Jump to content
Sign in to follow this  
JanuszMyszyński

Maksymalny możliwy ekstrakt

Recommended Posts

Chodzi za mną ostatnio następujące zagadnienie. 

 

Wiadomo, że gotując brzeczkę, zwiększam jej ekstrakt, bo część wody zostaje odparowana. Zastanawia mnie, jaki maksymalny ekstrakt jestem w stanie w warunkach domowych osiągnąć przed gotowaniem. Wyobraźmy sobie, że:

 

- mam świetny, wydajny słód

- perfekcyjnie go ześrutuję

- dobiorę optymalną proporcję litr wody na kilogram słodu 

- idealnie dobiorę temperaturę zacierania

- przeprowadzę odpowiednio długą filtrację w optymalnych warunkach temperaturowych

 

Celowo nie piszę jakiego słodu użyję i ile go dam, chcę tylko uzyskać 20 litrów brzeczki przed gotowaniem. Zastanawia mnie, czy to jest choć w przybliżeniu policzalne i czy to pytanie ma w ogóle sens. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pewnie głównie zależy od tego jaką ilość wody dasz do zacierania.

 

A czy policzalne to nie wiem ale na pewno można by przeprowadzić serię eksperymentów by to określić :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Adam Pawlicki napisał:

Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe

W How to brew Palmera jest tabela z wynikami takiego "wysładzania brzeczką".

Poszukam, podkleję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 27.07.2018 o 09:45, Adam Pawlicki napisał:

Można zawsze zatrzeć pierwszą partie słodu a następnie w brzeczce zatrzeć drugą. Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe.

Poszukałem, okazało się, że nie ma tabeli ale jest wzmianka, że jeśli będziesz zacierał piwo rzędu 15 BLG i brzeczkę zamiast warzyć wykorzystasz do zacierania kolejnej, takiej samej porcji słodu to uzyskasz brzeczkę o zsumowanym BLG czyli około 30.

 

Fragment przywołany zaznaczony na czerwono.

large.John_Palmer_-_How_to_brew_ss.182-183.png.fcba9e286245ba91998e44fb651dd8a1.png

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robilem tak, ze zacieralem na 2 razy w GF. Najpierw pierwsze 6kg, szybkie wysladzanie i kolejna partia slodow. Przypalilem przez to gara. Nie liczylem wydajnosci, bo nie o to mi chodzilo, ale BLG wyszo poza moja skale na refraktometrze (32)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...