Jump to content
godisadj

zagotowanie zacierania

Recommended Posts

Witam, musze to pytanie zadac mimo wstudu jaki mnie ogarnia bo to nie 1 warka jaka robie,

a mianowicie

 

podczas dzisiejszego robienia piwa wszystkie etapy robilem jak trzeba i w koncu podnioslem do do 72 stopni do negatywne proby jodowej.

Po ustaleniu tej temp przekrecilem palniki z mysla ze je wylaczylem a okazalo sie ze zmniejszylem i szczesliwy odszedlem na 10 min od garnka.

Jakie bylo moje zdziwienie gdy podnioslem pokrywe i zobaczylem gotujace sie slody;(.

 

powiedzcie bedzie cos z tego czy do wylania??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmierdzi spalenizną? Masz na dnie zwęglony słód? Nabierz trochę płynu do szklanki i spróbuj - jeśli smak jest ok, to piwo będzie pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie koniecznie musiałeś zagotować zacier. Mogła się podnieść temp. i sam w sobie cyrkulował dając wrażenie gotowania. Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. 

 

Filtruj normalnie tylko sprawdź czy się zacier nie przyjarał tak jak koledzy wyżej piszą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witbier

 

slody Heidelberg 2 kg,Przeniczny 0.5 i przenica 1 kg

 

wszystko wrzucilem do 54 stopni trzymalem w 52 przez 20 min potem podnioslem do 63 przez 60 min i do 72 na 20 min mialem dac ale zostawilem na palnikach ...eh

 

 

jak zobaczylem co sie dzieje to wylaczylem gaz schlodzilem troche i trzymalem jeszcze troche

 

 

filtrowac to czy szkoda roboty?

Edited by godisadj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też nie wierzę, że się nie zatarło po takim czasie. Może masz grubo pośrutowane i pszenica puszcza jeszcze skrobię. Zrób test na rzadszej próbce i bez wielkich drobin. Jeżeli to nie poskutkuje możesz dodać jakiegoś słodu pilzneńskiego z 0,5 kg na 20-30 minut w 66C. Potem filtracja normalnie. Jak nie masz słodu to filtruj moim zdaniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłoby słodkie dalej bo na pewno część skrobi zdążyłaby się rozłożyć do cukrów prostych. Ciężko organoleptycznie stwierdzić czy brzeczka jest niezatarta - nawet po wrzuceniu słodów jak spróbujesz zacieru od razu to jest on słodki ;) No to wszystko jest chyba okej skoro takie wartości osiągnąłeś i nie ma przypalenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to witbier, to skrobia może zostać. Pewnie się uwolniła jeszcze w wysokiej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 7.08.2018 o 10:55, Undeath napisał:

Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. 

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, leonzn napisał:

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Mi też działa, może kup drugi. Mam czasami skoki temperatury podczas zacierania i nagle piszczy ale wydaje mi się że to wyłączony palnik trochę punktowo podgrzewa bo po przemieszaniu jednak wszystko wraca do normy.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, leonzn napisał:

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Miałem to samo :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...