Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hej, ile % piwa da sie maksymalnie uzyskać przy fermentacji, a ile Wam się udało? ;) 

I tutaj totalny off top, z innej beczki pewnie zły dział, Ile max procent czystego alko dałoby się uzyskać tylko z fermentacji drożdżami?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mowimy tylko o fermentacji, bez innych zabiegów technologicznych. S.Bayanus wykorzystywany zarówno w piwowarstwie chociaż bardziej w winiarstwie wytrzymuje około 20%. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yeast_in_winemaking

 

Jest jeden mi znany szczep stosowany w mocnych piwach, który ma tolerancję 25%+

https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp099-super-high-gravity-ale-yeast

 

Tak wysoki alkohol wymaga specjalnej fermentacji, najczęściej z ciągłą suplementacja składników odżywczych i bardzo bardzo długiego czasu. W linku jest to wyjaśnione.

 

 

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem kilka razy. Wydaje mi się, że zgodnie za sztuką. Na G995 i WLP099, ale bariery 20% nie udało się osiągnąć. Nie mówiąc już o niemożliwości nagazowania naturalnego takiego piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie Burtońskie wg kalkulatorów może mieć między 19-22% (drożdże do rumu), gazu będzie niewiele, ale w poprzednim burtońskim przy 16% vol po roku w butelkach jest i gaz i piana, więc trzeba czekać, w przypadku bayanus'ów trzeba przyjąć jednak granicę tych 18%, ale dotyczy to bardziej win i miodów, ewentualnie baz do destylacji (śliwki i bayanus'y dały jakieś 21%).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, mich321 napisał:

dobra, wiem, że to nie forum bio czy coś ale jak chciałbym użyć wody z cukrem i drożdże spożywcze jak robi się eksperymenty na wykazanie wydzielania sie CO2 i wyjasnienie fermentacji to udałoby się osiągnąć dość sensowne stężenie?

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, koholet napisał:

Trzeba by dodać pożywki. Sam cukier to za mało, by drożdże prawidłowo pracowały. Drożdże gorzelnicze Cobra 24 robią podobno 12-13% alkoholu. Poszukaj informacji na stronach i forach o destylatach i innych domowych alkoholach. Tam mają większe doświadczenie.

ok dzieki, poszukam. A bez pożywki będzie kompletne 0 czy jednak coś się uda?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, bart3q napisał:

Mi się udało 19% wyciągnąć. 

 

Co do coobr - tam chyba od razu jest pożywka w saszetce

jak? podasz przepis?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, BuDeX napisał:

U mnie drożdże do miodu Mangrove Jack Mead zeżarły do 0 z 35. 

To ile to dalo alko, ponad 20%?

Swoja droga zastanawia mnie jedna rzecz, gestosc etanolu to 0,79 g/cm^3. 

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Bo alkohol w tej ilosci mocna rozrzedza piwo zanizajac pomiar gestosc. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Lasek napisał:

Jesli piwo odfermentowalo z 35 blg do 0 i ma mniej wiecej 20% to jaki jest rzeczywisty stopien odfermentowania? 

Około 80%, akurat przy odfermentowaniu do 0°Blg, rzeczywisty stopień odfernetowania będzie wynosił tyle samo bez względu na blg początkowe ;) (zakładając oczywiście reakcję fermentacji jako jedyny proces metaboliczny)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×