Jump to content
Fexor

Wodorotlenek sodu + Starsan

Recommended Posts

Witam.

Dzisiaj pierwszy raz dezynfekowałem butelki przed rozlewem sodą kaustyczną (NaOH) a następnie przepłukałem starsanem w celu neutralizacji. Jednak w butelkach zostało bardzo dużo piany po Starsanie więc moje pytanie: czy można lać piwo w tę pianę bez konsekwencji. Dla pewności przepłukałem jeszcze butelki roztworem OXI żeby trochę tę pianę zmyć. Nie wiem tylko czy jest to konieczne. Jak wy to robicie u siebie i z jakim efektem?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płuczę po wypiciu piwa. Przed rozlewem dezynfekuje tylko Star Sanem i odkładam na suszarkę szyjką w dół. Po jakiś 20
Minutach piana znika.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Fexor napisał:

 

Witam.

Dzisiaj pierwszy raz dezynfekowałem butelki przed rozlewem sodą kaustyczną (NaOH) a następnie przepłukałem starsanem w celu neutralizacji. Jednak w butelkach zostało bardzo dużo piany po Starsanie więc moje pytanie: czy można lać piwo w tę pianę bez konsekwencji. Dla pewności przepłukałem jeszcze butelki roztworem OXI żeby trochę tę pianę zmyć. Nie wiem tylko czy jest to konieczne. Jak wy to robicie u siebie i z jakim efektem?

 

Pozdrawiam.

 

Powinno się stosować NaOH, płukanie wodą na koniec Starsan. Starsanu nie trzeba spłukiwać. Ja brudne butelki z odzysku zalewam na parę godzin OXI w celu odmoczenia syfu następnie wypłukuję wodą i odstawiam do kontenera do dołu szyjką do wyschnięcia. Na suche  zaciskam takie małe "kapselki" z foli aluminiowej następnie do piekarnika na 20 min 180 stopni, po wystygnięciu na folie zakładam małe gumki żeby uszczelnić. Butelki mam sterylne, czekające na rozlew. Moje butelki wypłukuje po wypiciu kilkukrotnie wodą a reszta procedury jak z brudnymi. Zaleta jest taka że butelki przygotowuję stopniowo  w wolnym czasie,  jak przychodzi czas rozlewu to butelkami już nie muszę się kłopotać zdejmuje tylko folie i rozlewam.

Edited by sulko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Fexor napisał:

czy można lać piwo w tę pianę bez konsekwencji.

Ja normalnie leję piwo w tę pianę ze Starsanu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja delikatnie przepłukuje ciepła woda z kranu ta pianę coby za dużo starsanu w piwie nie było i jest gitara, zero jakiejkolwiek infy w butelkach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

/|\ :D

 

Ja butelki płuczę po wypiciu.

Przed butelkowaniem myje w ciepłej wodzie z Ludwikiem (glownie po to, by pozbyc sie etykiet i kleju z nich) i właśnie do piekarnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój sposób to dokładne wypłukanie po rozlaniu do kufla i kilkukrotnym wpsikaniu paru strzałów starsanu z atomizera. Na butelkę naciskam pierwotny kapsel. I do skrzynki. Przed butelkowaniem wytrząsam resztki starsanu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, Jancewicz napisał:

Mój sposób to dokładne wypłukanie po rozlaniu do kufla i kilkukrotnym wpsikaniu paru strzałów starsanu z atomizera. Na butelkę naciskam pierwotny kapsel. I do skrzynki. Przed butelkowaniem wytrząsam resztki starsanu. 

Z  pozostawienie Starsanu na dłuższy czas bym uważał, ostatnio wymyte wężyki silikonowe włożyłem do fermentora zalałem Starsanem porządnie wymieszałem. Starsanu było może z centymetr na dnie ale piany zrobiło się dużo. Otwieram po 10 dniach i ku mojemu zdziwieniu na wężykach były ogniska czarnej pleśni. Moje zaufanie do Starsanu znacznie osłabło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, sulko napisał:

Z  pozostawienie Starsanu na dłuższy czas bym uważał, ostatnio wymyte wężyki silikonowe włożyłem do fermentora zalałem Starsanem porządnie wymieszałem. Starsanu było może z centymetr na dnie ale piany zrobiło się dużo. Otwieram po 10 dniach i ku mojemu zdziwieniu na wężykach były ogniska czarnej pleśni. Moje zaufanie do Starsanu znacznie osłabło.

Jesteś pewny że to pleśń?

Starsan rozpuszcza igielitowe wężyki.

 

A co do tego co @anteks pisał to jeszcze koniecznie trzeba płukać w wodzie święconej

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, FurioSan napisał:

Jesteś pewny że to pleśń?

Starsan rozpuszcza igielitowe wężyki.

 

A co do tego co @anteks pisał to jeszcze koniecznie trzeba płukać w wodzie święconej

Napisałem przecież że silikonowe wężyki. Ogniska  czarno-szare włochate wielkość kilka milimetrów to raczej pleśń.

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, sulko napisał:

Napisałem przecież że silikonowe wężyki. Ogniska  czarno-szare włochate wielkość kilka milimetrów to raczej pleśń.

Trzeba wypłukac wężyk przed moczeniem w starsanie

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, anteks napisał:

Trzeba wypłukac wężyk przed moczeniem w starsanie

Wężyki były dokładnie płukane,  pleśń była z zewnątrz nie od środka miały długi kontakt z pianą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, sulko napisał:

Wężyki były dokładnie płukane,  pleśń była z zewnątrz nie od środka miały długi kontakt z pianą.

Może Ph Starsanu było już za wysokie

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Mibor napisał:

Może Ph Starsanu było już za wysokie

Może, chociaż przygotowuje małe porcje i zużywam raczej na bieżąco praktycznie po 250 ml. Podkreślę jeszcze że wężyki nie były zanurzone całe w płynie tylko w pianie, piana po jakimś  czasie opadła i tam pojawiła się pleśń. Fermentor był cały czas zamknięty. Podejrzewam że gdyby były zanurzone całe w płynie to nie było by problemu. Tak czy inaczej nie zaufam mu na tyle żeby zostawić w nim sprzęt na kilkanaście dni i uważać go za sterylny. Najlepiej chyba sprzęt wymyć i wysuszyć, sterylizować bezpośrednio przed użyciem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, sulko napisał:

Wężyki były dokładnie płukane,  pleśń była z zewnątrz nie od środka miały długi kontakt z pianą.

Płuczę wodą, rzucam gdzies i nic nie wyrasta. Jesteś pewien że użyłeś starsanu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...