Jump to content
pmzs

Brak dostępności Wyeast urquell 2001 w sklepach dla piwowarów.

Recommended Posts

Cześć, 

 

czy ktoś z Was wie coś więcej w tym temacie? Dlaczego te drożdże nie są dostępne od dłuższego czasu? Sprawdziłem popularne sklepy TB, HB, Browamator, bez rezultatu. Mam w lodówce jeszcze jedno opakowanie z datą ważności 19.01.2016 obawiam się, że nic może z tego nie wyjść dlatego chciałem zaopatrzyć się w świeże, jednak od dłuższego czasu (około roku) nie są dostępne w sklepach. Odpowiednikiem jest prawdopodobnie WLP800 (dostępność tych też jest wątpliwa) lecz nie ma nigdzie informacji czy  jest to typ H drożdży, tak jak w Wyeast. W ostateczności pojadę na wycieczkę do Pilzna i w trakcie degustacji w piwnicach albo fermentowni poproszę o uzupełnieni małej sterylnej buteleczki piwem, z którego namnożę drożdże:facepalm:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo to są PC - private collection czyli wypuszczane sezonowo i trzeba utrafić kiedy będą, a pewnie pojawiają się na sezon lagerowy zimą i to nie co roku. Jeden kolega we Wrocku powinien mieć je u siebie w banku jak mocno Ci zależy to napisz PW dam Ci namiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info, możesz coś więcej powiedzieć na temat tego PC o co w ogóle chodzi i dlaczego WL i Wyeast jednocześnie nie mają ich w swojej ofercie? Mogę się mylić ale we wcześniejszych latach były ogólnodostępne we wszystkich sklepach piwowarskich, z tego również okresu pochodzi moja zabytkowa saszetka przetrzymywana w lodówce. W tym roku w zimie ich nie było, w zeszłym też nie:thumbdown: masz jakieś doświadczenie z tak starymi drożdżami płynnymi, jest szansa, że kilka komórek przeżyło tyle lat? Czytałem na forum, że ludzie "uruchamiali starsze" i działały, nie licząc dwóch przeprowadzek i drogi w aucie ze sklepu do domu to od 2016 leża w lodówce na najniższej półce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, pmzs napisał:

Dzięki za info, możesz coś więcej powiedzieć na temat tego PC o co w ogóle chodzi i dlaczego WL i Wyeast jednocześnie nie mają ich w swojej ofercie? Mogę się mylić ale we wcześniejszych latach były ogólnodostępne we wszystkich sklepach piwowarskich, z tego również okresu pochodzi moja zabytkowa saszetka przetrzymywana w lodówce. W tym roku w zimie ich nie było, w zeszłym też nie:thumbdown: masz jakieś doświadczenie z tak starymi drożdżami płynnymi, jest szansa, że kilka komórek przeżyło tyle lat? Czytałem na forum, że ludzie "uruchamiali starsze" i działały, nie licząc dwóch przeprowadzek i drogi w aucie ze sklepu do domu to od 2016 leża w lodówce na najniższej półce.

 

Nie ma za bardzo co tu tłumaczyć. Private Collection to drożdże wypuszczane sezonowo raz na pół roku albo na kwartał. Obecnie w ofercie: https://wyeastlab.com/private-collection

Ciężko określić co kiedy będzie.

 

Uruchamiali oczywiście, że tak ale to zawsze ryzyko i warto zrobić to wcześniej jakby nic się nie działo. Najpierw rozbij saszetkę w środku i odczekaj z jakiś tydzień zobacz czy napuchnie. Jak zacznie puchnąć saszetka nawet leciutko to znaczy, że coś tam w saszetce jeszcze żyje. Na pewno dużo drożdży w środku jest już martwych więc zrobiłbym dwustopniowy starter najpierw 1,5 l potem 2 litry, na mieszadle magnetycznym z intensywnym bujaniem. Powinno to je pobudzić do działania. Zaplanuj sobie czas około 2 tygodni na to przed warzeniem. Masz możliwość robienia starterów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ale WL nie ma czegoś takiego jak private collection i też nie ma tych drożdży dostępnych do kupna. Starter bez problemu, kolba na stanie mieszało również. Planuję nawet zbudować glovebox pozostaje mi tylko kwestia dezynfekcji środka (może jakaś lampa bójcza). Będę próbował w końcu na tą chwilę to jedyna taka saszetka w Polsce jak nie w Europie:polew: swoją drogą dziwna polityka firmy, niby wypuszczają okresowo/sezonowo, a jak już wspomniałem od dwóch lat nie do dostania, powinni przynajmniej podać datę lub okresy kiedy planują wypust. Jeżeli nie mają takiego zamiaru to usunąć ze swojej strony. Jeżeli uda się uruchomić te drożdże, to jeżeli doczekam w tym życiu możliwości ich kupna, bez wahania zrobię zapas kilku saszetek. Zaczął bym chyba jednak od mniejszej objętości na początek 0,5l np, chociaż nie jestem do końca pewien czy nie zejść niżej np do 300ml w końcu mało co tam w środku pewnie żyje i możliwe, że nie dały by rady opanować tak dużej ilości brzeczki przed ewentualnymi innymi niechcianymi organizmami. Dzięki za odpowiedź i sugestie:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...