Skocz do zawartości
Tommi

instrukcja warzenia a rzeczywistość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem zestaw surowców do American Pale Ale - 13,5 Blg, w którym zawarta jest następująca instrukcja zacierania i chmielenia:

- zacieranie w 17 l wody w temp. 68 stopni - 1 godzina

- 72 stopni - 10 minut-

- mashuot 76 stopni

- filtracja i wysładzanie do ok. 22 l. brzeczki (zależnie od mocy grzania w czasie gotowania ok. 2 l. odparują)

- gotowanie 60 m i chmielenie: 60 min. - Zeus 10g, 30 min. - Zeus 10 g, 10 min. - Centennial 10g, 0 min. - Centennial 15 g, na zimno - Centennial 25 g

- fermentacja w temp. 17-18 stopni (7 dni cicha, 7 dni burzliwa)

 

Moje pytanie brzmi jak ta instrukcja ma się do rzeczywistości, czy wyjdzie z tego dobre piwo?

A poza tym:

1) chciałbym pominąć chmielenie na zimno - czy to wskazane?

2) nie chciałbym przelewać na cichą - czy jest to wskazane?

2) czy mogę fermentować w wyżej temperaturze ok. 20-22 stopni?

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, tomasz83 napisał:

czy wyjdzie z tego dobre piwo?

Wyjdzie

19 minut temu, tomasz83 napisał:

1) chciałbym pominąć chmielenie na zimno - czy to wskazane?

Niewskazane. Właśnie chmielenie na zimno nadaje charakteru piwom w stylach takich jak APA, AIPA. Bez chmielenia na zimno aromat chmielowy będzie bardzo słaby. 

19 minut temu, tomasz83 napisał:

2) nie chciałbym przelewać na cichą - czy jest to wskazane?

Nie musisz przelewać na cichą. Ja przelewam niemal wyłącznie jak chcę odzyskać gęstwę.

19 minut temu, tomasz83 napisał:

2) czy mogę fermentować w wyżej temperaturze ok. 20-22 stopni?

Możesz, ale nie jest to wskazane, bo w tej temperaturze będą produkować dużo estrów, alkoholi wyższych aldehydów itp. Generalnie nic przyjembego. Optymalny jest zakres podany w instrukcji, ale pamiętaj, żeby była to temperatura piwa, a nie otoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, tomasz83 napisał:

fermentacja w temp. 17-18 stopni (7 dni cicha, 7 dni burzliwa)

Tak się nie da , musi być burzliwa wcześniej ,a później cicha  :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1) i 2) czemu chcesz pominac?

Nie planuj burzliwej na ilosc dni, tylko sprawdzaj kiedy sie skonczyla (blg przestanie spadac)

3) czy mowisz o temp otoczenia czy fermentacji? Jak temp fermentacji to piwo tez wyjdzie, troche mniej przyjemny profil bedzie, ale bedzie ok

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×