Jump to content
Mikas86

Słód brown

Recommended Posts

6 minut temu, Mikas86 napisał:

W sobotę będę warzyl bittera zgody.... Mam pytanko słód brown 120 EBC dodaje się od początku razem z innymi?

Od początku. Pamiętaj o dobrych drożdżach do bittera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Mikas86 napisał:

Mam s04 nadadzą się?

Lepiej jakieś płynne. Jak nie masz wyboru, to daj s04 i pamiętaj o temperaturach fermentacji. Powyżej 20 stopni mogą smrodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Mikas86 napisał:

Mam s04 nadadzą się?

Nadadzą się, z mojej strony pamiętaj tylko, że te drożdże wolno dojadają końcówkę.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki za odpowiedzi. Chyba termometr mnie robi w konia bo ekstrakty zawsze mi odfermentowywaly dość głęboko np z 16 do 2blg, aż w końcu te lżejsze piwka ok 11blg podsypywalem ksylitolem żeby jednak troszkę pełni utrzymac. I tak od kiedy zacieram piwa nie schodzą tak nisko. Pierwsze zacierane SH citra z 14 na 4,5blg i było bardzo pelne pomimo zacierania 65-67st. Ostatnie jakie warzylem wyszło trochę lepiej z 15 do 3,5 ale tutaj poprostu wsypalem słody do wody 73st spadło do 67 i już nic nie podgrzewalem przez ponad godzinę.

Żeby ten bitter nie wyszedł za słodki chyba zrobię tak samo. 

Chyba że macie jakieś inne pomysły może jeszcze niższa temp dać?

Ostatnio sprawdzam czy bez przelewania na cichą piwo wyjdzie ok i trzymam w jednym wiadrze razem z chmieleniem na zimno. Czy bittera też mogę zostawić czy lepiej przelać? Sorry za taki długi post hehe

 

Kurde jeszcze jedna sprawa. W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp?

Edited by Mikas86

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Mikas86 napisał:

Ostatnio sprawdzam czy bez przelewania na cichą piwo wyjdzie ok i trzymam w jednym wiadrze razem z chmieleniem na zimno.

Wyjdzie ok.

16 minut temu, Mikas86 napisał:

W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp?

Ja bym zszedł ze 2 stopnie niżej przynajmniej przez pierwsze kilka dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Mikas86 napisał:

Kurde jeszcze jedna sprawa. W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp?

Wystrzegaj się wysokich temperatur przy s-04 (potrafią zepsuć piwo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko uwarzone. Wszystko fajnie poszło. Podobał mi się zapach brzeczki, aż byłem w szoku że tak fajnie czuć ta niewielka mogło by się wydawać ilość słodu Brown. 

Mam pytanko: drożdże zadałem w 18st i od razu do skrzyni. Przy jednym pecie z lodem było w niej 17st więc dołożyłem drugi i teraz ciągle jest 12-13st. Może tak zostać? Nie mam czym mierzyć temp piwka ale pewnie jest trochę wyższa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko już nagazowane. Wyszło naprawdę fajnie. Ładny bursztynowy kolor, gęsta kremowa piana, klarowne i co najważniejsze praktycznie zero estrów. Jeszcze żadna warka nie wyszła mi tak "czysta". Jest posmak lekkiej palonosci i myślałem na początku że trochę zbyt mocny ale po kilku łykach fajnie się układa. Jedno z moich najbardziej udanych piw. Podziękowania dla Zgody za recepture

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...