Jump to content
Sign in to follow this  
Piotrek2632

Bursztyn w piwie

Recommended Posts

Witam,

byłem na wczasach i tak sobie pomyślałem " dlaczego by nie uwarzyć piwa z bursztynem", zakupiłem 100 g owego złota morza. 
Myślę nad jakąś ipką . I tu pojawia się pytanie ( na necie nie bardzo mogłem coś znaleźć). Ile tego bursztynu powinno się użyć, jak go dodać i co daje? Próbował już może ktoś? czy np to 100 g to za mało?
planuję warkę ok 20 l takiej powiedzmy 14.
Oczywiście mniej więcej wiem, że daje aromaty żywicy, pytanie tylko jak to jest w praktyce?

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, Piotrek2632 napisał:

Ile tego bursztynu powinno się użyć, jak go dodać i co daje? Próbował już może ktoś? czy np to 100 g to za mało?

A nie pomyslales sobie, ze nie masz zielonego pojecia co, jak, dlaczego i po co chcesz zrobic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyślałem, bo to na razie jest ogólny zamysł. Poza tym jak widzisz podałem warkę i ekstrakt, więc jakiś pomysł już jest.  Pytam bo może ktoś już używał bursztynu i wie jak najlepiej go dodać i jak intensywny jest.  Później powstanie dokładny plan warzenia. Pytam po to , żeby rozwiać swoje wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę w temacie. Robiłem imperialny porter bałtycki z płatkami macerowanymi w nalewce z bursztynu (takie bursztyny do kupienia nad morzem w karafce gotowe do zalania alkoholem) Więcej info TU (Jest to porter wersja 2)

Nie wiem jak sam bursztyn, ale nalewka na nim jest bardzo intensywna. Kilka kropel zmienia smak herbaty diametralnie. W tym porterze bursztyn czy może raczej nalewka z niego też jest wyraźnie na pierwszym planie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem ile dodać, stawiał bym jednak na zrobienie nalewki. Wiem, nie pomogłem, ale... Nalewką bursztynową zaprawiam tabakę. Liczyłem na aromaty żywiczne, lub kościelnego kadzidła. Niestety nic z tego nie znajduję, raczej nuty ziołowe, miodowe, słodkie. Przykro mi, jeśli przygasiłem entuzjazm ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Browar Spółdzielczy z Pucka wypuścił takie piwko, nie pamiętam jak się nazywa, ale piłem je w Rybniku na RYBNICKIM ZALEWIE DOBREGO PIWA.

Miało ciekawy akcent żywiczny, jak gdzieś spotkam w sklepie na pewno sobie kupię. Z pewnością spróbuję uwarzyć APE z bursztynem.

Pozdrawiam Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...