Skocz do zawartości
fasolus

Single Hop Sorachi Ace Session IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Co sądzicie o następującej recepturze na lekkie proste mocno aromatyczne Single Hop Session IPA. Czy 100g chmielu Sorachi Ace na 10l to nie za mało ?

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński 2kg

Płatki Owsiane 0,25kg

Płatki Pszeniczne 0,25kg

 

Zacieranie:

68st. 60min.

78st. 10min.

 

Chmielenie: 

Sorachi Ace 2017 20g. 60min.

Sorachi Ace 2017 10g. 5min.

Sorachi Ace 2017 30g. 0min.

Sorachi Ace 2017 40g. na zimno na dwa dni

 

Drożdże US-05 

 

Wg. Brewness:

54 IBU

10,5 BLG

4,2% alk.

6,1 EBC

 

Edytowane przez fasolus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Receptura jest spoko moim zdaniem. Nie rozumiem tylko po co po 10 % zasypu płatków chcesz dać. Na lekkie, sesyjne piwo to 100 % pilsa. Chmiel i tak i tak będzie grał tu pierwsze skrzypce. Używałeś kiedyś Sorachi ace? Ten chmiel jest bardzo charakterystyczny. Daje ciastkami i kokosami i wnosi słodycz do piwa. Przynajmniej takie odczucia miałem ze zbioru 2016. Jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja należę do tych drugich

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pindin napisał:

Cześć. 

Receptura jest spoko moim zdaniem. Nie rozumiem tylko po co po 10 % zasypu płatków chcesz dać. Na lekkie, sesyjne piwo to 100 % pilsa. Chmiel i tak i tak będzie grał tu pierwsze skrzypce. Używałeś kiedyś Sorachi ace? Ten chmiel jest bardzo charakterystyczny. Daje ciastkami i kokosami i wnosi słodycz do piwa. Przynajmniej takie odczucia miałem ze zbioru 2016. Jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja należę do tych drugich

 

Płatki owsiane chcę dać, żeby poprawić gładkość i pijalność, a pszeniczne na pienistość. Czy w takim lekkim piwie to raczej mija się z celem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, fasolus napisał:

Czy w takim lekkim piwie to raczej mija się z celem ?

Nie, spoko :) Ale nie wiem (raczej nie) czy owies poprawi pijalność. Piwo faktycznie będzie miało gładszą fakturę, ale może sprawiać wrażenie cięższego, zaklejającego. Płatki mają beta glukany - tak jak słód żytni. Wg niektórych źródeł owies też poprawia pienistość, tak więc pszenica zbędna. Ja na 100 % pilsa mam betonową pianę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak kolega @Pindin nie jestem fanem Sorachi ace. Zrobiłem na nim SH i było kiepsko, a aromat głównie ogórkowy i niewiele więcej. 100 % pils wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×