Skocz do zawartości
JanuszMyszyński

Maksymalny możliwy ekstrakt

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi za mną ostatnio następujące zagadnienie. 

 

Wiadomo, że gotując brzeczkę, zwiększam jej ekstrakt, bo część wody zostaje odparowana. Zastanawia mnie, jaki maksymalny ekstrakt jestem w stanie w warunkach domowych osiągnąć przed gotowaniem. Wyobraźmy sobie, że:

 

- mam świetny, wydajny słód

- perfekcyjnie go ześrutuję

- dobiorę optymalną proporcję litr wody na kilogram słodu 

- idealnie dobiorę temperaturę zacierania

- przeprowadzę odpowiednio długą filtrację w optymalnych warunkach temperaturowych

 

Celowo nie piszę jakiego słodu użyję i ile go dam, chcę tylko uzyskać 20 litrów brzeczki przed gotowaniem. Zastanawia mnie, czy to jest choć w przybliżeniu policzalne i czy to pytanie ma w ogóle sens. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To pewnie głównie zależy od tego jaką ilość wody dasz do zacierania.

 

A czy policzalne to nie wiem ale na pewno można by przeprowadzić serię eksperymentów by to określić :)

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można zawsze zatrzeć pierwszą partie słodu a następnie w brzeczce zatrzeć drugą. Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Adam Pawlicki napisał:

Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe

W How to brew Palmera jest tabela z wynikami takiego "wysładzania brzeczką".

Poszukam, podkleję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.07.2018 o 09:45, Adam Pawlicki napisał:

Można zawsze zatrzeć pierwszą partie słodu a następnie w brzeczce zatrzeć drugą. Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe.

Poszukałem, okazało się, że nie ma tabeli ale jest wzmianka, że jeśli będziesz zacierał piwo rzędu 15 BLG i brzeczkę zamiast warzyć wykorzystasz do zacierania kolejnej, takiej samej porcji słodu to uzyskasz brzeczkę o zsumowanym BLG czyli około 30.

 

Fragment przywołany zaznaczony na czerwono.

large.John_Palmer_-_How_to_brew_ss.182-183.png.fcba9e286245ba91998e44fb651dd8a1.png

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robilem tak, ze zacieralem na 2 razy w GF. Najpierw pierwsze 6kg, szybkie wysladzanie i kolejna partia slodow. Przypalilem przez to gara. Nie liczylem wydajnosci, bo nie o to mi chodzilo, ale BLG wyszo poza moja skale na refraktometrze (32)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@zasada a możesz przytoczyć wspominaną w tekście tabelę 18.3?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×