Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o ocenę dotyczącą mojego przepisu. Zamierzam uwarzyć American Witbier. Przepis wzorowałem na kilku innych recepturach znalezionych na forum i blogach, natomiast chmielenie było użyte do amerykańskiej pszenicy z przepisu znajomego - wyszło bardzo pijalne. 

Czy dodać jeszcze jakiś inny słód? Np. 0,5 kg  słodu pszennego i 0,5 płatków pszennych zamiast 1,1 kg płatków?

Bardzo cenię sobie konstruktywną krytykę i liczę na porady doświadczonych piwowarów.

 

Zasyp na 20 l, oczekiwane 10-12 blg.

 

Słód pilzneński 2 kg

Płatki pszenne 1,1kg

Płatki owsiane 1 kg

 

Drożdże WLP 400

 

Citra 30 g - 60 min 

Simcoe 15 g - 15 min

 

cicha po 7 dniach

mosiac 30 g

simcoe 15 g

citra 10 g

 

cicha po 10-12 dniach

mosaic 20 g

simcoe 10 g

citra 10 g

 

20 g curacao

10 g nasion kolendry

 

 

Edytowane przez Urbixturbix

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na szybko policzyłem goryczkę, wychodzi pod 60 IBU. przy takim ekstrakcie może Cię rozboleć brzuch, ja bym to obciął. chyba ze lubisz gorzkie witki to okej.

 

plus jest jakiś cel dzielenia chmielenia na dwa etapy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie po 7 dniach fermentacji to może być trochę za wcześnie - chmiel poleży co z 10-14 dni, co ze sporym prawdopodobieństwem da ci trawę w piwie. Na zimno nachmiel na ostatnie około 5 dni - szczególnie, że nie jest to szczep, którym będziesz fermentował w niskich temperaturach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×