Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, musze to pytanie zadac mimo wstudu jaki mnie ogarnia bo to nie 1 warka jaka robie,

a mianowicie

 

podczas dzisiejszego robienia piwa wszystkie etapy robilem jak trzeba i w koncu podnioslem do do 72 stopni do negatywne proby jodowej.

Po ustaleniu tej temp przekrecilem palniki z mysla ze je wylaczylem a okazalo sie ze zmniejszylem i szczesliwy odszedlem na 10 min od garnka.

Jakie bylo moje zdziwienie gdy podnioslem pokrywe i zobaczylem gotujace sie slody;(.

 

powiedzcie bedzie cos z tego czy do wylania??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śmierdzi spalenizną? Masz na dnie zwęglony słód? Nabierz trochę płynu do szklanki i spróbuj - jeśli smak jest ok, to piwo będzie pijalne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie koniecznie musiałeś zagotować zacier. Mogła się podnieść temp. i sam w sobie cyrkulował dając wrażenie gotowania. Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. 

 

Filtruj normalnie tylko sprawdź czy się zacier nie przyjarał tak jak koledzy wyżej piszą. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witbier

 

slody Heidelberg 2 kg,Przeniczny 0.5 i przenica 1 kg

 

wszystko wrzucilem do 54 stopni trzymalem w 52 przez 20 min potem podnioslem do 63 przez 60 min i do 72 na 20 min mialem dac ale zostawilem na palnikach ...eh

 

 

jak zobaczylem co sie dzieje to wylaczylem gaz schlodzilem troche i trzymalem jeszcze troche

 

 

filtrowac to czy szkoda roboty?

Edytowane przez godisadj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po godzinie nie mogło się nie zatrzeć. Próba nie wychodzi, to znaczy barwa się nie zmienia po dodaniu jodyny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie wierzę, że się nie zatarło po takim czasie. Może masz grubo pośrutowane i pszenica puszcza jeszcze skrobię. Zrób test na rzadszej próbce i bez wielkich drobin. Jeżeli to nie poskutkuje możesz dodać jakiegoś słodu pilzneńskiego z 0,5 kg na 20-30 minut w 66C. Potem filtracja normalnie. Jak nie masz słodu to filtruj moim zdaniem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a mam jeszcze dodatkowe pytanie gdyby sie nie zatarlo to byloby slodkie? ja po filtrowaniu mam 20 blg i jest slodkie wsmaku i nie ma posmaku przypalonego slodu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Byłoby słodkie dalej bo na pewno część skrobi zdążyłaby się rozłożyć do cukrów prostych. Ciężko organoleptycznie stwierdzić czy brzeczka jest niezatarta - nawet po wrzuceniu słodów jak spróbujesz zacieru od razu to jest on słodki ;) No to wszystko jest chyba okej skoro takie wartości osiągnąłeś i nie ma przypalenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to witbier, to skrobia może zostać. Pewnie się uwolniła jeszcze w wysokiej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 7.08.2018 o 10:55, Undeath napisał:

Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. 

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, leonzn napisał:

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Mi też działa, może kup drugi. Mam czasami skoki temperatury podczas zacierania i nagle piszczy ale wydaje mi się że to wyłączony palnik trochę punktowo podgrzewa bo po przemieszaniu jednak wszystko wraca do normy.

Edytowane przez drakon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, leonzn napisał:

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Miałem to samo :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×