Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam problem. Robiłem niedawno milkshake Mango ipa, no i wszystko by było w porządku tylko po tygodniu od butelkowania po otwarciu każdej butelki fontanna :/. Da się to jakoś uratować? Np jakimś sposobem odgazować te 60 parę butelek i zlać do kega, sztucznie dogazować? W każdej butelce jest lekki pierścień u góry ( po tygodniu od butelkowania) podejrzewam że to jakaś infekcja i prawdopodobnie przez glukozę, bo już miała chyba pół roku czasu a ja głupi zamiast ją wyrzucić to ją dodałem i to chyba był błąd. ;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz dobrze schłodzić,  do zera albo trochę poniżej. Delikatnie popuszczać kapsle i zakapslować. Glukoza się raczej nie zestarzeje ale przed dodaniem trzeba ją gotować przynajmniej kwadrans. Tu jest podobny wątek.

 

Edited by sulko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz dobrze schłodzić,  do zera albo trochę poniżej. Delikatnie popuszczać kapsle i zakapslować. Glukoza się raczej nie zestarzeje ale przed dodaniem trzeba ją gotować przynajmniej kwadrans. Tu jest podobny wątek.
 
Wiesz zawsze tak robiłem i było ok, wydaje mi się że to wina jej przechowywania. Jestem w szoku że po tygodniu tak może nagazować się piwo. Burzliwej było 10 dni w temperaturze 17,5 °C a cichej 14 dni w temperaturze 17°C później przeniosłem fermentor w ciepłe pomieszczenie o temperaturze 20°C. Trochę jestem w szoku bo nigdy tak mi się nie stało.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, mpolak154 napisał:

Wiesz zawsze tak robiłem i było ok, wydaje mi się że to wina jej przechowywania. Jestem w szoku że po tygodniu tak może nagazować się piwo. Burzliwej było 10 dni w temperaturze 17,5 °C a cichej 14 dni w temperaturze 17°C później przeniosłem fermentor w ciepłe pomieszczenie o temperaturze 20°C. Trochę jestem w szoku bo nigdy tak mi się nie stało.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
 

Infekcja najprawdopodobniej szczególnie ze masz obrączki w szyjkach. Piwo jak się  nadaje do picia  to do mego szybkiego spijania. Do kega można dać ale trzeba pamiętać że jest infekcja i zakazisz sobie sprzęt. Butelki też potem trzeba odpowiednio potraktować. Cukier czy glukoza nie są sterylne dlatego warto jednak przegotować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...