Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz może co to za drożdże? Generalnie pszeniczne fermentuje szybko. Niektórzy pomijają fazę w której drożdże po sobie sprzątają. Więc jeśli tylko drożdże przejedzą wszystkie cukry to możesz butelkować. Spija też się zwykle szybciej niż inne piwa. Po tygodniu w butelkach możesz już degustować. Powyższe jednak zależy od szczepu drożdży i temperatury fermentacji. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie było stacjonarnie w sklepie drożdży do pszeniczniaka, są to jakieś no name dodawane do brew kitu. Bulgotanie w rurce powinno ustać? Gdzieś wyczytałem że 5-9 dni powinno fermentować, w instrukcji była mowa o 5 dniach, a jeszcze ktoś mądry mówił mi, że to powinno być 10 dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, harrisonfordescort napisał:

Nie było stacjonarnie w sklepie drożdży do pszeniczniaka, są to jakieś no name dodawane do brew kitu. Bulgotanie w rurce powinno ustać? Gdzieś wyczytałem że 5-9 dni powinno fermentować, w instrukcji była mowa o 5 dniach, a jeszcze ktoś mądry mówił mi, że to powinno być 10 dni.

 

Tak naprawdę powinno fermentować tyle, ile będą jadły dalej drożdże. Jak blg nie schodzi, możesz śmiało pominąć cichą i butelkować :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×