Jump to content
michal9890

Luźna inspiracja piwem Multigrain

Recommended Posts

Cześć

Chcę zrobić coś nowego (jakieś wyzwanie) i mam pytanie odnośnie wstępnej receptury. Jest to bardzo luźna inspiracja piwem Pinta Pszeżytowies. 

Zasyp:

słód Pale ale - 0,5 kg - 9,1%

słód Pszeniczny - 3 kg - 54,5%

płatki owsiane - 1,5 kg - 27,3%

płatki żytnie - 0,5 kg - 9,1%

Z tego wychodzi ok. 14 BLG. Zacieranie z przerwą beta-glutenową i temp wygrzewu 80 C. Do tego dojdzie chmiel, dodatki i drożdże FM20.

1. Czy taki zasyp ma sens? Może się to udać? Wiem, że filtracja najłatwiejsza nie będzie dlatego chcę dodać łuskę ryżową.

2. Czy słód pszeniczny ma na tyle enzymów aby to się wszystko dobrze zatarło?

Z góry dziękuję za dyskusję :)

 

Edited by michal9890

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś, coś? Czy muszę zrobić doświadczenie? Podzielę się efektami ale wolałbym usłyszeć chociaż że może się udać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie ze się może udać. Płatki skleikuj przed zacieraniem i nie powinno być kłopotu. Jak nie masz doświadczenia z tego typu piwami to polecam zrobić podobnie jak w recepturze Dori 

http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

Tu jest co prawda witbier ale zasada zacierania podobna. 

Powodzenia i daj znać jak wyszło. 

Ps. Jakie chmiele tam będziesz dawał? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierać właśnie chciałem coś w tym stylu co we wspomnianej recepturze. Chmiel na zimno chciałbym dodać equanot (jeszcze nie używałem tego chmielu), a na goryczkę coś neutralnego (15-20 ibu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno być ok.

Płatki kup błyskawiczne, nie będziesz musiał kleikować (chyba, że chcesz się nauczyć).

Możesz zrobić single hop equinox (equanot) - ten chmiel sie nadaje zarówno na goryczkę jak i aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo już fermentuje trzeci dzień. Ze względu na to, iż w sklepie nie dostałem od ręki łuski ryżowej byłem zmuszony trochę zmienić zasyp. Ostatecznie dodałem trochę więcej słodu z łuską więc zrobiłem tak:

słód pszeniczny 3,5kg

słód pale ale 1,5 kg

słód żytni 0,5 kg

płatki owsiane 1,0 kg

Powiem wam, że wysładzanie szło opornie ale w końcu znalazłem sposób. 

Co z tego wyjdzie dam znać za jakiś miesiąc :) Dzięki za odpowiedzi 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak obiecałem piszę co wyszło Piwo jest dość mocno słodowe Czuć że było ''kombinowane'' Całkiem nieźle się to komponuje z amerykańskimi chmielami. Do tego goryczka z soku grapefruitowego Piwo jest orzeźwiające i  bardzo pełne. Posiada trwałą pianę. Eksperyment wyszedł jak najbardziej na plus 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...