Jump to content

Recommended Posts

hej, ile % piwa da sie maksymalnie uzyskać przy fermentacji, a ile Wam się udało? ;) 

I tutaj totalny off top, z innej beczki pewnie zły dział, Ile max procent czystego alko dałoby się uzyskać tylko z fermentacji drożdżami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mowimy tylko o fermentacji, bez innych zabiegów technologicznych. S.Bayanus wykorzystywany zarówno w piwowarstwie chociaż bardziej w winiarstwie wytrzymuje około 20%. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yeast_in_winemaking

 

Jest jeden mi znany szczep stosowany w mocnych piwach, który ma tolerancję 25%+

https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp099-super-high-gravity-ale-yeast

 

Tak wysoki alkohol wymaga specjalnej fermentacji, najczęściej z ciągłą suplementacja składników odżywczych i bardzo bardzo długiego czasu. W linku jest to wyjaśnione.

 

 

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem kilka razy. Wydaje mi się, że zgodnie za sztuką. Na G995 i WLP099, ale bariery 20% nie udało się osiągnąć. Nie mówiąc już o niemożliwości nagazowania naturalnego takiego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnie Burtońskie wg kalkulatorów może mieć między 19-22% (drożdże do rumu), gazu będzie niewiele, ale w poprzednim burtońskim przy 16% vol po roku w butelkach jest i gaz i piana, więc trzeba czekać, w przypadku bayanus'ów trzeba przyjąć jednak granicę tych 18%, ale dotyczy to bardziej win i miodów, ewentualnie baz do destylacji (śliwki i bayanus'y dały jakieś 21%).

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, mich321 napisał:

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, koholet napisał:

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

ok dzieki, poszukam. A bez pożywki będzie kompletne 0 czy jednak coś się uda?

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, BuDeX napisał:

U mnie drożdże do miodu Mangrove Jack Mead zeżarły do 0 z 35. 

To ile to dalo alko, ponad 20%?

Swoja droga zastanawia mnie jedna rzecz, gestosc etanolu to 0,79 g/cm^3. 

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Bo alkohol w tej ilosci mocna rozrzedza piwo zanizajac pomiar gestosc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Lasek napisał:

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Około 80%, akurat przy odfermentowaniu do 0°Blg, rzeczywisty stopień odfernetowania będzie wynosił tyle samo bez względu na blg początkowe ;) (zakładając oczywiście reakcję fermentacji jako jedyny proces metaboliczny)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...