Jump to content
fasolus

Single Hop Sorachi Ace Session IPA

Recommended Posts

Cześć. Co sądzicie o następującej recepturze na lekkie proste mocno aromatyczne Single Hop Session IPA. Czy 100g chmielu Sorachi Ace na 10l to nie za mało ?

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński 2kg

Płatki Owsiane 0,25kg

Płatki Pszeniczne 0,25kg

 

Zacieranie:

68st. 60min.

78st. 10min.

 

Chmielenie: 

Sorachi Ace 2017 20g. 60min.

Sorachi Ace 2017 10g. 5min.

Sorachi Ace 2017 30g. 0min.

Sorachi Ace 2017 40g. na zimno na dwa dni

 

Drożdże US-05 

 

Wg. Brewness:

54 IBU

10,5 BLG

4,2% alk.

6,1 EBC

 

Edited by fasolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Receptura jest spoko moim zdaniem. Nie rozumiem tylko po co po 10 % zasypu płatków chcesz dać. Na lekkie, sesyjne piwo to 100 % pilsa. Chmiel i tak i tak będzie grał tu pierwsze skrzypce. Używałeś kiedyś Sorachi ace? Ten chmiel jest bardzo charakterystyczny. Daje ciastkami i kokosami i wnosi słodycz do piwa. Przynajmniej takie odczucia miałem ze zbioru 2016. Jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja należę do tych drugich

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Pindin napisał:

Cześć. 

Receptura jest spoko moim zdaniem. Nie rozumiem tylko po co po 10 % zasypu płatków chcesz dać. Na lekkie, sesyjne piwo to 100 % pilsa. Chmiel i tak i tak będzie grał tu pierwsze skrzypce. Używałeś kiedyś Sorachi ace? Ten chmiel jest bardzo charakterystyczny. Daje ciastkami i kokosami i wnosi słodycz do piwa. Przynajmniej takie odczucia miałem ze zbioru 2016. Jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja należę do tych drugich

 

Płatki owsiane chcę dać, żeby poprawić gładkość i pijalność, a pszeniczne na pienistość. Czy w takim lekkim piwie to raczej mija się z celem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, fasolus napisał:

Czy w takim lekkim piwie to raczej mija się z celem ?

Nie, spoko :) Ale nie wiem (raczej nie) czy owies poprawi pijalność. Piwo faktycznie będzie miało gładszą fakturę, ale może sprawiać wrażenie cięższego, zaklejającego. Płatki mają beta glukany - tak jak słód żytni. Wg niektórych źródeł owies też poprawia pienistość, tak więc pszenica zbędna. Ja na 100 % pilsa mam betonową pianę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...