Skocz do zawartości
Piotrek2632

Bursztyn w piwie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

byłem na wczasach i tak sobie pomyślałem " dlaczego by nie uwarzyć piwa z bursztynem", zakupiłem 100 g owego złota morza. 
Myślę nad jakąś ipką . I tu pojawia się pytanie ( na necie nie bardzo mogłem coś znaleźć). Ile tego bursztynu powinno się użyć, jak go dodać i co daje? Próbował już może ktoś? czy np to 100 g to za mało?
planuję warkę ok 20 l takiej powiedzmy 14.
Oczywiście mniej więcej wiem, że daje aromaty żywicy, pytanie tylko jak to jest w praktyce?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, Piotrek2632 napisał:

Ile tego bursztynu powinno się użyć, jak go dodać i co daje? Próbował już może ktoś? czy np to 100 g to za mało?

A nie pomyslales sobie, ze nie masz zielonego pojecia co, jak, dlaczego i po co chcesz zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomyślałem, bo to na razie jest ogólny zamysł. Poza tym jak widzisz podałem warkę i ekstrakt, więc jakiś pomysł już jest.  Pytam bo może ktoś już używał bursztynu i wie jak najlepiej go dodać i jak intensywny jest.  Później powstanie dokładny plan warzenia. Pytam po to , żeby rozwiać swoje wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób cold brew z bursztynu to dowiesz się co on odda piwu. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę w temacie. Robiłem imperialny porter bałtycki z płatkami macerowanymi w nalewce z bursztynu (takie bursztyny do kupienia nad morzem w karafce gotowe do zalania alkoholem) Więcej info TU (Jest to porter wersja 2)

Nie wiem jak sam bursztyn, ale nalewka na nim jest bardzo intensywna. Kilka kropel zmienia smak herbaty diametralnie. W tym porterze bursztyn czy może raczej nalewka z niego też jest wyraźnie na pierwszym planie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile dodać, stawiał bym jednak na zrobienie nalewki. Wiem, nie pomogłem, ale... Nalewką bursztynową zaprawiam tabakę. Liczyłem na aromaty żywiczne, lub kościelnego kadzidła. Niestety nic z tego nie znajduję, raczej nuty ziołowe, miodowe, słodkie. Przykro mi, jeśli przygasiłem entuzjazm ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam tez taka bursztynowa nalewke i kropla do herbaty po prostu ja niszczy. Jest nie do wypicia. Bardzo to cholerstwo gorzkie/szorstkie/cierpkie. Na pewno nie zrobilbym na tym piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aż z ciekawości spróbuję. Aromaty inne, niż oczekiwane, ale przyjemne. Tabaka z bursztynem to mój nr. 2 po sosnowej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Browar Spółdzielczy z Pucka wypuścił takie piwko, nie pamiętam jak się nazywa, ale piłem je w Rybniku na RYBNICKIM ZALEWIE DOBREGO PIWA.

Miało ciekawy akcent żywiczny, jak gdzieś spotkam w sklepie na pewno sobie kupię. Z pewnością spróbuję uwarzyć APE z bursztynem.

Pozdrawiam Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×