Skocz do zawartości
zielony07

Jak duża brzeczka z 1 fiolki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w obliczeniach i odpowiedź na pytanie jak w temacie.

Mam do dyspozycji fiolkę Kveików, kolbę 2l i mieszadło. No i trochę czasu.

Chcę uwarzyć coś jak APA, 13 lub 14 Blg.

Drożdże w kondycji letniej - przyjechały kurierem i było im za ciepło.

A może dać sobie spokój ?

Pozdrawiam piwną brać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kveiki przerobia co im dasz, spokojnie mozesz tej fiolki uzyc do warki 25 litrow. 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Robiłem piwo na FM53 prosto z fiolki, 10 blg/18 litrów i ruszyło w 5 godzin ostro. Po 2 dniach fermentacji w 25 stopniach drożdże poradziły sobie z ekstraktem. Moim zdaniem spokojnie możesz dać prosto z fiolki (o ile nie są przedatowane) jak i zrobić starter. Ten szczep to potwór. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, zielony07 napisał:

Myślę o warce 40 l.

Chyba zrobię solidny starter i wio !

Zalezy co chcesz uzyskac, jesli bardziej kveikowe piwo to dawaj bez startera. 

Jesli chcesz bardziej normalne mniej estrowe to zrob starter. 

Jak powiedzial Pindin kveiki to potwor. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@zielony07 jeżeli masz możliwość i chęć to odbierz litr brzeczki do butelki 1.5 litrowej. Zadaj starter do warki, a do butelki wlej te ostatnie krople. Dobrze by było jakby to było około 1ml. Jak masz możliwość to odbierz ten 1ml strzykawka z apteki (50gr). Zrób porządnego  szejka. I po godzinie jeszcze raz szejka. Nie zapomnij poluzować nakrętki.

Serio rzadko spotyka się szczep który pracuje jak Wiking na wyprawie. Będziesz wtedy miał porównanie kveikow na underpitchingu i zadanych w standardowych ilościach.

Ta butelkę będziesz też mógł traktować jako FFT.

Mi podejście z dużym underpitchingiem sprawdza się w niskoalkoholowyh piwach, piwa mimo 6-8 blg nie są puste.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Yes, Sir ! Tak zrobię !

FFT wydaje się niezbędny, nie mam zielonego pojęcia ile to potrwa.

W zeszłym roku testowałem omega hh, to jednak co innego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, zielony07 napisał:

Yes, Sir ! Tak zrobię !

FFT wydaje się niezbędny, nie mam zielonego pojęcia ile to potrwa.

W zeszłym roku testowałem omega hh, to jednak co innego.

Duża szansa, że te HH to nawet z czyjegoś banku były ;). Chyba że odzyskiwałeś lub sprowadzałeś samidzielnie. Voss (Fm53) i HH mają bardzo podobną charakterystyke pracy. HH ciut większą tolerancję na alkohol. Zwalniają jak im ABV trochę wzrasta (ciężko powiedzieć od jakiego progu). Takie brzeczki 10-14P pożerają, że czasem można tego nie zauważyć.

 

Natomiast, jezeli chodzi o profil piwa to ova szczepy to dwa różne światy. Wspólną cechą jest podbita kwaśność i wyższych ekstraktach lekka mdłość. Za to w aromacie HotHead to jest po prostu bomba owoców tropikalnych. APA na HotHead jest po prostu super.

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

HH miały pochodzenie bankowe.  Oryginałów nawet w USA nie udało mi się kupić.

Były super, do dziś opłakuję ich tragiczny koniec:thumbdown:.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Daniel() napisał:

Takie brzeczki 10-14P pożerają, że czasem można tego nie zauważyć.

Zgadzam się w 100 procentach. Czasem nawet piana po napowietrzaniu nie zdąży opaść :) Mówię serio. 

 

1 godzinę temu, Daniel() napisał:

Wspólną cechą jest podbita kwaśność i wyższych ekstraktach lekka mdłość.

Z kwaśnością również się zgadzam, jest charakterystyczna i wyraźnie wyczuwalna. Co do wyższych ekstraktów to na czym polega ta lekka mdłość? Nie wyobrażam sobie tego jakoś :) max na nich robiłem 15 blg i przymierzam się do American Imperial Stout właśnie na FM53. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Pindin napisał:

przymierzam się do American Imperial Stout właśnie na FM53. 

To oszczędź sobie tego, ew. jak jesteś jakoś strasznie ciekawy to mogę Ci sprezentować starą już butelkę piwa 20°Blg na Kveikach. Nic przyjemnego. Zalepia, zatyka, sprawniejsze niż niejeden aktor XXX. A piwo 100% pils. 15/16°Blg to imo max który można zrobić na tym szczepie by owa mdłość nie zabijała przyjemności z picia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem barleya 27brix.
Z płatkami dębowymi.
Wyszło w smaku whisky plus tanina oraz słodycz. Kontra w nim to lubelski na 110ibu.
Dwóch testowało, każdy gadał że likierowe.
Zastanawiam się co będzie za rok bo goryczka maleje z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×