Jump to content
tomitomi13

Belgian Golden Ale na gęstwie po Witbier - czy będzie czuć kolendrą?

Recommended Posts

Planuję warzyć serię piw na droźdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier:

https://wyeastlab.com/yeast-strain/belgian-witbier

w następującym schemacie.

 

1. Witbier > 12-13P

Zebranie Gęstwy

2. Seria Golden Ale potem zebranie gęstwy itd >> Belgian Strong Ale i może  Belgian IPA.

 

PYT:

Czy po zebraniu gestwy po Witbierze do kolejnych piw nie przedostaną się posmaki kolendry i curacao?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będzie. Często robiłem Witbiera na rozruch dla drożdży na tripla lub dubbla i aromat nie przejdzie - drożdże nie nasiąkają nim, a nawet jak wlejesz trochę piwa z nimi to zginie on w dużej warce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Undeath napisał:

Często robiłem Witbiera na rozruch dla drożdży na tripla lub dubbla

Własnie o to chodzi... ten wit jest na rozruch :)

 

BTW: Pozdrowienia z Nowej Soli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, tomitomi13 napisał:

Własnie o to chodzi... ten wit jest na rozruch :)

 

BTW: Pozdrowienia z Nowej Soli :)

Siedzisz w Nowej Soli? :D Ja tam pracuje w NS :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...