Jump to content
mich321

zestaw startowo-prezentowy

Recommended Posts

hej wszystkim,
szukam prezent dla taty i natrafiłem na zestawy do piwa dla początkujących, chciałbym jakiś kupić na prezent ale jest ich tyle, że trudno dla początkującego sie połapać czy wszystko jest
potrzebuje
- zestaw z wszystkimi niezbędnymi sprzętami
- bez surowców/ekstraktu żeby sam mógł sobie dokupić i wybrać co chce
- jeden pies czy zacieranie czy z ekstraktu
- jak najtaniej ;)
i czy lepiej w zestawie czy osobno wszystko? jeśli osobno prosiłbym o napisanie wszystkiego czego potrzebuje na początek

Edited by mich321

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, mich321 napisał:

- zestaw z wszystkimi niezbędnymi sprzętami

 

43 minuty temu, mich321 napisał:

jak najtaniej ;)

 

 

Przychodzi klient do sklepu: "Poproszę tanią i dobrą kosiarkę". Sprzedawca: "Po co panu dwie kosiarki?" :)
 

Jaki masz budżet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W esencjesmaku byl bardzo rozsądny zestaw (zdaje się ten najdroższy). Zawsze możesz porównać ceny elementów tam wyszczególnionych z innymi sklepami a listę potraktować jako punkt wyjścia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Henx napisał:

 

 

 

Przychodzi klient do sklepu: "Poproszę tanią i dobrą kosiarkę". Sprzedawca: "Po co panu dwie kosiarki?" :)
 

Jaki masz budżet?

nie mam ale chciałbym w 150 sie zmiescic

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.piwowin.pl/pl/p/ZESTAW-PIWOWARSKI/2845

 

https://piwopiweczko.pl/zestawy-sprzetowe/951-zestaw-sprzetowy-duzy.html

 

coś w tym stylu. brakuje zaworka grawitacyjnego. I garnka do zagotowania. min 12l. No i zacieranie nie wchodzi w grę, chyba, że już jakiś sprzęt ojciec posiada. Jak ojciec nic nie ma dotychczas doświadczenia, to i tak powinien zacząć od puszek.

 

https://piwopiweczko.pl/coopers/59-coopers-english-bitter.html

 

np do przentu. I Drożdże dodatkowe , bo w zestawię różnie bywa. A jak się ojcu spodoba to pod choinke zakupisz mu dalsze elementy, zrzuta z rodziną. Inwestycja dla całej rodziny :D

 

Zestawy są we wszystkich sklepach, znajdź najbliższy i zobacz czy Ci się opłaca podjechać, czy z wysyłka brać.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, mich321 napisał:

- jeden pies czy zacieranie czy z ekstraktu

Nie jeden pies, jest trochę różnic w sprzęcie. 

Zacząłbym od ekstraktów - potrzebne dwa fermentory z pokrywkami(jeden z kranikiem), półtora metra węża silikonowego, kapsle, środek do dezynfekcji, kapslownica, balingometr i na dobrą sprawę można warzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, WujekStaszek napisał:

Nie jeden pies, jest trochę różnic w sprzęcie. 

Zacząłbym od ekstraktów - potrzebne dwa fermentory z pokrywkami(jeden z kranikiem), półtora metra węża silikonowego, kapsle, środek do dezynfekcji, kapslownica, balingometr i na dobrą sprawę można warzyć.

który zestaw najlepszy?

1. http://domowybrowarek.pl/pl/zestawy-startowe/154-zestaw-mini-

2. http://domowybrowarek.pl/pl/zestawy-startowe/143-zestaw-sprzetowy-pierwsze-piwo

3.http://domowybrowarek.pl/pl/zestawy-startowe/260-zestaw-sprzetowy-pierwsze-piwo

i co ewentualnie brakuje prócz ekstraktu/surowców?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej skompletować to samemu. Wyjdzie taniej i kupisz tylko najpotrzebniejsze rzeczy.

Dwa fermentory - 60 zł

Kapslownica młotkowa - 17 zł

Środek dezynfekujący (nadwęglan sodu) - 6 zł 

Metr wężą silikonowego - 10 zł

Balingomierz z menzurką - 23 zł

Kapsle 100 sztuk - 5 złotych

Szczotka do mycia butelek - 6 zł 

Opcjonalnie miarka do cukru jeżeli nie masz w domu wagi - 5 złotych. 

 

Ogólnie z przesyłką, w zależności od sklepu, wyjdzie jakieś 160-170 złotych. 

Te ceny wziąłem ze strony twojbrowar, ale równie dobrze możesz wziąć z każdego innego sklepu. 

Zestawy surowców zaczynają się od 70 złotych. 

Myślę, że na wszystko musisz liczyć jakieś 250 złotych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od siebie mogę polecić najnowszy odcinek podcastu Alchemia na YouTube. Jest tam sporo informacji co warto kupić na start. Bardzo ciekawy materiał i godny polecenia kiedy ktoś własnie kompletuje sprzęt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, WujekStaszek napisał:

Lepiej skompletować to samemu. Wyjdzie taniej i kupisz tylko najpotrzebniejsze rzeczy.

Dwa fermentory - 60 zł

Kapslownica młotkowa - 17 zł

Środek dezynfekujący (nadwęglan sodu) - 6 zł 

Metr wężą silikonowego - 10 zł

Balingomierz z menzurką - 23 zł

Kapsle 100 sztuk - 5 złotych

Szczotka do mycia butelek - 6 zł 

Opcjonalnie miarka do cukru jeżeli nie masz w domu wagi - 5 złotych. 

 

Ogólnie z przesyłką, w zależności od sklepu, wyjdzie jakieś 160-170 złotych. 

Te ceny wziąłem ze strony twojbrowar, ale równie dobrze możesz wziąć z każdego innego sklepu. 

Zestawy surowców zaczynają się od 70 złotych. 

Myślę, że na wszystko musisz liczyć jakieś 250 złotych. 

czyli mówisz, że w żadnym z tych zestawów nie ma wszystkiego co potrzeba, bo mi sie zdaje ze w 2. jest a kosztuje 80 no tylko jest 50 kapsli i nie ma do odkażania, czyli tych nie kupowac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie chcesz samodzielnie składać zestawu to ten drugi jest najbliższy ideałowi. Jakiś środek do odkażania mieć musisz, sterylność jest bardzo ważna. A drugi fermentor i wężyk nie jest konieczny jeżeli nie będzie chmielenia na zimno. No i jeszcze musisz dobrać menzurkę balingomierza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, mich321 napisał:

hej wszystkim,
szukam prezent dla taty i natrafiłem na zestawy do piwa dla początkujących, chciałbym jakiś kupić na prezent ale jest ich tyle, że trudno dla początkującego sie połapać czy wszystko jest
potrzebuje
- zestaw z wszystkimi niezbędnymi sprzętami
- bez surowców/ekstraktu żeby sam mógł sobie dokupić i wybrać co chce
- jeden pies czy zacieranie czy z ekstraktu
- jak najtaniej ;)
i czy lepiej w zestawie czy osobno wszystko? jeśli osobno prosiłbym o napisanie wszystkiego czego potrzebuje na początek

Najważniejsze pytanie.

Czy i jaki masz (tata ma) garnek do warzenia? - Jeśli za mały to w grę wchodzą ekstrakty, albo tylko małe warki.

Czy i jaki masz termometr? - Jeśli jakiś niedokładny lub łatwo psujący się (ikea) to możesz zapomnieć o warzeniu ze słodów.

Czy masz wagę? (chociażby kuchenną +- 1g)

 

7 godzin temu, WujekStaszek napisał:

Lepiej skompletować to samemu. Wyjdzie taniej i kupisz tylko najpotrzebniejsze rzeczy.

Dwa fermentory - 60 zł

Kapslownica młotkowa - 17 zł

Środek dezynfekujący (nadwęglan sodu) - 6 zł 

Metr wężą silikonowego - 10 zł

Balingomierz z menzurką - 23 zł

Kapsle 100 sztuk - 5 złotych

Szczotka do mycia butelek - 6 zł 

Opcjonalnie miarka do cukru jeżeli nie masz w domu wagi - 5 złotych. 

 

Ogólnie z przesyłką, w zależności od sklepu, wyjdzie jakieś 160-170 złotych. 

Te ceny wziąłem ze strony twojbrowar, ale równie dobrze możesz wziąć z każdego innego sklepu. 

Zestawy surowców zaczynają się od 70 złotych. 

Myślę, że na wszystko musisz liczyć jakieś 250 złotych. 

 

Szkoda pieniędzy na kapslownicę młotkową.

Metr węża to sobie można wsadzić w... 1,5m to minimum. I czemu zaraz silikonowy? Spokojnie igielitowy do tego jest tańszy.

Szczotki do butelek bym nie brał bo szkoda się męczyć. Robisz roztwór NaOH, zalewasz butelki i na drugi dzień masz wszystkie czyste bez męczenia i paprania się ze szczotką.

 

 

Dołóż 50 do zestawu, albo poproś rodzinę żebyście się razem złożyli na prezent (i dokupicie od razu słody), to będziesz miał porządny zestaw z porządną kapslownicą bez zbędnych pierdół a chemię zamówisz osobno w sklepie z chemią gdzie dostaniesz w tej samej cenie 2 x więcej produktu.

 

Na Twoim Browarze (każdy inny się nada) wyszło mi 161,81 zł z przesyłką za taki zestaw:

 

- Przeźr. Fermentor 33l z rurką i kranikiem (do wysładzania)

- Fermentor z pokrywą (tu przełożymy pokrywę z tego drugiego i już jest do fermentacji)

- Balingometr

- Menzurka 200ml (150ml też myślę, że by się sprawdziła)

- Kapslownica Eterna

- Kapsle 100 sz. 

- Wąż do rozlewu (igielitowy) 2 x 1m (czyli 2 metry)

 

Na iChemia zamawiasz 

1kg Nadwęglan Sodu (~7 zł)

1kg Pirosiarczyn Sodu (~11 zł)

1kg NaOH (Wodorotlenek Sodu) (~8 zł)

z przesyłką ok. 32 złote a starczy na bardzo DUŻO warek. 

 

Z dezynfekcją to jest tak, że każdy ma swój sprawdzony sposób i swoje ulubione środki, ale od czegoś trzeba zacząć i z tematem się zderzyć, żeby coś sobie wybrać. Dlatego te 3 na początek powinny być w zupełności wystarczające.

Teoretycznie Nadwęglan i Piro można używać zamiennie w praktyce pirosiarczanem się wygodnie dezynfekuje butelki przed kapslowaniem piwa.

Nadwęglan jest dobry do doraźnego używania, jak np. chcemy pobrać próbkę z piwa i zmierzyć czy przefermentowało.

NaOH do mycia (trzeba na niego mocno uważać).

 

W przybliżeniu wyjdzie 200 zł i masz zestaw na wiele warek, zakładająć że już masz garnek, termometr i wagę.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, l3onsjo napisał:

Ja mam jeden 1 m węża do rozlewu, czemu 1,5 to min? 

Sorka że troszkę nie na temat.

1m to trochę za krótko aby wygodnie przelać z fermentora do fermentora. Też jestem zdania że 1,5m to minimum. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup dowolny zestaw z Eterną, dwoma fermentorami, termometrem i balingomierzem i będzie git. Omijaj zestawy z kapslownicą młotkową lub Gretą. Jak mu się spodoba to resztę sobie dokupi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, wizi napisał:

Kup dowolny zestaw z Eterną, dwoma fermentorami, termometrem i balingomierzem i będzie git. Omijaj zestawy z kapslownicą młotkową lub Gretą. Jak mu się spodoba to resztę sobie dokupi.

dlaczego omijac kapslownice? czyli mówisz zeby złożyc zestaw samemu bo takiego dokładnie jak mówisz nie znalazłem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest w porządku do brewkitów. Dokup wężyk 1,5m i ewentualnie drugi fermentor (bez otworów na kranik i rurkę fermentacyjną)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem ze skłądaniem sprzętu do piwa polega na tym, że nie bardzo jest jak oszczędzić. To znaczy możesz, ale jak kupisz produkty albo słabej jakości, albo bedziesz robił na patencie, to piwo wyjdzie słabe i zamiast fajnego hobby będzie stres i kłopoty. Ja kompletujac sprzęt chciałem przyoszczędzić w kilku miejscach i zamiast oszczędnosci skończyło się ogólną frustracją, a w wfekscie i tak musiałem dokupować brakujące rzeczy.

 

A z doświadczenia początkujacego piwowara do pierwszej warki z ekstraktów potrzebujesz jako absolutne minimum:

 

1x Fermentor z pokrywą, kranikiem

1x rurka fermentacyjna

1x Wężyk igielitowy 1m

1x Balingomierz

1x Kapslownica

1x Kapsle 50 sztuk

1x rurka do rozlewu

1x nadwęglan sodu

Taki zestaw kosztuje w Piwnym Krafcie 131 PLN. Do tego trzeba doliczyc jakies 40 PLN za brewkit i 10 na drożdże. 

 

I teraz wyjaśnienie po co i na co to wszystko :) 

1. Pierwsze piwo z ekstraktu jest na początek prostsze, szybsze, mniej skomplikowane i nie wymaga inwestycji w sprzęt. 

2. Jak się spodoba, wszystko powyżej będzie dalej do wykorzystania, trzeba będzie tylko pomyśleć o dodaniu kolejnych elementów.

3. Najprostszy sposób na brewkit to (zaznaczam - najprostszy, nie najlepszy, żebyście mi nie komentowali, że nie umiem w piwo :) ):

  • zagotować w małym garnku,
  • dodać cukru (posmaki bimrowe to moim zdaniem mit, dużo ważniejsza jest temperatura fermentacji i jakość drożdży),
  • przelać do zdezynfekowanego fermentora, dolać wody butelkowej do 20 litrów (co eliminuje potrzebę chłodzenia) 
  • dosypać drożdże (można uwadniać, ale nie trzeb)
  • poczekać aż sobie przefermentują (do tego potrzebujesz balingomierza, żeby to zmierzyć)
  • przelać do butelek (wcześniej sypiąc cukier do refermentacji)
  • zakapslować

Dlatego sprzęt jest taki oszczędny - termometru w teorii nie potrzebujesz, bo masz zagotować co jest doś jasne, a temperaturę fermentacji możesz sprzwdzić mierząc temperaturę otoczenia termometrem zza okna. W ostateczności możesz zdezynfekować ten termometr i sprawdzić ile ma piwo przed dodaniem drożdży. A może masz taki do mięsa w domu? też by się nadał.

Rurka do rozlewu jest spoko, ale można robić bez niej. Trudniej, dłużej i mniej przyjemnie - twoja decyzja.

Wężyk 1m wystarczy, ja osobiście uważam, że krótsze wygodniejsze :) 

Możesz spróbować bez kapslownicy na początek (albo tą nieszczęsną młotkową), ale to serio krew pot i łzy. Tylko wtey odpada ci 50 PLN, wiec miałbyś na brewkit i drożdże. 

 

Trzy najważniejsze rzeczy w robieniu piwa: dezynfekcja, temperatura fermentacji, drożdże. Większość da się na patencie, ale na tym nie oszczędzaj bo cała robota i bewkit pójdzie do zlewu. 

 

EDIT: Nie zauważyłem, że Piwny Kraft ma takie coś: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Podstawowy/277

Brakuje tylko rurki do rozlewu. Nawet wężyka nie potrzebujesz, rurkę można podpiąć bezpośrednio do kranika. 

 

 

Edited by porman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem gdy przed pierwsza warką z ekstraktów szukamy na silę oszczędności, a nie mamy pewności czy cala zabawa nie zakończy się po jednej warce, oszczędności należy szukać na kapslownicy. Oczywiście w sensie takim żeby jej  nie kupować, bo moim zdaniem zakup młotkowej to nieporozumienie. Zamiast tego "zainwestować" w wodę butelkowaną w od 0,5 do 1 litrowych butelkach lub ewentualnie pozyskać takie butelki (czyste) od znajomych. Pierwsza warka zostanie raczej szybko wypita, więc jakiekolwiek negatywne skutki przechowywanie w plastiku nie powinny się ujawnić. Oczywiście jak się wciągniesz w warzenie, inwestycja w kapslownicę będzie konieczna. Tylko w żadnym wypadku młotkowa lub np Greta.

Edited by peem

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, porman napisał:

dodać cukru (posmaki bimrowe to moim zdaniem mit, dużo ważniejsza jest temperatura fermentacji i jakość drożdży),

Ja co prawda w swojej karierze zrobiłem tylko jeden brewkit, na samym początku, wiec nie mam jakiegoś doświadczenia w tej kwestii, ale też nie zauważyłem bimbrowych posmaków. 

Za to piwo  przez dodatek takiej ilości cukru było jak na mój gust zbyt wodniste. Gdybym robił to jeszcze raz to zrobił bym polowe mniej bez zwiększania kosztów albo dokupił ekstrakt słodowy. 

Ale to tylko taka luźna sugestia, ja dodałem cukier i mimo wosnistosci zostało dość szybko wypite. 

 

Odnosnie kapslownicy to najtańsza którą mogę z czystym sumieniem polecić to eterna, niemniej jak kolega wyżej pisał nic się nie stanie jak zabutelkujesz w pety. Tylko koniecznie po czymś gazowanym żeby wytrzymało ciśnienie i trzymaj w ciemnym miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...