Skocz do zawartości

max %


mich321

Rekomendowane odpowiedzi

Mowimy tylko o fermentacji, bez innych zabiegów technologicznych. S.Bayanus wykorzystywany zarówno w piwowarstwie chociaż bardziej w winiarstwie wytrzymuje około 20%. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yeast_in_winemaking

 

Jest jeden mi znany szczep stosowany w mocnych piwach, który ma tolerancję 25%+

https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp099-super-high-gravity-ale-yeast

 

Tak wysoki alkohol wymaga specjalnej fermentacji, najczęściej z ciągłą suplementacja składników odżywczych i bardzo bardzo długiego czasu. W linku jest to wyjaśnione.

 

 

Edytowane przez Daniel()
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie Burtońskie wg kalkulatorów może mieć między 19-22% (drożdże do rumu), gazu będzie niewiele, ale w poprzednim burtońskim przy 16% vol po roku w butelkach jest i gaz i piana, więc trzeba czekać, w przypadku bayanus'ów trzeba przyjąć jednak granicę tych 18%, ale dotyczy to bardziej win i miodów, ewentualnie baz do destylacji (śliwki i bayanus'y dały jakieś 21%).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mich321 napisał:

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, koholet napisał:

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

ok dzieki, poszukam. A bez pożywki będzie kompletne 0 czy jednak coś się uda?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, BuDeX napisał:

U mnie drożdże do miodu Mangrove Jack Mead zeżarły do 0 z 35. 

To ile to dalo alko, ponad 20%?

Swoja droga zastanawia mnie jedna rzecz, gestosc etanolu to 0,79 g/cm^3. 

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Bo alkohol w tej ilosci mocna rozrzedza piwo zanizajac pomiar gestosc. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Lasek napisał:

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Około 80%, akurat przy odfermentowaniu do 0°Blg, rzeczywisty stopień odfernetowania będzie wynosił tyle samo bez względu na blg początkowe ;) (zakładając oczywiście reakcję fermentacji jako jedyny proces metaboliczny)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.