Tommi 2 Zgłoś Napisano 2 Sierpień 2018 Witam, zakupiłem zestaw surowców do American Pale Ale - 13,5 Blg, w którym zawarta jest następująca instrukcja zacierania i chmielenia: - zacieranie w 17 l wody w temp. 68 stopni - 1 godzina - 72 stopni - 10 minut- - mashuot 76 stopni - filtracja i wysładzanie do ok. 22 l. brzeczki (zależnie od mocy grzania w czasie gotowania ok. 2 l. odparują) - gotowanie 60 m i chmielenie: 60 min. - Zeus 10g, 30 min. - Zeus 10 g, 10 min. - Centennial 10g, 0 min. - Centennial 15 g, na zimno - Centennial 25 g - fermentacja w temp. 17-18 stopni (7 dni cicha, 7 dni burzliwa) Moje pytanie brzmi jak ta instrukcja ma się do rzeczywistości, czy wyjdzie z tego dobre piwo? A poza tym: 1) chciałbym pominąć chmielenie na zimno - czy to wskazane? 2) nie chciałbym przelewać na cichą - czy jest to wskazane? 2) czy mogę fermentować w wyżej temperaturze ok. 20-22 stopni? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 2 Sierpień 2018 19 minut temu, tomasz83 napisał: czy wyjdzie z tego dobre piwo? Wyjdzie 19 minut temu, tomasz83 napisał: 1) chciałbym pominąć chmielenie na zimno - czy to wskazane? Niewskazane. Właśnie chmielenie na zimno nadaje charakteru piwom w stylach takich jak APA, AIPA. Bez chmielenia na zimno aromat chmielowy będzie bardzo słaby. 19 minut temu, tomasz83 napisał: 2) nie chciałbym przelewać na cichą - czy jest to wskazane? Nie musisz przelewać na cichą. Ja przelewam niemal wyłącznie jak chcę odzyskać gęstwę. 19 minut temu, tomasz83 napisał: 2) czy mogę fermentować w wyżej temperaturze ok. 20-22 stopni? Możesz, ale nie jest to wskazane, bo w tej temperaturze będą produkować dużo estrów, alkoholi wyższych aldehydów itp. Generalnie nic przyjembego. Optymalny jest zakres podany w instrukcji, ale pamiętaj, żeby była to temperatura piwa, a nie otoczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob7320 9 Zgłoś Napisano 2 Sierpień 2018 37 minut temu, tomasz83 napisał: fermentacja w temp. 17-18 stopni (7 dni cicha, 7 dni burzliwa) Tak się nie da , musi być burzliwa wcześniej ,a później cicha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barek.m 0 Zgłoś Napisano 2 Sierpień 2018 1) i 2) czemu chcesz pominac?Nie planuj burzliwej na ilosc dni, tylko sprawdzaj kiedy sie skonczyla (blg przestanie spadac)3) czy mowisz o temp otoczenia czy fermentacji? Jak temp fermentacji to piwo tez wyjdzie, troche mniej przyjemny profil bedzie, ale bedzie ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach