Jump to content
zielony07

Jak duża brzeczka z 1 fiolki ?

Recommended Posts

Proszę o pomoc w obliczeniach i odpowiedź na pytanie jak w temacie.

Mam do dyspozycji fiolkę Kveików, kolbę 2l i mieszadło. No i trochę czasu.

Chcę uwarzyć coś jak APA, 13 lub 14 Blg.

Drożdże w kondycji letniej - przyjechały kurierem i było im za ciepło.

A może dać sobie spokój ?

Pozdrawiam piwną brać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kveiki przerobia co im dasz, spokojnie mozesz tej fiolki uzyc do warki 25 litrow. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Robiłem piwo na FM53 prosto z fiolki, 10 blg/18 litrów i ruszyło w 5 godzin ostro. Po 2 dniach fermentacji w 25 stopniach drożdże poradziły sobie z ekstraktem. Moim zdaniem spokojnie możesz dać prosto z fiolki (o ile nie są przedatowane) jak i zrobić starter. Ten szczep to potwór. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, zielony07 napisał:

Myślę o warce 40 l.

Chyba zrobię solidny starter i wio !

Zalezy co chcesz uzyskac, jesli bardziej kveikowe piwo to dawaj bez startera. 

Jesli chcesz bardziej normalne mniej estrowe to zrob starter. 

Jak powiedzial Pindin kveiki to potwor. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@zielony07 jeżeli masz możliwość i chęć to odbierz litr brzeczki do butelki 1.5 litrowej. Zadaj starter do warki, a do butelki wlej te ostatnie krople. Dobrze by było jakby to było około 1ml. Jak masz możliwość to odbierz ten 1ml strzykawka z apteki (50gr). Zrób porządnego  szejka. I po godzinie jeszcze raz szejka. Nie zapomnij poluzować nakrętki.

Serio rzadko spotyka się szczep który pracuje jak Wiking na wyprawie. Będziesz wtedy miał porównanie kveikow na underpitchingu i zadanych w standardowych ilościach.

Ta butelkę będziesz też mógł traktować jako FFT.

Mi podejście z dużym underpitchingiem sprawdza się w niskoalkoholowyh piwach, piwa mimo 6-8 blg nie są puste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, Sir ! Tak zrobię !

FFT wydaje się niezbędny, nie mam zielonego pojęcia ile to potrwa.

W zeszłym roku testowałem omega hh, to jednak co innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, zielony07 napisał:

Yes, Sir ! Tak zrobię !

FFT wydaje się niezbędny, nie mam zielonego pojęcia ile to potrwa.

W zeszłym roku testowałem omega hh, to jednak co innego.

Duża szansa, że te HH to nawet z czyjegoś banku były ;). Chyba że odzyskiwałeś lub sprowadzałeś samidzielnie. Voss (Fm53) i HH mają bardzo podobną charakterystyke pracy. HH ciut większą tolerancję na alkohol. Zwalniają jak im ABV trochę wzrasta (ciężko powiedzieć od jakiego progu). Takie brzeczki 10-14P pożerają, że czasem można tego nie zauważyć.

 

Natomiast, jezeli chodzi o profil piwa to ova szczepy to dwa różne światy. Wspólną cechą jest podbita kwaśność i wyższych ekstraktach lekka mdłość. Za to w aromacie HotHead to jest po prostu bomba owoców tropikalnych. APA na HotHead jest po prostu super.

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

HH miały pochodzenie bankowe.  Oryginałów nawet w USA nie udało mi się kupić.

Były super, do dziś opłakuję ich tragiczny koniec:thumbdown:.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Daniel() napisał:

Takie brzeczki 10-14P pożerają, że czasem można tego nie zauważyć.

Zgadzam się w 100 procentach. Czasem nawet piana po napowietrzaniu nie zdąży opaść :) Mówię serio. 

 

1 godzinę temu, Daniel() napisał:

Wspólną cechą jest podbita kwaśność i wyższych ekstraktach lekka mdłość.

Z kwaśnością również się zgadzam, jest charakterystyczna i wyraźnie wyczuwalna. Co do wyższych ekstraktów to na czym polega ta lekka mdłość? Nie wyobrażam sobie tego jakoś :) max na nich robiłem 15 blg i przymierzam się do American Imperial Stout właśnie na FM53. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Pindin napisał:

przymierzam się do American Imperial Stout właśnie na FM53. 

To oszczędź sobie tego, ew. jak jesteś jakoś strasznie ciekawy to mogę Ci sprezentować starą już butelkę piwa 20°Blg na Kveikach. Nic przyjemnego. Zalepia, zatyka, sprawniejsze niż niejeden aktor XXX. A piwo 100% pils. 15/16°Blg to imo max który można zrobić na tym szczepie by owa mdłość nie zabijała przyjemności z picia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem barleya 27brix.
Z płatkami dębowymi.
Wyszło w smaku whisky plus tanina oraz słodycz. Kontra w nim to lubelski na 110ibu.
Dwóch testowało, każdy gadał że likierowe.
Zastanawiam się co będzie za rok bo goryczka maleje z czasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...