Jump to content
harrisonfordescort

Pszeniczniak z brewkitu

Recommended Posts

Wiesz może co to za drożdże? Generalnie pszeniczne fermentuje szybko. Niektórzy pomijają fazę w której drożdże po sobie sprzątają. Więc jeśli tylko drożdże przejedzą wszystkie cukry to możesz butelkować. Spija też się zwykle szybciej niż inne piwa. Po tygodniu w butelkach możesz już degustować. Powyższe jednak zależy od szczepu drożdży i temperatury fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie było stacjonarnie w sklepie drożdży do pszeniczniaka, są to jakieś no name dodawane do brew kitu. Bulgotanie w rurce powinno ustać? Gdzieś wyczytałem że 5-9 dni powinno fermentować, w instrukcji była mowa o 5 dniach, a jeszcze ktoś mądry mówił mi, że to powinno być 10 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, harrisonfordescort napisał:

Nie było stacjonarnie w sklepie drożdży do pszeniczniaka, są to jakieś no name dodawane do brew kitu. Bulgotanie w rurce powinno ustać? Gdzieś wyczytałem że 5-9 dni powinno fermentować, w instrukcji była mowa o 5 dniach, a jeszcze ktoś mądry mówił mi, że to powinno być 10 dni.

 

Tak naprawdę powinno fermentować tyle, ile będą jadły dalej drożdże. Jak blg nie schodzi, możesz śmiało pominąć cichą i butelkować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...