stronie można wybrać nawet składniki na warkę 25 litrów. Moje pytanie czy zmieści mi się to do fermentora zwykłego z BA? Jeśli nie to ile maksymalnie mógłbym takiego piwa zrobić aby się piana nie wydobywała?

 

Jakie drożdże polecacie z suchych do takiego piwa i czy 1 paczka starczy?

 

Mam jeszcze pytanie bo przy moim poprzednim pierwszym piwie na zacierze wsypałem luzem chmiel i to był błąd (mam teraz gushing). Czy jak chmiel dam w pończosze podczas gotowania i wyjmę przed schładzaniem to będzie ok? Jak na cichej użyć pończochy aby była zanurzona w brzeczce? Rozumiem ze należy jakoś wyparzyć wcześniej aby materiał odkazić?

 

Byłbym wdzięczny za cenne rady.

 

Edytowane przez garot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Standardowy fermentor ma 33 l., spokojnie 25 l możesz lać. Drożdże do tego z suchych najlepiej s-04 dać. Z chmielem bym nie kombinował. Zrob na koniec gotowania whrilpool i poczekaj aż wszystko opadnie na dno. Potem dekantuj i już. W tym stoucie dużo chmielu nie ma więc bez problemu. Na cichą też wrzucaj chmiel luzem, a na koniec jak możesz daj fermentor w chłodne miejsce, żeby opadł na dno. Przy zlewaniu uważaj żeby nie zassać z dna i sprawa załatwiona.😊

Edytowane przez elninio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do FESa wędzonego wg mnie nie ma sensu dawać chmiel na cichą. On ma być wędzono-palony a nie chmielowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie może faktycznie nie będę dawał chmiel na cichą. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi się marzy FES ale nie w wersji wędzonej ale w wersji tropical stout :) czyli dodatek kandyzowanych owoców takich jak mango, marakuja i lukrecja :) w tym miesiącu jutro robię trzecia warkę 20 litrów i mam zamiar jeszcze jedną :) jak dostanę coś pieniędzy to będę kompletował sobie składniki własnie na takie piwo coś w tym stylu :D zrobił bym to już teraz gdyby nie kosztowana naprawa auta :D co myślicie o takim czymś :) ja teraz jadę na kveikach wszystko co robię w sumie taki styl też by się dało :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, pajaczeq napisał:

Mi się marzy FES ale nie w wersji wędzonej ale w wersji tropical stout :) czyli dodatek kandyzowanych owoców takich jak mango, marakuja i lukrecja :)

Nie wiem skąd czerpiesz informacje o stylach i składnikach, ale na moje to coś tu nie gra...

Rzuć okiem:

https://learn.kegerator.com/tropical-stouts/

https://beerandbrewing.com/make-your-best-tropical-stout/

I dopiero potem rób zakupy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oki wielkie dzięki to bym sobie zrobił tropical stout :D mój błąd wziąłem jakiś jakikolwiek przepis z internetu może koncepcja nie głupia ale na pewno nie byłby to tropical stout :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zasada, pajaczeq -> Oj tam, oj tam. Ja tam bym się chętnie napił piwa z kandyzowanymi/suszonymi owocami. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę o poradę, mój Smoket Stout jest 8 dzień na cichej i mierzyłem ekstrakt i wyszło 7,5 BLG chyba trochę dużo jak na 8 dzień? Początkowa wartość to 14BLG, drożdże S04 rehydrowane jednak sporo było ich na dnie szklanki więc pewnie nie najlepszej kondycji były? Na dnie fermentora jest dużo osad aż pod kran.

 

Temperatury utrzymuje w okolicach 16-17 stopni. Czy piwo zejdzie jeszcze? generalnie jeszcze w rurce od czasu do czasu bulka, do środka nie zaglądałem. Do jakiej wartości powinno zejść tego typu piwo?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacierałeś? Jak wyglądał schemat zacierania?

Ile było na burzliwej?

Czym mierzyłeś?

S-04 to nie są bardzo żarłoczne drożdże, mi na jednej warce z 10 BLG zeszły na 3BLG. Chociaż 7.4 przy ekstrakcie początkowym 14 to dość sporo.

 

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Jak długo piwo było na burzliwej, jakie temperatury fermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, garot napisał:

Do jakiej wartości powinno zejść tego typu piwo?

 

43730_wrozbita-maciej.jpg

 

Tyle mogę przewidzieć :D

 

Tak serio nikt Ci nie odpowie na te pytania bo nikt nie ma kuli do wróżenia.

 

Co do Twojego problemu jak go rozwiązać? Czekać i czekać i jeszcze raz czekać. 8 dni to za mało na zakończenie fermentacji w 16-17C. Ostatnio gdzieś był temat, że S-04 się strasznie lenią z nowej partii. Do tego Schemat zacierania zależy też jaki miałeś, a wpływa on na odfermentowanie jak i użyte surowce. Więc aby coś więcej napisać musisz to wypisać. 

 

Ja bym  teraz podniósł im temperaturę no i tak jak pisałem czekał i za jakiś tydzień dopiero sprawdził co tam słychać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi :) więc uzupełniam dane:

 

Mierzyłem balingometrem, zacierałem według instrukcji dostarczonej przez twój browar - to zestaw surowców:

Ziarno      Strzegom Pale Ale 4.13 kg 54.5% 79 % 6
Ziarno Słód Wędzony Steinbach 1.25 kg 16.5% 80 % 5
Ziarno Brown Malt (British Chocolate) 0.4 kg 5.3% 70 % 128
Ziarno Chocolate Malt (UK) 0.4 kg 5.3% 73 % 887
Ziarno Fawcett - Pale Chocolate 0.4 kg 5.3% 71 % 600
Ziarno Jęczmień palony 0.5 kg 6.6% 55 % 985
Dodatek Briess - Barley Flakes 0.5 kg 6.6% 70 % 3

 

 

68 C 60 min
68 C 15 min
68 C 10 min
78 C 5 min

 

Dodam jeszcze że drożdże zadałem w temp 24 st nie dałem rady w upalny dzień zjechać chłodnicą niżej, ale szybko dodałem pety aby schładzać w styropianowej lodówce.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mija 13 dzień i po pomiarze dalej jest 7,5 BLG :( Co mogę zrobić aby zbić chociaż do 5?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widocznie nie zejdzie niżej. Jak tak zależy Ci na odfermentowaniu to zadaj Bretty albo inny szczep drożdży, ale dla mnie to działanie bez sensu. Zaczekaj jeszcze z tydzień jak nic się nie zmieni to lej w butle albo przelewaj na cichą i zadaj jakieś dzikusy wtedy osiągniesz te 5 blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, garot napisał:

Mija 13 dzień i po pomiarze dalej jest 7,5 BLG :( Co mogę zrobić aby zbić chociaż do 5?

Rozcieńcz wodą :)

Przenieś piwo do  temp. pokojowej. Potrzymaj z 3-4 dni jeszcze. Jak nie zejdzie to potrzymaj jeszcze 3-4 dni i możesz rozlewać. Być może coś się zadzieje jeszcze. Sporo czekoladowo-karmelowych słodów, może to mieć wpływ na odfermentowanie. 

 

Edit: albo daj ze 3 kg cukru i zadaj bayanusów. Pozorny może zejdzie do coś około 5 blg :)

Edytowane przez Pindin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro przelewam na cicha na jeszcze tydzień, i tak nie będę miał czasu na dniach na butelkowanie a może jeszcze coś zejdzie. Czy mocno słodkie będzie piwo z takim blg? Czy uwarzyliście podobne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie przelewał i zostawił jak jest. Jak oddzielisz drożdże to co ma Ci dojadać to piwo? Wyszło mi raz coś takiego, było ulepkowate i słodkie, ale dało radę pić ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Undeath napisał:

Jak oddzielisz drożdże to co ma Ci dojadać to piwo?

W dniu 12.09.2018 o 08:29, Undeath napisał:

drożdże i tak pływają w piwie i co mają dojeść to dojedzą

To jak w końcu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niedawno rozlewałem mego stouta, wyszło mi 6 BLG na koniec i mam pytanie o smak. Spróbowałem próbkę po mierzeniu i myślałem że taki Smoked Stout będzie raczej wędzony a jest mocno dymny czy tak ma być? :) czy polecicie jakieś typowo wędzone piwa górnej fermentacji? Może też coś z zestawu z jakiegoś sklepu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie piję sobie swojego stouta. Dziękuję za wasze rady :) Nie wiem tylko czy nie za mało glukozy dałem 70g na 24 litry ale w sumie lubię mało nasycone piwa :)

 

_20181014_193258.thumb.JPG.2e124767dc8795630ccb85fa063e27f3.JPG

Edytowane przez garot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajna etykieta, no i jak do tego piwko smakuje to idealnie ;)

 

No i pozdrawiam kogos z mojego rodzinnego miasta ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Hanys93 napisał:

Fajna etykieta, no i jak do tego piwko smakuje to idealnie ;)

 

No i pozdrawiam kogos z mojego rodzinnego miasta ;)

 

Dziękuję, pozdrawiam również Tyszanina :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 29.09.2018 o 13:45, garot napisał:

Niedawno rozlewałem mego stouta, wyszło mi 6 BLG na koniec i mam pytanie o smak. Spróbowałem próbkę po mierzeniu i myślałem że taki Smoked Stout będzie raczej wędzony a jest mocno dymny czy tak ma być? :) czy polecicie jakieś typowo wędzone piwa górnej fermentacji? Może też coś z zestawu z jakiegoś sklepu?

 

nie wiem jaki słód dawałeś, ale generalnie ze słodów wędzonych drewnem wychodzi wędzonka/kiełbasa/oscypek, a ze słodu wędzonego torfem dym/asfalt/bandaże

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×