Skocz do zawartości
Piotrek2632

Jak piwne tematy was interesują? Piwne degustacje to przeżytek?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wymyśliliśmy z kumplem nowe rzeczy na kanał, a to innym razem.  Ostatnio usłyszałem, że piwne degustacje to już nuda i przeżytek, zgadzacie się z tym? I zastanawiam się jakie piwne tematy Was by zainteresowały, czego wam brakuje na YT, co byście chcieli zobaczyć, albo jakie tematy poruszać?

Edytowane przez Piotrek2632

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie na ten przykład, nie wiem jak pozostałych kolegów, interesują rzeczy związane z piwowarstwem domowym. Np. zauważyłem, że drożdże silnie flokulujące, przynajmniej te których używałem, szybciej pożerają ekstrakt. Czy ma to związek z tym, że chemotropizm wtedy jest bardziej skuteczny i komórki mogą się szybciej spotkać i dzielić? Chętnie bym o tym posłuchał. Posłuchałbym również o stresie drożdży, co się w tedy dzieje. Jakie ścieżki metaboliczne wybierają i czego można się spodziewać. Czy zawsze jest to złe, jeżeli tak to jak temu przeciwdziałać. Interesująca też jest początkowa rola tlenu w piwie. Czy rzeczywiście na początku będzie on użyty w cyklu Krebsa (o ile taki zachodzi), czy też zostanie szybko przyswojony przez membrany. Albo negatywny efekt Pasteura. W fermentorze dzieje się tyle fajnych rzeczy. Przykładowo New Englandy, chmielenie w czasie fermentacji i biotransformacja. A może mniej biochemii i więcej technologii. Większość z nas to domorośli majsterkowicze, taki cykl: nauka spawania stali nierdzewnych dla opornych. Na przykładzie: zbuduj własny fermentor z płaszczem glikolowym, już czuję jaka będzie jazda przy robieniu stożkowej dennicy w domowych warunkach, albo liczeniu ilości czynnika do układu chłodzenia by działał optymalnie. Jakby co to mam inne równie ciekawe pytania i pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to pisz śmiało co byś jeszcze chciał zobaczyć:)

 

planuje tez coś w stylu zapytaj beczkę, bedę robił odcinki z komentarzy widzów na dany piwny temat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomyślę nad tym, ale najprędzej w sierpniu bo remontowo u mnie narazie, ale to też warto być poinformowany, bo nie będę tu pisał o każdej pierdole😀 niechce  was zanudzać. Dam tu jeszcze film o naszych planach na przyszłość i ew pytanie na piwna beczkę żeby sklecić filmik. A tak raczej będę  unikał afiszowania się tu, bo potem ktoś powie że że roladki czy coś. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, Piotrek2632 napisał:

bo potem ktoś powie że że roladki czy coś. 

Roladki?

image.thumb.png.ee5ffa2571cd01a2ff60e41f075d35bf.png

 

A odnośnie pytania.

Osobiście nie oglądam vlogów, wydają mi się w większości nieznośnie pretensjonalne i nastawione na promocję osoby a nie na merytorykę wypowiedzi.

Waszego próbowałem w dwóch odcinkach i widzę, ze jest słabiutko technicznie oraz na poziomie artykulacji, wymowy, płynności i jakości języka.

Myślę, że jest to pierwsze rzeczy do ogarnięcia. Wymowa, merytoryka i technika AV.

 

A zakres tematyczny? Pomijając pierwsze pytanie: na jaki uj zaczynać przedsięwzięcie bez wcześniej przygotowanego planu i dopiero po starcie myśleć co i jak to...

  • Warzenie jako takie, procesy zachodzące w trakcie, tipy / techniki do poszczególnych stylów etc. Jak wspomniał @Daniel() - merytoryczne rzeczy piwowarskie. Na ile jesteście w stanie dźwignąć to jako początkujący piwowarzy domowi?
  • Może sugerowane już kilka razy na forum w różnych kontekstach tour de Pologne i wywiady z uznanymi piwowarami domowymi o ich doświadczeniach, piwowarami rzemieślniczymi o ich specjalnościach (np. dzisiaj Browar Zakładowy opowie o wymrażankach,  jutro Browar Widawa o roli drewna etc.). Tutaj z kolei podróże i kontakty.
  • Przegląd i krytyczna analiza publikacji na temat piwa pojawiających się na świecie - zwarte i ciągłe wydawnictwa tradycyjne, portale blogi / vlogi etc. I znów jest pytanie, na ile jesteście w stanie to ogarnąć językowo (angielski angielski, angielski amerykański, angielski australijski), finansowo (te same pozycje kupowane w PL ok.100 zet vs kupowane w UK ok.60 zet).

No nie wiem.
Na dokładkę polecam jedną taką lekturę ogólnorozwojową, która ustawiła mi nieco stosunek do rewolucji web 2.0: Andrew Keen - Kult Amatora: Jak Internet niszczy Kulturę

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@zasada podaj nr rachunku do przelewu za ten biznes plan :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Mibor napisał:

@zasada podaj nr rachunku do przelewu za ten biznes plan :)

Czyli kolejny raz dałem się podpuścić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, zasada napisał:

Roladki?

image.thumb.png.ee5ffa2571cd01a2ff60e41f075d35bf.png

 

A odnośnie pytania.

Osobiście nie oglądam vlogów, wydają mi się w większości nieznośnie pretensjonalne i nastawione na promocję osoby a nie na merytorykę wypowiedzi.

Waszego próbowałem w dwóch odcinkach i widzę, ze jest słabiutko technicznie oraz na poziomie artykulacji, wymowy, płynności i jakości języka.

Myślę, że jest to pierwsze rzeczy do ogarnięcia. Wymowa, merytoryka i technika AV.

 

A zakres tematyczny? Pomijając pierwsze pytanie: na jaki uj zaczynać przedsięwzięcie bez wcześniej przygotowanego planu i dopiero po starcie myśleć co i jak to...

  • Warzenie jako takie, procesy zachodzące w trakcie, tipy / techniki do poszczególnych stylów etc. Jak wspomniał @Daniel() - merytoryczne rzeczy piwowarskie. Na ile jesteście w stanie dźwignąć to jako początkujący piwowarzy domowi?
  • Może sugerowane już kilka razy na forum w różnych kontekstach tour de Pologne i wywiady z uznanymi piwowarami domowymi o ich doświadczeniach, piwowarami rzemieślniczymi o ich specjalnościach (np. dzisiaj Browar Zakładowy opowie o wymrażankach,  jutro Browar Widawa o roli drewna etc.). Tutaj z kolei podróże i kontakty.
  • Przegląd i krytyczna analiza publikacji na temat piwa pojawiających się na świecie - zwarte i ciągłe wydawnictwa tradycyjne, portale blogi / vlogi etc. I znów jest pytanie, na ile jesteście w stanie to ogarnąć językowo (angielski angielski, angielski amerykański, angielski australijski), finansowo (te same pozycje kupowane w PL ok.100 zet vs kupowane w UK ok.60 zet).

No nie wiem.
Na dokładkę polecam jedną taką lekturę ogólnorozwojową, która ustawiła mi nieco stosunek do rewolucji web 2.0: Andrew Keen - Kult Amatora: Jak Internet niszczy Kulturę

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@zasada ja tylko chciałem spróbować sarkazmu. Zresztą nie jako pierwszy w tym wątku. Widać nie jest to sztuka mi dana. Miałem cichą nadzieję, że autor wyciągnie sam wnioski, które mu spisałeś :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Piotrek2632 napisał:

na jaki uj zaczynać przedsięwzięcie bez wcześniej przygotowanego planu i dopiero po starcie myśleć co i jak to...

Plan był ale jeśli oglądałeś np. odc o Zefirze, mówiłem tam o tym że kumpel niespodziewanie wyjechał do Czech i zaburzyło to całą koncepcję kanału, więc starałem się szukać nowego kontentu. Co do pytanie , to chyba dobrze, że wychodzi sie na przeciw widzom i polega także na ich opinii? O wywiadach myślę, jednak narazie jest jeszcze za wcześnie, aczkolwiek może na Lubelskich targach piw rzemieślniczych coś ogarnę. Odcinki merytoryczne będą oczywiście, zawsze można się do takowych przygotować przecież. Ja jedynie z naszej 2 jestem piwowarem domowym:P ale jakoś dam radę, będą też livy z warzenia itp, wycieczki po browarach z czasem.  Panie ja do klasy angielskiej chodziłem:D:D
Język, wymowa, jakość, to się wszystko wiąże ze stresem przed kamerą i to nie da się od tak o tego w sobie zwalczyć, ja wiem co mam mówic tylko przed kamerą czasem o czymś zapomnę ( w ogóle mam słabą pamięć), na jesieni oczywiście będę miał czas zająć się tym lepiej.  To jest też kanał i dla fanów koncerniaków, więc staram sie używać prostszego języka, żeby wszyscy rozumieli o co biega.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, Piotrek2632 napisał:

Plan był ale jeśli oglądałeś np. odc o Zefirze, mówiłem tam o tym że kumpel niespodziewanie wyjechał do Czech i zaburzyło to całą koncepcję kanału, więc starałem się szukać nowego kontentu. Co do pytanie , to chyba dobrze, że wychodzi sie na przeciw widzom i polega także na ich opinii? O wywiadach myślę, jednak narazie jest jeszcze za wcześnie, aczkolwiek może na Lubelskich targach piw rzemieślniczych coś ogarnę. Odcinki merytoryczne będą oczywiście, zawsze można się do takowych przygotować przecież. Ja jedynie z naszej 2 jestem piwowarem domowym:P ale jakoś dam radę, będą też livy z warzenia itp, wycieczki po browarach z czasem.  Panie ja do klasy angielskiej chodziłem:D:D
Język, wymowa, jakość, to się wszystko wiąże ze stresem przed kamerą i to nie da się od tak o tego w sobie zwalczyć, ja wiem co mam mówic tylko przed kamerą czasem o czymś zapomnę ( w ogóle mam słabą pamięć), na jesieni oczywiście będę miał czas zająć się tym lepiej.  To jest też kanał i dla fanów koncerniaków, więc staram sie używać prostszego języka, żeby wszyscy rozumieli o co biega.

 

A nie moglibyscie zrobic bloga?  Jesli juz chcecie cos o piwowarstwie tworzyc?

Nie wiem jak reszta, ale ja mam wrodzona niechec do vlogow i lubie czytac. 

Poza http://beerfreak.pl i forum nie mam co czytac. 

Vlogerow jest od cholery i nie wiem czy ktokolwiek prezentuje cos ciekawego. 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
43 minuty temu, Lasek napisał:

 

A nie moglibyscie zrobic bloga?  Jesli juz chcecie cos o piwowarstwie tworzyc?

Nie wiem jak reszta, ale ja mam wrodzona niechec do vlogow i lubie czytac. 

Poza http://beerfreak.pl i forum nie mam co czytac. 

Vlogerow jest od cholery i nie wiem czy ktokolwiek prezentuje cos ciekawego. 

 

 

 

Też zdecydowanie wole poczytać ciekawe artykuły niż oglądać durne vlogi. Myślałem, że tylko ja tak mam. 

Niestety takie czasy, że zdecydowana większość "twórców" idzie na łatwiznę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Piotrek2632 napisał:

chyba wolimy gadać, niż się rozpisywać.

zaorane :okey:

 

te vlogi to jest jakaś tragedia zżerająca internet. zero treści, kilkunastominutowe wynurzenia które można zamknąć w trzech zdaniach. można to zrobić lepiej, konkretniej i ciekawiej - nikomu się chyba jednak nie chce. jest 2018 rok a na YT nie ma nadal żadnego konkretnego nagrania od A do Z pokazującego proces warzenia piwa w domu. poza Kopyrem, co do którego warstwy merytorycznej miałbym kilka obiekcji (wałkowane wszędzie 7+7 które mogły zaowocować paroma granatami wśród oglądających). można za to pooglądać kolesi siedzących w knajpach i sączących ajpy, wszystko nagrane pierdzącą sprzączką od paska. no ale powodzenia, mam nadzieję że chociaż jakieś piwko za darmo wam wpadnie w knajpie.

 

ktoś wspomniał beerfreak.pl, dla mnie jedno z niewielu źródeł internetowych które naprawdę warto śledzić. fajną kopalnią wiedzy jest jeszcze r/homebrewing, ale tam siedzą ludzie ze stanów - co rzutuje na wiele omawianych aspektów. mimo wszystko polecam.

Edytowane przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja bym z chęcią zobaczył videobloga na dobrym poziomie merytorycznym o piwowarstwie domowym po polsku, bo póki co, to poza paroma wykładami z WFP, to chyba nic nie ma za bardzo.

 

Czy łatwiejsze niż pisanie tekstu, to też różnie bywa, jest pogląd mówiący, że jedna minuta dobrego wystąpienia, to jedna godzina przygotowań do niego (nie wiem do końca czy to ma zastosowanie do videoblogów, bo nigdy żadnego nie tworzyłem ale analogia jakaś jest).

 

Odnośnie bohatera wątku, to mocno sceptyczny jestem (może się mylę ;)) ale może ktoś podniesie rękawice :)

 

edit:

A może po prostu za mało szukam, to offtopowo, polecacie jakieś videoblogi o piwowarstwie domowym?

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Offtopowo to polecam podcast Alchemia. Zaczęły się też pojawiać odcinki video z warzenia i protipy. Solidna porcja zaawansowanej wiedzy.

 

Z vlogów polecam Jabeerwocky, lecz jest on skierowany ogólnie do miłośników piwa a nie tylko do piwowarów domowych. Tematy bardziej dla początkujących.

 

Autorowi wątku polecam zapoznanie się z wyżej wymienionymi, zanim zaczniecie poruszać bardziej ambitne tematy niż degustacja piwa. Możecie się wiele nauczyć i uniknąć wielu błędów.

 

Jakbym sam chciał startować z vlogiem to najpierw poszukałbym dobrej niszy dla siebie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, wizi napisał:

Offtopowo to polecam podcast Alchemia. Zaczęły się też pojawiać odcinki video z warzenia i protipy. Solidna porcja zaawansowanej wiedzy.

To kontynuując offtop ;)

Znam i niezłe ale to nie videoblog (nie oglądałem z warzenia, założyłem, że nie będzie tam nic dla mnie ale może to był błąd), a ja naprawdę muszę się konkretnie zmusić by przyjąć sam głos bez wizji.

Chyba za dużym wzrokowcem jestem, mogę z przyjemnością przeczytać tekst, z przyjemnością oglądnąć film ale sam dźwięk, to niestety nie dla mnie, zmusiłem się do oglądnięcia (edit: wysłuchania raczej :)) cyklu o dzikusach, a i tak cierpiałem ;)

 

Nie oczekuję dużo, nie musi to być regularny kanał, nawet 1 film w miesiącu to byłoby nieźle, nawet nie musi to być bardzo głębokie merytorycznie, wystarczy jakaś luźna dyskusja czy analiza tematu, tylko na jakimś tam poziomie merytorycznym. Coś w stylu Alchemii tylko z obrazem też bym był zadowolony :)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Ja za to chętnie bym oglądał filmiki na temat cech sensorycznych pokrytych komercyjnymi przykładami z solidnym wyjaśnieniem, np. dlaczego to powstaje, jak to wyeliminować w browarze domowym, do jakiego stylu pasuje, z czym to się je. Takich serii mogłoby być więcej, np. z testowania drożdży, chmieli - tu warzenie w domu single hopów. Może jakiś sędzia by chciał czegoś takiego się napić i wyrazić swoją opinie. 

W sprawie droźdży to ciekawie by było jednym szczepem przefermentować brzeczkę w różnych temperaturach i opisać wrażenia. Jak wyżej, mogłaby to zrobić doświadczona osoba (sędzia). Dla początkujących byłoby to mocne doświadczenie, szczególnie dla tych, którzy nie pilnują fermentacji. 

Tym bardziej, że piwowarstwo domowe robi się "modne", to miałbyś oglądalność :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×