Jump to content
c64club

Wydajność vs "efektywność wysładzania(?)". Wanna cienkusza z kilograma słodu

Recommended Posts

Tytuł nieco przesadzony, ale już precyzuję. Otóż wydajność w sensie ilości cukrów wypłukanych ze słodu mam całkiem sporą, ale wymaga to znacznie więcej wody niż liczy PPPP.

[przykład]Wbijam wydajność zachowawczo 70% (bo uzyskiwałem ponad 70), chcę zrobić 22l lekkiego Ale 12°Blg czyli standardowa warka. PPPP wyznacza mi 5 kg słodu i na zacieranie + wysładzanie niecałe 30l wody.  Żeby przy 5 kg słodu dojechać z wysładzaniem do ~2°Blg i wypłukać 70% możliwych cukrów, musiałbym przepuścić przez cały proces ze 45-50 litrów wody. Brzeczka przednia całkiem gęsta, potem ekstraktywność spada raptownie. Po 25l (w garze mam 25l 9°Blg) cieknie mi około 2°Blg i tak przez następne kilkanaście litrów dolewanej wody, więc się nie wygłupiam z dalszym wysładzaniem. Czyli dochodząc do założonej wydajności uzyskam cały basen cienkusza żeby go później odparować bezlitośnie. Bessęsu.

 

Zacieranie i wysładzanie w kadzi złożonej z 2 dobrze zaizolowanych fermentorów, jeden ma nawiercone kilkaset otworków w dnie, włożony w drugi z nisko osadzonym kranem.  Jeden błąd tej metody widzę już na samym początku. Otóż przy tak skonstruowanym fałszywym dnie, podbicie ma objętość około 3l, czyli tak jakbym do uzyskanej brzeczki przedniej na dzień dobry dolewał 3l wody. Testowo wypełniłem "przestrzeń szkodliwą" pod FD za pomocą wkładki o objętości 1,5l ale niewiele to pomogło.

Zacieranie dwutemperaturowe, podgrzewanie między przerwami poprzez pobranie 3-4 litrów brzeczki przedniej, zagotowanie i zwrócenie na górę za pomocą deszczownicy, zamiast dolewania gorącej wody. Wysładzanie "prawie ciągłe" czyli tyle ile spuszczę z kranu, tyle wody 70°C dolewam na górę.

 

Coś mi świta, że w procesie mam jakiś duracki błąd widoczny na pierwszy rzut oka, jeno nie mojego :)

 

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaka proporcja wody do słodu w czasie zacierania? Generalnie brzmi, jakby ci np kanalikowała woda przez złoże i nie wypłukiwała cukrów. Może spróbuj wysładzania na raty - z zamieszaniem wszystkiego i ponownym układaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak kolega @koval_blazej napisał. Zamiast wypłukiwać cukry przelewasz tylko wodę. Mieszaj górną warstwę złoża, nacinaj nożem, delikatnie zawracaj i delikatniej dolewaj wody, żeby nie wzruszyć za bardzo. 22 litry z 5 kg słodu to Ty powinieneś mieć 15, a nie 12 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno był temat o wysładzaniu gorącą kranówką - z doświadczeń stosujących tą metodę wynikało, że wysładzanie wodą ok. 50°C nie ma istotnego wpływu na wydajność. Stawiał bym, jak już sugerowano, na kanalikowanie, prawdopodobnie w efekcie stosowania deszczownicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Kòpôcz napisał:

Niedawno był temat o wysładzaniu gorącą kranówką - z doświadczeń stosujących tą metodę wynikało, że wysładzanie wodą ok. 50°C nie ma istotnego wpływu na wydajność. Stawiał bym, jak już sugerowano, na kanalikowanie, prawdopodobnie w efekcie stosowania deszczownicy.

A moim zdanie warto podgrzać do tych 80'C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...