Skocz do zawartości
tomitomi13

Belgian Golden Ale na gęstwie po Witbier - czy będzie czuć kolendrą?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję warzyć serię piw na droźdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier:

https://wyeastlab.com/yeast-strain/belgian-witbier

w następującym schemacie.

 

1. Witbier > 12-13P

Zebranie Gęstwy

2. Seria Golden Ale potem zebranie gęstwy itd >> Belgian Strong Ale i może  Belgian IPA.

 

PYT:

Czy po zebraniu gestwy po Witbierze do kolejnych piw nie przedostaną się posmaki kolendry i curacao?

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie. Często robiłem Witbiera na rozruch dla drożdży na tripla lub dubbla i aromat nie przejdzie - drożdże nie nasiąkają nim, a nawet jak wlejesz trochę piwa z nimi to zginie on w dużej warce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, Undeath napisał:

Często robiłem Witbiera na rozruch dla drożdży na tripla lub dubbla

Własnie o to chodzi... ten wit jest na rozruch :)

 

BTW: Pozdrowienia z Nowej Soli :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, tomitomi13 napisał:

Własnie o to chodzi... ten wit jest na rozruch :)

 

BTW: Pozdrowienia z Nowej Soli :)

Siedzisz w Nowej Soli? :D Ja tam pracuje w NS :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×