mpolak154 2 1 Browary Zgłoś Napisano 23 Lipiec 2018 Witam wszystkich, mam problem. Robiłem niedawno milkshake Mango ipa, no i wszystko by było w porządku tylko po tygodniu od butelkowania po otwarciu każdej butelki fontanna :/. Da się to jakoś uratować? Np jakimś sposobem odgazować te 60 parę butelek i zlać do kega, sztucznie dogazować? W każdej butelce jest lekki pierścień u góry ( po tygodniu od butelkowania) podejrzewam że to jakaś infekcja i prawdopodobnie przez glukozę, bo już miała chyba pół roku czasu a ja głupi zamiast ją wyrzucić to ją dodałem i to chyba był błąd. ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sulko 5 Zgłoś Napisano 23 Lipiec 2018 (edytowane) Możesz dobrze schłodzić, do zera albo trochę poniżej. Delikatnie popuszczać kapsle i zakapslować. Glukoza się raczej nie zestarzeje ale przed dodaniem trzeba ją gotować przynajmniej kwadrans. Tu jest podobny wątek. Edytowane 23 Lipiec 2018 przez sulko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpolak154 2 1 Browary Zgłoś Napisano 23 Lipiec 2018 Możesz dobrze schłodzić, do zera albo trochę poniżej. Delikatnie popuszczać kapsle i zakapslować. Glukoza się raczej nie zestarzeje ale przed dodaniem trzeba ją gotować przynajmniej kwadrans. Tu jest podobny wątek. Wiesz zawsze tak robiłem i było ok, wydaje mi się że to wina jej przechowywania. Jestem w szoku że po tygodniu tak może nagazować się piwo. Burzliwej było 10 dni w temperaturze 17,5 °C a cichej 14 dni w temperaturze 17°C później przeniosłem fermentor w ciepłe pomieszczenie o temperaturze 20°C. Trochę jestem w szoku bo nigdy tak mi się nie stało.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sulko 5 Zgłoś Napisano 23 Lipiec 2018 29 minut temu, mpolak154 napisał: Wiesz zawsze tak robiłem i było ok, wydaje mi się że to wina jej przechowywania. Jestem w szoku że po tygodniu tak może nagazować się piwo. Burzliwej było 10 dni w temperaturze 17,5 °C a cichej 14 dni w temperaturze 17°C później przeniosłem fermentor w ciepłe pomieszczenie o temperaturze 20°C. Trochę jestem w szoku bo nigdy tak mi się nie stało. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Infekcja najprawdopodobniej szczególnie ze masz obrączki w szyjkach. Piwo jak się nadaje do picia to do mego szybkiego spijania. Do kega można dać ale trzeba pamiętać że jest infekcja i zakazisz sobie sprzęt. Butelki też potem trzeba odpowiednio potraktować. Cukier czy glukoza nie są sterylne dlatego warto jednak przegotować. 1 mpolak154 dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach