Jump to content
Sign in to follow this  
kretu

Pytania przed pierwszą warką

Recommended Posts

Witam jako że dostałem swój zestaw do warzenia dzisiaj albo jutro zaczynam swoją pierwszą warkę od razu z zacieraniem drożdże już napuchnięte więc nie ma odwrotu. Jako że jak to bywa przy pierwszym razie trochę się stresuję mam prośbę o sprawdzenie czy dobrze wszystko planuję czyli lekko zmodyfikowany przepis który dostałem wraz z zestawem po lekturze forum. Zestaw z CP na pszeniczne czyli

 

Skład

1,9kg pilzneńskiego

2,1 pszenicznego

15g chmiel lubelski

Drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen

12L wody przegotowanej kranówy grzeje do 48* dodaję słody trzymam w

45* 20min

53* 10min

63* 30min

72* 40min + próba jodowa

78* 0min

 

Filtruję i wysładzam do uzyskania 23L wodą 78*

Gotuję 60min odkryte. 5 min od wrzenia dodaję cały chmiel.

Studzę w wannie z zimną wodą i lodem. W trakcie chłodzenia dekantuję do fermentatora bez kranika dalej chłodzę aż do temp 22* odejmuję trochę brzeczki do pomiaru blg licząc na to że wyjdzie coś ok 12* czyli jak w przepisie. Zadaję drożdże prosto z napuchniętej saszetki. Czekam tydzień dekantuję do drugiego fermentatora czekam jeszcze tydzień dodaję przegotowanego i schłodzonego syropu z 0.5L wody i cukru 7g/L. przelewam do butelek. Kapsluję i liczę na to że nie zakaziłem na żadnym etapie :)

 

I jeszcze pytanie mam jeszcze chmiel Hallertauer Mittelfrüh czy był by lepszy jeżeli tak jak go dozować. Oraz w jakiej temp prowadzić fermentację wiem że 18-24 ale trzymać się ok. 21 czy lepiej zbliżyć się do którejś granicy. Zastanawiam się jeszcze na tym skąd wiedzieć ile wody mam w garnku planuję wypalić jakieś oznaczenia na łyżce co 2L jak myślicie zda to egzamin albo może jakieś inne pomysły.

Edited by kretu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łyżka i wypalone gwoździem kreski zdają egzamin.

 

Co do chmielu to porównaj zawartość alfa-kwasów w jednym i drugim chmielu.

 

Są i tacy co pszeniczne trzymają tylko na burzliwej i potem w butelki.

 

Moja rada zacznij dzisiaj. Za pierwszym razem warzenie zajęło mi więcej czasu niż się spodziewałem.

 

Powodzenia.

Edited by przybysh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku bywa różnie z wydajnością i planowanie z góry uzyskania po wysładzaniu określonej liczby litrów może doprowadzić do zbyt małego Blg i zbyt rozwodnionego piwa. Wysładzaj tak, aby nastaw przed gotowaniem miał 11 Blg, w zależności od intensywności gotowania uzyskasz docelowo 12 - 12,5Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na początku bywa różnie z wydajnością i planowanie z góry uzyskania po wysładzaniu określonej liczby litrów może doprowadzić do zbyt małego Blg i zbyt rozwodnionego piwa. Wysładzaj tak, aby nastaw przed gotowaniem miał 11 Blg, w zależności od intensywności gotowania uzyskasz docelowo 12 - 12,5Blg.

Zrób tak jak napisał Bogdan62.

Podczas wysładzania możesz kilkakrotnie dokonać pomiaru °Blg i zwracać próbki do kotła.

Nie musisz nic sterylizować, tylko zachowaj czystość. Brzeczka i tak będzie gotowana przez ~60 min.

Z chmielami przy pierwszej warce nie kombinuj. Po kilku warkach i tak zaczniesz kombinować i to jest najlepsze w domowym piwowarstwie :):tort:

Życzę powodzenia.:beer: :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to wyszło średnio delikatnie mówiąc. Na początek całkiem spoko trochę za mało wody do wysładzania przygotowałem ale jakoś to poszło wyszło mi nie wiem do końca ile ale dokładnie 12°Blg(po chłodzeniu). Ale o ile na początek się zagotowało to jak odszedłem na chwilę i wróciłem na dworze się zimno zrobiło i już za nic nie mogłem przywrócić wrzenia i zamiast 60min wrzenia miałem 20 wrzenia i 40 w 95°C potem chłodzenie powolne i nie wiem co mnie podkusiło żeby jak w jakiejś instrukcji nie chłodzić razem z chmielinami i zacząłem kombinować z przelewaniem pierw do jednego potem dopiero do drugiego fermentatora kompletnie niepotrzebnie. No i jeszcze otwieram w miarę napuchniętą paczkę drożdży a tam zamiast pojedynczej paczki z drożdżami do rozbicia do propagacji okazało się że były dwie a tylko jedną rozwaliłem czasu już nie było na kombinowanie dodałem zawartość do propagatora odczekałem chwilę i do brzeczki. I na razie cisza niestety żadnych objawów fermentacji. Wyszło 8h roboty najgorszy niedobór wody do wysładzania i chłodzenie. No i następnym razem na pewno robię starter. No i oby wyszło coś pijalnego żeby motywacja była

Edited by kretu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Się nie powstrzymałem i spróbowałem pomimo że to 5 dzień burzliwej a już nie jest najgorsze trochę mało wyraziste i mocno drożdżowe ale liczę że te dwa aspekty się zmienią podczas leżakowania. No i kolor słaby bardzo blady ale to mnie najmniej obchodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.