Jump to content
PiotrST

Cool Brewing - torba na fermentor do kontroli temperatury

Recommended Posts

Czy używacie może Cool Brewing - torby na fermentor do kontroli temperatury?

Ciekaw jestem jak wygląda utrzymanie temperatury w porównaniu do komory zbudowanej ze styropianu. Nie wnikam w różnicę ceny, która jest oczywista...

Oto link do torby, o którą pytam: https://browamator.pl/cool-brewing-torba-na-fermentor-do-kontroli-temp,3,10,3227 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej za taką cenę kupić używaną, małą lodówkę na fermentor?będzie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zabawa ze steropianową paką czy taką torba 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

2 godziny temu, piwnymar napisał:

A nie lepiej za taką cenę

Kolega napisał. 

3 godziny temu, PiotrST napisał:

Nie wnikam w różnicę ceny, która jest oczywista...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gawron, dużo tym wniosłeś do tematu:)

Kolega chce przeznaczyć 200 zl na torbę spełniającą funkcje pudla za 20% tej ceny i jasno napisał ze ta różnica nie ma dla niego znaczenia. Zaproponowałem wg mnie cos lepszego niz ta torba na co może przeznaczyć te środki wiec twoj komentarz jest troche bez sensu

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, piwnymar napisał:

Kolega chce przeznaczyć 200 zl na torbę spełniającą funkcje pudla za 20% tej ceny i jasno napisał ze ta różnica nie ma dla niego znaczenia. Zaproponowałem wg mnie cos lepszego niz ta torba na co może przeznaczyć te środki wiec twoj komentarz jest troche bez sensu

Nie napisałem ani słowa o tym, że chcę przeznaczyć taką kwotę na torbę, pisząc: "Ciekaw jestem jak wygląda utrzymanie temperatury w porównaniu do komory zbudowanej ze styropianu. Nie wnikam w różnicę ceny, która jest oczywista... " Interesuje mnie dokładnie to, o co zapytałem, czyli "jak wygląda utrzymanie temperatury w porównaniu do komory zbudowanej ze styropianu". Różnica w cenie mnie nie interesuje ponieważ po prostu ciekaw jestem jak zachowuje się ten materiał w porównaniu do styropianu. Pisząc zapytanie miałem dokładnie to na myśli. Zastanawiam się czy mógłbym to jeszcze jakoś jaśniej napisać... ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, PiotrST napisał:

Czy używacie może Cool Brewing - torby na fermentor do kontroli temperatury?

Ciekaw jestem jak wygląda utrzymanie temperatury w porównaniu do komory zbudowanej ze styropianu. Nie wnikam w różnicę ceny, która jest oczywista...

Oto link do torby, o którą pytam: https://browamator.pl/cool-brewing-torba-na-fermentor-do-kontroli-temp,3,10,3227 

Hej!

 

Jestem posiadaczem takiej torby i właściwie użytkownikiem. W porównaniu do szczelnie zbudowanego pojemnika ze styropianu...wypada podobnie.

 

Jedyny plus, dla mnie to to, że torbę możesz sobie złożyć w każdej chwili, albo używać jako pokrowca do sprzętu, zawsze to estetyczniejsze od pudła :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, piwnymar napisał:

Gawron, dużo tym wniosłeś do tematu:)

Po prostu nie lubię januszowego zaglądania do kieszeni. Jeżeli spełnia oczekiwania kolegi (o to pytał) to niech i 1000 za to zapłaci.

 

1 minutę temu, MisQ napisał:

Jestem posiadaczem takiej torby

Jaka jest +- grubość ścianek i czy są one jakoś usztywnione?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Gawron napisał:

Jaka jest +- grubość ścianek i czy są one jakoś usztywnione?

 

Około 1 cm, może 1,5. Od środka jest wyłożona ta torba takim jakimś niby specjalnym, białym, nieprzepuszczającym materiałem - dzięki któremu izoluje ciepło.

 

Ścianki nie są usztywnione, ale sam materiał jest na tyle "sztywny", że nie zapada się sam z siebie.

 

Generalnie w tych egipskich temperaturach fermentuję czeskiego lezaka i jestem w stanie za pomocą 8 petów, wymienianych raz na około ~48h utrzymać około 10-12 stopni w środku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MIsQ czyli ogólnie produkt godny polecenia? Mieszkam w małym mieszkaniu i kobicie przeszkadza już skrzynia ze styropianu i szukam rozwiązania. I widzę, że butelki wymieniasz co 48 godzin... Jak dla mnie to rewelacja przy obecnych temperaturach. A jak udało Ci się schłodzić brzeczkę do tak niskiej temperatury podczas takich upałów?

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja podpytam przy okazji o inną rzecz... W komorze z czasem pojawia się pleśń. Wilgoć się skrapla, spływa po ściankach fermentora, do tego rurką pewnie coś wraz z CO2 ucieka i... Trzeba styropianowy wkład wymieniać (komorę mam wkomponowaną w szafę). Czy w tej torbie pleśń się pojawia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Łyskacz napisał:

@MIsQ czyli ogólnie produkt godny polecenia? Mieszkam w małym mieszkaniu i kobicie przeszkadza już skrzynia ze styropianu i szukam rozwiązania. I widzę, że butelki wymieniasz co 48 godzin... Jak dla mnie to rewelacja przy obecnych temperaturach. A jak udało Ci się schłodzić brzeczkę do tak niskiej temperatury podczas takich upałów?

Cena jest spora, ale myślę, że dla osób, które cenią sobie jako taką estetykę i funkcjonalność się sprawdzi.

 

Brzeczkę schłodziłem do zadania drożdży za pomocą chłodnicy przepływowej do 20-22 stopni, następnie do fermentatorka, jak drożdże wystartowały, to 1 tura petów, w ilości 8 (1,5 litra) i po 24h wymiana (tylko przy pierwszym razie, żeby dobrze schłodzić środek. Potem wymieniam co około 48h i temperatura w momencie wymiany sięga maksymalnie 15-16 stopni. Trzeba jednak uważać z tym 48h, bo zauważyłem, że u mnie to punkt graniczny i powyżej mocno już by rosło :)

 

 

9 godzin temu, Kòpôcz napisał:

To ja podpytam przy okazji o inną rzecz... W komorze z czasem pojawia się pleśń. Wilgoć się skrapla, spływa po ściankach fermentora, do tego rurką pewnie coś wraz z CO2 ucieka i... Trzeba styropianowy wkład wymieniać (komorę mam wkomponowaną w szafę). Czy w tej torbie pleśń się pojawia?

 

Póki co, nie ma problemu. Środek to taki biały materiał sztuczny, możesz go wymyć czym chcesz i wysuczyć. Dolniaków generalnie mało robię (2 warka przy użyciu tego pokrowca) - póki co pleśni brak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
 
Generalnie w tych egipskich temperaturach fermentuję czeskiego lezaka [...]


Dzięki za wszystkie informacje!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...