Jump to content
muran

ma być miodowo cytrusowo fajne

Recommended Posts

Wpadło w domu zlecenie na coś miodowo cytrusowo fajnego, zasugerowałem przyniesienie z piwnicy miodu pitnego, ale protesty są coraz głośniejsze i chyba będę zmuszony poddać się, albo abdykować bez Waszej pomocy. Nie pijam takich gingersów, więc proszę o wsparcie. Pomysł mam taki:

 

weard - Fruit Beer (20)

 

Wielkość warki         23,155 L            

Objętość do gotowania  27,656 L            

Czas gotowania         1,167 hr                      

Gęstość początkowa     16,505 P            

Gęstość końcowa        4,305 P             

Alkohol (ABV)          7,0%                

Bitterness             22,7 IBU (Tinseth)  

Barwa                  51,9 ebc (Morey)    28,2 ebc

 

Składniki fermentacji

Nazwa                                          Typ       Ilość      Zacierany    Ekstraktywność  Barwa      

Słód Caramunich Typ III              Słód      2,000 0,5 kg   Tak          76%             150,0 ebc  

Słód pilzneński Viking Malt           Słód      2,000 3,5 kg   Tak        79%             4,0 ebc    

Biscuit Malt                                     Słód      1,000 kg   Tak        79%             45,3 ebc   

Honey                                             Ekstrakt  1,000 kg   Tak        75%             2,0 ebc    

Słód monachijski I Viking              Słód      1,000 kg   Tak        79%             16,0 ebc   

Oats, Flaked                                   Słód      500,000 g  Tak        80%             2,0 ebc    

Waga słodów: 7,500 kg

 

Chmiele

Nazwa                    Alpha  Ilość     Użycie     Czas      Postać    IBU   

Marynka Granulat  7,2%   35,000 g  Gotowanie  1hr  Granulat  22,7  

 

Dodatki

Nazwa            Typ        Użycie  Ilość     Czas        

Lemon Peel       Przyprawa  Boil    50,000 g  15,000 min  

Ginger Root      Zioło      Boil    50,000 g  15,000 min  

Coriander Seeds  Przyprawa  Boil    20,000 g  15,000 min  

Orange Peel      Przyprawa  Boil    50,000 g  15,000 min  

 

Drożdze

Nazwa        Typ  Postać  Ilość     Krok                  

Safale S-05  Ale  Suche   11,50 g  Fermentacja burzliwa  

 

Zacieranie

Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    

1                   Infusion     19,000 L  67,000 C  67,000 C  1 hr    

2                   Temperature  ---       ---       77,000 C  15 min     

Final Batch Sparge  Infusion     17,000 L   74,000 C  15 min  

 

Wyjdzie coś z tego?

Edited by muran

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, muran napisał:

Słód Caramunich Typ III              Słód      2,000 kg   Tak          76%             150,0 ebc  

Zacytuję Ci opis tego słodu.

caramunich® (Weyermann)

może stanowić do 10% (piwa ciemne) oraz do 5% (piwa jasne) zasypu. Dodatek do piw ciemnych i jasnych w stylu: oktoberfestbier, bock, porter, stout, red ale, brown ale, pale ale. Efekt: pełny, słodowy aromat i głęboki kolor gotowego piwa. Otrzymywany jest poprzez karmelizację słodu monachijskiego. Występuje w trzech odmianach:

-caramunich® typ I 80-100 EBC

-caramunich® typ II 110-130 EBC

-caramunich® typ III 140-160 EBC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, 3,5 kg pilzen i 0,5 cara, poza barwą wielkich zmian nie ma. Będzie to wchodzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, muran napisał:

Ok, 3,5 kg pilzen i 0,5 cara, poza barwą wielkich zmian nie ma. Będzie to wchodzić?

Biscuit i cara to karmele, a Ty chcesz ich wsypać 1,5 kg. To baaaardzo dużo. 0,5 kg na 7,5 kg całości to już sporo. Jak zależy ci na kolorze, to użyj ciemniejszych karmeli. 

Kolejna sprawa to miód który głównie co wniesie do piwa, to fermentowalne cukry, a niemal zero aromatu. Nie licz na to, że to piwo będzie smakowało miodem. Raczej spirytusem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boję się przywalić jęczmieniem palonym na kolor, nie chcę zrobić kolejnego stouta ;) będę coś kombinował z tymi karmelami.

Czwórniak też do zera fermentuje, ale jednak aromat miodu zostaje, słodycz oczywiście nie. Zależy mi na aromacie miodowym z nutą cytrusową (dlatego biorę skórki, a nie owoce), nie musi być jakieś przesłodzone, rozsądnie goryczkowate z nutami - takie są wytyczne tej ładniejszej części rodziny :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jest to jakiś pomysł :) Podziękował.

 

Pytanie przy okazji dla tych co robili miodowce: jest sens pakować się w sztuczny, czy bejcą będzie dawać? Do pitnych wiadomo, im lepszy tym lepiej, a w piwie jak to się wybija?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żebyś miał silny aromat i smak miodu, to musisz go dać dużo więcej. 1kg zginie, nawet jeśli to będzie gryczany. Tak ze 3 razy więcej może coś da, chyba, że masz zamiar zrobić piwo o subtelnej i bardzo delikatnej nutce miodu. Jak ma być "miodowe" to lej więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Życzenie jest takie, żeby nie był to "miód z chmielem", tylko piwny napój z nutą miodowo cytrusowo imbirową (bądź mądry i dojdź o co babie chodzi) ;) ale też mi się wydaje, że 1 kg ledwo będzie czuć.

Myślałem jeszcze nad puszczeniem miodu dopiero na zimną, ale nie wiem czy drożdże uniosą go wtedy, a piwczan ma nie być mocno słodki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale piszę, ma nie być słodko. Miód głównie na smak/aromat. No oczywiście nie chodzi o posmak miodu przy ibu 100, ale nie ma to też być jakiś radlerowaty ulepek.

 

Chyba jej kupię skrzynkę jakiegoś dziwoląga, przebutelkuję i niech nie marudzi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, muran said:

 

Chyba jej kupię skrzynkę jakiegoś dziwoląga, przebutelkuję i niech nie marudzi :D

To jest myśl :)

Posmaki kmiodopodobne z jasnych karmelowych są,  ale nijak nie trafia to w opis.  Wszelkie sklepowe piwa miodowe są aromatyzowane. Miód plus drożdże piwne to czysty alkohol. 

Piwo plus drożdże miodne to pusty napój z dziwnym kolorem.  

 

Próbowałem też refermentacji miodem gryczanym bardzo jasnego piwa.  Gazowalo się 3 tygodnie,  jakiś tam posmak był.  Ale szkoda piwa i miodu... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, muran napisał:

Czwórniak też do zera fermentuje, ale jednak aromat miodu zostaje, słodycz oczywiście nie

No to może daj czwórniaka skoro ma  aromat miodu , nie będzie już fermentował i wniesie coś o piwa .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Jankasper napisał:

Próbowałem też refermentacji miodem gryczanym bardzo jasnego piwa.  Gazowalo się 3 tygodnie,  jakiś tam posmak był.  Ale szkoda piwa i miodu... 

Tak myślałem, że nic z tego nie wyjdzie dobrego, dlatego zarzuciłem ten pomysł od razu ;)

42 minuty temu, rob7320 napisał:

No to może daj czwórniaka skoro ma  aromat miodu , nie będzie już fermentował i wniesie coś o piwa .

Kopać chyba za ostro będzie :D

 

Jeszcze mi po głowie zaprawka chodzi, tyle że to raczej mało wydajne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Daj 80 % (4 kg)pilsa, 20 % wiedeńskiego (1 kg) - ten podbije aromat miodu. Z karmelowych zrezygnuj. Wlej do gotowania na 5-10 minut 1-2 litry miodu, zatrzyj w miarę na słodko  mniej więcej 70 stopni z mash-outem. Nachmiel do 30 IBU, daj kolendrę, jak dostaniesz to liście kaffiru i skórkę z pomarańcza + ewentualnie na whirpool coś amerykańskiego chmielu o nutach cytrusowych. Fajnie się sprawdza centennial z 2017. Warka ze 25-30 litrów (jak wolisz mocne to mniejsza ilość). Przefermentuj najlepiej dolniakami. Jak nie masz możliwości na lagery to daj w dolnej granicy temp. US-05. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O i to jest konkret :) 

Wszystko mam, tylko lagerowanie odpada, w weekend będzie zabawa ;)

 

Podziękował :drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, muran napisał:

No ale piszę, ma nie być słodko. Miód głównie na smak/aromat. No oczywiście nie chodzi o posmak miodu przy ibu 100, ale nie ma to też być jakiś radlerowaty ulepek.

 

Chyba jej kupię skrzynkę jakiegoś dziwoląga, przebutelkuję i niech nie marudzi :D

szczerze powiedziawszy to wybrałbym to drugie rozwiązanie. nagimnastykujesz się biedaku a piwko i tak nie dorówna radlerom czy innym glukozowo-fruktozowym wypustom. piszę to śmiertelnie poważnie, kup kobiecie kilka butelek takich wynalazków i machnij se jakiegoś bitterka czy co tam lubisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale popatrz na to z mojej strony: próbował, starał się, no nie da rady, kochanie sama widzisz, no ale że masz tyle litrów tego, to pij na zdrowie :D

 

A dla mnie święty spokój, bo więcej nie będzie chciała ;) No i więcej miejsca na AIPY, IIPY, albo ostatecznie IPY lub APY :D

 

Sytuacja win:win ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, rob7320 napisał:

Utlenienie piwa daje posmaki miodu  wiec życzę Ci utlenienia  w tym kierunku i może spełni twoje założenia:)

żeby tylko nie poszło w kierunku powideł śliwkowych... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, chyba nie będzie trzeba. LP przeczytała wątek i stwierdziła, że już nie chce.

Mam nadzieję, że nie wymyśli sobie teraz "karmi" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...