Skocz do zawartości
michal9890

Luźna inspiracja piwem Multigrain

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Chcę zrobić coś nowego (jakieś wyzwanie) i mam pytanie odnośnie wstępnej receptury. Jest to bardzo luźna inspiracja piwem Pinta Pszeżytowies. 

Zasyp:

słód Pale ale - 0,5 kg - 9,1%

słód Pszeniczny - 3 kg - 54,5%

płatki owsiane - 1,5 kg - 27,3%

płatki żytnie - 0,5 kg - 9,1%

Z tego wychodzi ok. 14 BLG. Zacieranie z przerwą beta-glutenową i temp wygrzewu 80 C. Do tego dojdzie chmiel, dodatki i drożdże FM20.

1. Czy taki zasyp ma sens? Może się to udać? Wiem, że filtracja najłatwiejsza nie będzie dlatego chcę dodać łuskę ryżową.

2. Czy słód pszeniczny ma na tyle enzymów aby to się wszystko dobrze zatarło?

Z góry dziękuję za dyskusję :)

 

Edytowane przez michal9890

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ktoś, coś? Czy muszę zrobić doświadczenie? Podzielę się efektami ale wolałbym usłyszeć chociaż że może się udać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ze się może udać. Płatki skleikuj przed zacieraniem i nie powinno być kłopotu. Jak nie masz doświadczenia z tego typu piwami to polecam zrobić podobnie jak w recepturze Dori 

http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

Tu jest co prawda witbier ale zasada zacierania podobna. 

Powodzenia i daj znać jak wyszło. 

Ps. Jakie chmiele tam będziesz dawał? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacierać właśnie chciałem coś w tym stylu co we wspomnianej recepturze. Chmiel na zimno chciałbym dodać equanot (jeszcze nie używałem tego chmielu), a na goryczkę coś neutralnego (15-20 ibu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powinno być ok.

Płatki kup błyskawiczne, nie będziesz musiał kleikować (chyba, że chcesz się nauczyć).

Możesz zrobić single hop equinox (equanot) - ten chmiel sie nadaje zarówno na goryczkę jak i aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo już fermentuje trzeci dzień. Ze względu na to, iż w sklepie nie dostałem od ręki łuski ryżowej byłem zmuszony trochę zmienić zasyp. Ostatecznie dodałem trochę więcej słodu z łuską więc zrobiłem tak:

słód pszeniczny 3,5kg

słód pale ale 1,5 kg

słód żytni 0,5 kg

płatki owsiane 1,0 kg

Powiem wam, że wysładzanie szło opornie ale w końcu znalazłem sposób. 

Co z tego wyjdzie dam znać za jakiś miesiąc :) Dzięki za odpowiedzi 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak obiecałem piszę co wyszło Piwo jest dość mocno słodowe Czuć że było ''kombinowane'' Całkiem nieźle się to komponuje z amerykańskimi chmielami. Do tego goryczka z soku grapefruitowego Piwo jest orzeźwiające i  bardzo pełne. Posiada trwałą pianę. Eksperyment wyszedł jak najbardziej na plus 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×