Skocz do zawartości

Surowce niesłodowane


Franekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak skończy mi się ta warka, którą mam obecnie może spróbuje zrobić ze surowcami niesłodowanymi, dokładnie chodzi mi o kukurydzę i zwykły jęczmień. Czy ktoś z Was robił już takie piwa? Jeżeli tak to te surowce w jakiej postaci i w jakich proporcjach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=3335#p3335 wkleiłam nieskończone jeszcze opracowanie dotyczące surowców niesłodowanych.

 

A odpowiadając na Twoje pytanie - zrobiłam kiedyś jedna lub dwie warki z dodatkiem płatków jęczmiennych w celu poprawienia pienistości piwa, piwo faktycznie miało dość ładną pianę, ale czy akurat było to spowodowane użyciem jęczmienia - ciężko stwierdzić. Co do kukurydzy to osobiście nie widzę żadnych korzyści z jej użycia przy produkcji domowego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kukurydza nic oprócz cukru chyba nic nie wniesie do piwa, jęczmień z tego co mówisz to jeszcze białko. Kukurydze chcę dodać, żeby zobaczyć jak takie piwo smakuje, czy jest lepsze/gorsze.

Wiem też, że w afryce stosują sorgo. Ciekawe jak z tym surowcem wychodzi piwo? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jak z tym surowcem wychodzi piwo? :D

Ciemne? :):D ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sorghum_bicolor )

 

A tak bardziej serio to tu jest cała sekcja o piwie: http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_sorghum , zauważcie, że w recepturze afrykańskiej dominuje fermentacja bakteriami kwasu mlekowego.

Edytowane przez Wypij
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

No i zrobiliśmy piwo z dodatkiem pszenicy i pszenżyta w ilości 10%, 20%, 30% zasypu. Wrażenia sensoryczne ciekawe, szczególnie po dodaniu pszenżyta ;) piwo z dodatkiem pszenżyta miało ciemniejszy kolor, także przy produkcji zacier z 30% pszenżytem filtrował się najdłużej. Smakowo jedno jak i drugie było dobre, przy dodatku 30% pszenicy lub pszenżyta ekstrakt był słabszy czyli za mało enzymów.

Zacieranie z pszenicą/pszenicą przeprowadziliśmy oczywiście z procesem kleikowania w osobnym kotle ;)

Wykonaliśmy tylko podstawowe oznaczenia, szkoda wg. PN.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.