Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Docent]Debiut Miesiąca – czerwiec 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Działo się w czerwcu. Frekwencyjną siłę pokazał 9 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, unikalną campingową atmosferę poczuć można było na Craft Beer Camp, a kameralny 100% Craft po raz kolejny udowodnił, że dobra impreza nie wymaga minimum kilkudziesięciu rodzajów oferowanego piwa. Szerokim echem odbił się I Festiwal Piwowarów Domowych, będący reminiscencją Festiwalu Birofilia, choć już z ludźmi z młodszego pokolenia. A ja po latach wróciłem do Pragi, gdzie sprawdziłem (nie tylko) nowe przybytki.

Intensywności imprez dorównały kolejne starty browarów. Z rzemieślników pierwsze piwa u siebie uwarzyły: Lasowiak z Jaty k. Leżajska, Biały z Łysek k. Białegostoku oraz Rock Browar Jarocin (wiadomo skąd). W samym sercu Gdańska natomiast otworzył się restauracyjny Piwnica Rajców.

Długo zastanawiałem się nad wyborem najlepszego debiutu czerwca, ale po dokonaniu decyzji wiem, że była właściwa 🙂

 

Browar Fortuna – Miłosław Bezalkoholowe IPA

miloslawipa.jpg?w=760

Bezalkoholowe IPA, 6,2° Blg, >0,5 % alk., 30 IBU

Nisko lub bezalkoholowe piwa w nowofalowym wydaniu to ciągle margines rynku. W czerwcu 2016 tytuł Debiutu Miesiąca zdobyło 1 na 100 z Browaru Kormoran. Aż dwa lata trzeba było czekać na piwo z tego segmentu, które okaże się najlepszą nowością w danym miesiącu na rynku.

Szczerze mówiąc pierwsze moje podejścia do tego piwa były lekko sceptyczne i zastanawiałem się nad stabilnością jego jakości. Ale partia, która trafiła do szerokiej dystrybucji w cenie 2,99 pln była już w formie wybornej. Jak zatem smakuje?

Jest treściwość (spójrzcie na balling), jest rześkość, jest goryczka, jest przyjemny cytrusik, jest nie narzucająca się herbaciano-bergamotkowa nuta. Czego nie ma? Brzeczkowych motywów, no i oczywiście alkoholu.

Czego więcej oczekiwać po bezalkoholowym IPA? Tylko utrzymania wysokiej formy w kolejnych warkach!

Wrażenia z drugiego podejścia tutaj

 

W wyróżnieniach skromnie. Zdecydowanie widać stylistyczne sprofilowanie na letni sezon. Rządzi piwo jasne, góra do 6%, może być z chmielem, może być kwaśne, może być słone, może być z owocami 🙂

Artezan – VI

l2230947.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Golem (Kamionka) – Sour Mazal Adar Dagim

sourmazal.jpg?w=300&h=195Ocena piwa

Kingpin (Zarzecze) – Beatnik

brutipa.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Nepomucen – Vrocek

vrocek.jpg?w=300&h=223Ocena piwa

Palatum – Saltamandra

saltamandra.jpg?w=225&h=300Ocena piwa

Ziemia Obiecana – Wczasy w Zgierzu z Marakują

wczasywzgierzumarakuja.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

 

 

Nowe browary:

 

      lasowiak.jpg?w=150&h=150                         piwnicarajcow.png?w=150&h=150                       rockjarocin.jpg?w=150&h=150

 

browarbialy.jpg?w=150&h=150

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

      hopito.jpg?w=150&h=150

 

View the full article

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×