Jump to content
slan

Grodzskie z kwiatem czarnegu bzu

Recommended Posts

Witam,

Przyszło mi zrobić dla mojej drugiej połówki kobiece piwo za bazę posłuży przepis Grodziskie od Usiu https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Łukasz_Szynkiewicz_(Usiu)

jako ze nie mam za dużego doświadczenie bo to będzie moja 14 warka dopiero, proszę o opinie

 

23L, 8blg

słód pszeniczny wędzony dębem - Grodziski 4-6 EBC Weyermann 3,0kg

chmiel iunga szyszka 11,2%AA przy wysładzaniu (złoże filtracyjne) - 50g
chmiel iunga granulat 11,2%AA 60 min - 10g
chmiel iunga granulat 11,2%AA 10 min - 10g
chmiel iunga granulat 11,2%AA 0 min (chmielenie whirpoolowe) - 20g

kwat czarnego bzu 200g -15min

 

65C- 40'

72C- 40'
78°C- 10'

 

drożdze s-33

słodzik albo ksylitol

 

i teraz pytanie

ile i na jaki czas wrzucać kwiat nie wiem czy 15min i 200g nie bedzie za mało? (albo za dużo)

gdzieś wyczytałem że 4tab. słodzika na 1L dają piwo półsłódkie to ile dać ksylitolu?

a może coś jeszcze zmienić,

 

pozdrawiam,

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, slan said:

Witam,

Przyszło mi zrobić dla mojej drugiej połówki kobiece piwo za bazę posłuży przepis Grodziskie od Usiu https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Łukasz_Szynkiewicz_(Usiu)

jako ze nie mam za dużego doświadczenie bo to będzie moja 14 warka dopiero, proszę o opinie

 

23L, 8blg

słód pszeniczny wędzony dębem - Grodziski 4-6 EBC Weyermann 3,0kg

chmiel iunga szyszka 11,2%AA przy wysładzaniu (złoże filtracyjne) - 50g
chmiel iunga granulat 11,2%AA 60 min - 10g
chmiel iunga granulat 11,2%AA 10 min - 10g
chmiel iunga granulat 11,2%AA 0 min (chmielenie whirpoolowe) - 20g

kwat czarnego bzu 200g -15min

 

65C- 40'

72C- 40'
78°C- 10'

 

drożdze s-33

słodzik albo ksylitol

 

i teraz pytanie

ile i na jaki czas wrzucać kwiat nie wiem czy 15min i 200g nie bedzie za mało? (albo za dużo)

gdzieś wyczytałem że 4tab. słodzika na 1L dają piwo półsłódkie to ile dać ksylitolu?

a może coś jeszcze zmienić,

 

pozdrawiam,

 

Polecam z bzu zrobić syrop i dodawać do gotowego piwa. Inaczej jak bez się zgubi,  zostanie Ci słodki grodzisz.  Ohyda. Jak robiłem gose z bzem,  kwiatki ususzone dawałem na cichą.  Wcześniej zalewalem wrzątkiem. 5g suszu na litr i było fajnie bzowe. Z tym że zabawy nie powtarzam,  bo wolę dodać syropek do piwa. To nie owoce,  że fermentacja wniesie coś dodatkowego... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Ja do swojego pilsa na 20 litrów 175 g świeżych kwiatków bzu na 5 minut gotowania i chłodziłem na spokojnie w wannie. Dochmieliłem lekko (20 g na chłodzenie) na aromat chmielem EKG (kwiatowy). Próbowałem go 3 tygodnie po zabutelkowaniu i efekt jest jak najbardziej zadowalający. Charakterystyczny smak i aromat kwiatu bzu domunuje piwo. Chociaż tam za bardzo nie ma co kontrować. Nie dosładzałem, a miałem w planach słodzik. I dobrze się stało, że z planów nici. Słodkiego bym nie chciał. A taki żonie również smakuje. 

Czy wędzonka z kwiatami się będzie komponować? Nie wiem, ale dobra rada - Warz :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Pindin said:

 

Czy wędzonka z kwiatami się będzie komponować? Nie wiem, ale dobra rada - Warz :)

 

Na grillach serwuje grodzisza z syropem z bzu piękniejszej części towarzystwa i całkiem sympatyczne połączenie.  

W gose / weisse jeszcze lepiej się sprawdza bez,  ale grodzisza też polecam.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba zrobię obydwoma metodami,

właśnie jedno zwykłe grodziskie fermentuje do tego mogę dodać syrop

a drugie zrobię z bzem na gotowanie i będzie porównanie :)

 

co do wędzonki to ten weyermann bardzo słabo jest wędzony, pierwsze to myślałem że mi przez pomyłkę zwykłą pszenice przysłali ale jednak ledwo coś tam czuć wędzonego

poprzednio robilem

Wędzony Bestmaltz 1,3kg

Pszeniczny 0,8kg

Pilzeński 0,4kg

i zdecydowanie za dużo wędzonego jak na grodzisza wiec myśle że ten bedzie ok

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, slan napisał:

chmiel iunga szyszka 11,2%AA przy wysładzaniu (złoże filtracyjne) - 50g

Tam ma być 5 gramów czy 50? Bo mi z kalkulatorów wychodzi przynajmniej 70 IBU?

EDIT: Mogę coś źle rozumieć, bo to dodatek do wysładzania a nie do brzeczki przedniej, ale proszę niech ktoś wytłumaczy, ile goryczki z takiego chmielenia się spodziewać :)

Edited by marek-

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Jankasper napisał:

Udanych warek! 

dzieki

 

10 godzin temu, marek- napisał:

Tam ma być 5 gramów czy 50? Bo mi z kalkulatorów wychodzi przynajmniej 70 IBU?

EDIT: Mogę coś źle rozumieć, bo to dodatek do wysładzania a nie do brzeczki przedniej, ale proszę niech ktoś wytłumaczy, ile goryczki z takiego chmielenia się spodziewać :)

50g, próbowałem młode piwo i jest ok,

dodatkowo odchodzi 20% z racji tego że jest to szyszka, no i na 60 min jest tylko 10g

jak dla mnie szyszka przede wszystkim pomaga przy wysładzaniu pszenicy

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę się dokształciłem - artykuł poniżej sporo wyjaśnia, rzeczywiście nie wnosi to istotnej goryczki, no i autor chwali ułatwienie w wysładzaniu. Wygląda na to, że nie jest to zbyt efektywne wykorzystanie chmielu, ale gdzie byśmy byli gdyby nie eksperymenty :)

https://beerandbrewing.com/dictionary/nn8JS0xA0V/mash-hopping/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...