Skocz do zawartości
c64club

Wydajność vs "efektywność wysładzania(?)". Wanna cienkusza z kilograma słodu

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł nieco przesadzony, ale już precyzuję. Otóż wydajność w sensie ilości cukrów wypłukanych ze słodu mam całkiem sporą, ale wymaga to znacznie więcej wody niż liczy PPPP.

[przykład]Wbijam wydajność zachowawczo 70% (bo uzyskiwałem ponad 70), chcę zrobić 22l lekkiego Ale 12°Blg czyli standardowa warka. PPPP wyznacza mi 5 kg słodu i na zacieranie + wysładzanie niecałe 30l wody.  Żeby przy 5 kg słodu dojechać z wysładzaniem do ~2°Blg i wypłukać 70% możliwych cukrów, musiałbym przepuścić przez cały proces ze 45-50 litrów wody. Brzeczka przednia całkiem gęsta, potem ekstraktywność spada raptownie. Po 25l (w garze mam 25l 9°Blg) cieknie mi około 2°Blg i tak przez następne kilkanaście litrów dolewanej wody, więc się nie wygłupiam z dalszym wysładzaniem. Czyli dochodząc do założonej wydajności uzyskam cały basen cienkusza żeby go później odparować bezlitośnie. Bessęsu.

 

Zacieranie i wysładzanie w kadzi złożonej z 2 dobrze zaizolowanych fermentorów, jeden ma nawiercone kilkaset otworków w dnie, włożony w drugi z nisko osadzonym kranem.  Jeden błąd tej metody widzę już na samym początku. Otóż przy tak skonstruowanym fałszywym dnie, podbicie ma objętość około 3l, czyli tak jakbym do uzyskanej brzeczki przedniej na dzień dobry dolewał 3l wody. Testowo wypełniłem "przestrzeń szkodliwą" pod FD za pomocą wkładki o objętości 1,5l ale niewiele to pomogło.

Zacieranie dwutemperaturowe, podgrzewanie między przerwami poprzez pobranie 3-4 litrów brzeczki przedniej, zagotowanie i zwrócenie na górę za pomocą deszczownicy, zamiast dolewania gorącej wody. Wysładzanie "prawie ciągłe" czyli tyle ile spuszczę z kranu, tyle wody 70°C dolewam na górę.

 

Coś mi świta, że w procesie mam jakiś duracki błąd widoczny na pierwszy rzut oka, jeno nie mojego :)

 

Edytowane przez c64club

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jaka proporcja wody do słodu w czasie zacierania? Generalnie brzmi, jakby ci np kanalikowała woda przez złoże i nie wypłukiwała cukrów. Może spróbuj wysładzania na raty - z zamieszaniem wszystkiego i ponownym układaniem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak jak kolega @koval_blazej napisał. Zamiast wypłukiwać cukry przelewasz tylko wodę. Mieszaj górną warstwę złoża, nacinaj nożem, delikatnie zawracaj i delikatniej dolewaj wody, żeby nie wzruszyć za bardzo. 22 litry z 5 kg słodu to Ty powinieneś mieć 15, a nie 12 blg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Woda do słodu wagowo 3:1. Przy najbliższym warzeniu sprobuje zaburzav strukture młóta i od momentu mashoutu nie zejść ponizej 80°C.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Niedawno był temat o wysładzaniu gorącą kranówką - z doświadczeń stosujących tą metodę wynikało, że wysładzanie wodą ok. 50°C nie ma istotnego wpływu na wydajność. Stawiał bym, jak już sugerowano, na kanalikowanie, prawdopodobnie w efekcie stosowania deszczownicy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Kòpôcz napisał:

Niedawno był temat o wysładzaniu gorącą kranówką - z doświadczeń stosujących tą metodę wynikało, że wysładzanie wodą ok. 50°C nie ma istotnego wpływu na wydajność. Stawiał bym, jak już sugerowano, na kanalikowanie, prawdopodobnie w efekcie stosowania deszczownicy.

A moim zdanie warto podgrzać do tych 80'C

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×