Jump to content
tomi1982

zbieranie i ponowne użycie gęstwy drożdżowe dolnej fermentacji - Informacje

Recommended Posts

Czes wszystkim

 

mam pytanie poniewaz wszedzie mozna znalesc super informacje jak zbierac gestwe drozdzy gornej fermentacji niestety nigdzie nie moge znalesc informacji jak poprawnie zrobic to z drozdami dolnej fermentacji.

Czy macie jakies pozyteczne infos co do zbioru, plukania, lezakowania i aktywacji do ponownego zrzytku?

Podajcie jakie waszym zdaniem sa dobre czy  w34/70 to "nonplusultra" i sprawdza sie wlasciwie zawsze?

 

dziekuje z gory za wasza pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, tomi1982 napisał:

mam pytanie poniewaz wszedzie mozna znalesc super informacje jak zbierac gestwe drozdzy gornej fermentacji niestety nigdzie nie moge znalesc informacji jak poprawnie zrobic to z drozdami dolnej fermentacji.

Czy macie jakies pozyteczne infos co do zbioru, plukania, lezakowania i aktywacji do ponownego zrzytku?

 

A jest jakaś różnica? :D Zbierasz/płuczesz/przechowujesz identycznie jak drożdże górnej fermentacji. Więc jak umiesz zbierać górne to dolne też.

 

31 minut temu, tomi1982 napisał:

Podajcie jakie waszym zdaniem sa dobre czy  w34/70 to "nonplusultra" i sprawdza sie wlasciwie zawsze?

Dobre drożdże dolnej fermentacji to takie pytanie na wyrost. Mi na przykład bardzo pasują z czeskich szczepów 2001 Urquell Lager, z niemieckich 2308 Munich Lager. Każdy ma indywidualne preferencje więc musisz poszukać swoich szczepów. W34/70 to bardzo uniwersalne drożdże do lagerów i są "bezpieczne" jeżeli chodzi o efekty dlatego są tak chętnie stosowane. Czy sprawdza się zawsze raczej nie - mi one nie pasują do mocno słodowych piw bo potrafią zostawić w nich pustkę. Przesiadając się z nich na płynne szczepy poczułem się jakbym odkrył coś całkiem nowego, ale na początek warto je użyć kilka razy chociaż by po to by zaznajomić się z fermentacją lagerów, którą prowadzi się trochę inaczej względem alesów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...