Jump to content

Recommended Posts

Witam. Proszę o ocenę dotyczącą mojego przepisu. Zamierzam uwarzyć American Witbier. Przepis wzorowałem na kilku innych recepturach znalezionych na forum i blogach, natomiast chmielenie było użyte do amerykańskiej pszenicy z przepisu znajomego - wyszło bardzo pijalne. 

Czy dodać jeszcze jakiś inny słód? Np. 0,5 kg  słodu pszennego i 0,5 płatków pszennych zamiast 1,1 kg płatków?

Bardzo cenię sobie konstruktywną krytykę i liczę na porady doświadczonych piwowarów.

 

Zasyp na 20 l, oczekiwane 10-12 blg.

 

Słód pilzneński 2 kg

Płatki pszenne 1,1kg

Płatki owsiane 1 kg

 

Drożdże WLP 400

 

Citra 30 g - 60 min 

Simcoe 15 g - 15 min

 

cicha po 7 dniach

mosiac 30 g

simcoe 15 g

citra 10 g

 

cicha po 10-12 dniach

mosaic 20 g

simcoe 10 g

citra 10 g

 

20 g curacao

10 g nasion kolendry

 

 

Edited by Urbixturbix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie po 7 dniach fermentacji to może być trochę za wcześnie - chmiel poleży co z 10-14 dni, co ze sporym prawdopodobieństwem da ci trawę w piwie. Na zimno nachmiel na ostatnie około 5 dni - szczególnie, że nie jest to szczep, którym będziesz fermentował w niskich temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...