Jump to content
verth

Cicha w temp pokojowej

Recommended Posts

Hej. Mój hefeweizen właśnie kończy swój żywot na burzliwej i chcę go przelać za kilka dni na cichą (by odzyskać drożdże na których uwarzę weizenbocka). Czy mogę potrzymać tego hefeweizena tydzień na cichej w temp. ok 25 'C? Drożdże WB-06. Chodzi mi o wyeksponowanie bananów oraz a może przede wszystkim o to, że mam tylko jedno pudło styropianowe. Czy będzie ok? Czego ewentualnie mogę się spodziewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Możesz trzymać w takiej temperaturze. Ale uważaj na infekcję w tych warunkach. Niemiecka pszenica nie jest wysoko ekstraktywna, co za tym idzie niewielka ilość alkoholu, oraz minimalna dawka chmielu, co nie pomaga odporności na infekcje. Warto zrobić nad taflą piwa jakąś poduszkę z CO2, żeby odciąć od tlenu i przelewać w czystych warunkach. Nie po śrutowaniu, piwnicy i takie tam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak mam obawy co do kontaktu z powietrzem na cichej, leję syrop ze 100ml wody i 4 łyżek cukru na dno drugiego fermentora. Drożdże pojedzą, narobią co2 i wypchną tlen znad piwa.

Na smak taka ilość nie wpływa.

Generalnie wystarczy zachować podstawowe środki ostrożności i nic się nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...