Jump to content
Sign in to follow this  
verth

Hefeweizen to czy nie?

Recommended Posts

Hej. Uwarzyłem wczoraj swoje pierwszego pszeniczniaka.

 

9l

Zasyp:

-słód pszeniczny 2 kg

-słód torrified wheat - prażona pszenica 200 g

-Słód zakwaszający 100 g

-Chmiel Lubelski 15 g na 60 min

-Drożdże WB-06

 

Wyszło 12,5 BLG, IBU 15

 

 

Pytanie, czy będzie to hefeweizen? Czytałem o tym stylu, że ma od 50% do 70% pszenicy reszta to słód pilzneński. Moje piwo ma 95% pszenicy w zasypie i 0 pilzneńskiego. Można to piwo podciągnąć pod hefeweizena czy raczej to bezstylowiec? A może jakiś inny styl, którego nie znam? Dziwne, że poza grodziskim prawie nie ma piw niemal w całości pszenicznych.

 

 

Edited by verth

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czy to będzie hefeweizen, będzie zależało od cech sensorycznych, które będzie posiadało ale z przepisu potencjał jest ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, verth napisał:

A po zasypie można coś powiedzieć? W sensie czy stylowe czy nie?

Opis stylu określa go tylko sensorycznie, to co jest w innych rubrykach (surowce, wartości IBU, EBC itp.) jest tylko elementem pomocniczym dla piwowara, aby było mu łatwiej zrobić piwo w stylu.

 

Więc podsumowując, żeby nie było żadnej wątpliwości ;) stylowości nie określa technologia wytworzenia piwa, tylko jego cechy sensoryczne.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, verth napisał:

Czyli jak porobią mi się dziwne aromaty i posmaki skórki z pomarańczy i goryczka okaze się większa to mogę z czystym sumieniem powiedzieć kolegom, że piją witbiera? :)

Moja odpowiedź była niejednoznaczna, bądź niezrozumiała w którymś miejscu?

 

Godzinę temu, Henx napisał:

No z czystym sumieniem to nie, ale możesz powiedzieć, że piją a'la witbiera :)

W myśl zasady "po czynach ich poznacie", jak piwo będzie pachniało jak witbier, smakowało jak witbier i wyglądało jak witbier, to z czystym sumieniem można powiedzieć, że piją witbiera, a nie a'la :P

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale napisał „dziwne aromaty” i nie wspomniał o kolendrze :)

zaraz zacznie się dyskusja jak na elektroda.pl 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taaa a stylowe Marcowe to tylko warzone w marcu :)

 

Nawet wczytałem się w opis i jakby zakładać wytyczne technologiczne (co jest błędem, bo taksonomia piw jest sensoryczna), to jest tam

Cytuj

"By German brewing tradition(...)"

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest tak.

 

Puśc mu Rammsteina, jak zacznie nucić, to to niemieckie piwo. Czyli Hefeweizen.

 

Jak nie, postaw przy piwie na noc gofra. Jak gofer zniknie, to jest to piwo belgijskie, pewnie Witbier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...