Jump to content
Tommi

instrukcja warzenia a rzeczywistość

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem zestaw surowców do American Pale Ale - 13,5 Blg, w którym zawarta jest następująca instrukcja zacierania i chmielenia:

- zacieranie w 17 l wody w temp. 68 stopni - 1 godzina

- 72 stopni - 10 minut-

- mashuot 76 stopni

- filtracja i wysładzanie do ok. 22 l. brzeczki (zależnie od mocy grzania w czasie gotowania ok. 2 l. odparują)

- gotowanie 60 m i chmielenie: 60 min. - Zeus 10g, 30 min. - Zeus 10 g, 10 min. - Centennial 10g, 0 min. - Centennial 15 g, na zimno - Centennial 25 g

- fermentacja w temp. 17-18 stopni (7 dni cicha, 7 dni burzliwa)

 

Moje pytanie brzmi jak ta instrukcja ma się do rzeczywistości, czy wyjdzie z tego dobre piwo?

A poza tym:

1) chciałbym pominąć chmielenie na zimno - czy to wskazane?

2) nie chciałbym przelewać na cichą - czy jest to wskazane?

2) czy mogę fermentować w wyżej temperaturze ok. 20-22 stopni?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, tomasz83 napisał:

czy wyjdzie z tego dobre piwo?

Wyjdzie

19 minut temu, tomasz83 napisał:

1) chciałbym pominąć chmielenie na zimno - czy to wskazane?

Niewskazane. Właśnie chmielenie na zimno nadaje charakteru piwom w stylach takich jak APA, AIPA. Bez chmielenia na zimno aromat chmielowy będzie bardzo słaby. 

19 minut temu, tomasz83 napisał:

2) nie chciałbym przelewać na cichą - czy jest to wskazane?

Nie musisz przelewać na cichą. Ja przelewam niemal wyłącznie jak chcę odzyskać gęstwę.

19 minut temu, tomasz83 napisał:

2) czy mogę fermentować w wyżej temperaturze ok. 20-22 stopni?

Możesz, ale nie jest to wskazane, bo w tej temperaturze będą produkować dużo estrów, alkoholi wyższych aldehydów itp. Generalnie nic przyjembego. Optymalny jest zakres podany w instrukcji, ale pamiętaj, żeby była to temperatura piwa, a nie otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, tomasz83 napisał:

fermentacja w temp. 17-18 stopni (7 dni cicha, 7 dni burzliwa)

Tak się nie da , musi być burzliwa wcześniej ,a później cicha  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) i 2) czemu chcesz pominac?

Nie planuj burzliwej na ilosc dni, tylko sprawdzaj kiedy sie skonczyla (blg przestanie spadac)

3) czy mowisz o temp otoczenia czy fermentacji? Jak temp fermentacji to piwo tez wyjdzie, troche mniej przyjemny profil bedzie, ale bedzie ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...