Skocz do zawartości
verth

Hefeweizen to czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Uwarzyłem wczoraj swoje pierwszego pszeniczniaka.

 

9l

Zasyp:

-słód pszeniczny 2 kg

-słód torrified wheat - prażona pszenica 200 g

-Słód zakwaszający 100 g

-Chmiel Lubelski 15 g na 60 min

-Drożdże WB-06

 

Wyszło 12,5 BLG, IBU 15

 

 

Pytanie, czy będzie to hefeweizen? Czytałem o tym stylu, że ma od 50% do 70% pszenicy reszta to słód pilzneński. Moje piwo ma 95% pszenicy w zasypie i 0 pilzneńskiego. Można to piwo podciągnąć pod hefeweizena czy raczej to bezstylowiec? A może jakiś inny styl, którego nie znam? Dziwne, że poza grodziskim prawie nie ma piw niemal w całości pszenicznych.

 

 

Edytowane przez verth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To czy to będzie hefeweizen, będzie zależało od cech sensorycznych, które będzie posiadało ale z przepisu potencjał jest ;)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hefe - drożdże, weizen - pszenica. Jak piwo będzie, pite z drożdżami jak to robią szkopy na bawarii to będzie to hefe-weizen, a czy będzie smakował jak jakiś Paulaner czy inny Kapuziner to Ci nie powiem :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 godziny temu, verth napisał:

A po zasypie można coś powiedzieć? W sensie czy stylowe czy nie?

Opis stylu określa go tylko sensorycznie, to co jest w innych rubrykach (surowce, wartości IBU, EBC itp.) jest tylko elementem pomocniczym dla piwowara, aby było mu łatwiej zrobić piwo w stylu.

 

Więc podsumowując, żeby nie było żadnej wątpliwości ;) stylowości nie określa technologia wytworzenia piwa, tylko jego cechy sensoryczne.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak porobią mi się dziwne aromaty i posmaki skórki z pomarańczy i goryczka okaze się większa to mogę z czystym sumieniem powiedzieć kolegom, że piją witbiera? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No z czystym sumieniem to nie, ale możesz powiedzieć, że piją a'la witbiera :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, verth napisał:

Czyli jak porobią mi się dziwne aromaty i posmaki skórki z pomarańczy i goryczka okaze się większa to mogę z czystym sumieniem powiedzieć kolegom, że piją witbiera? :)

Moja odpowiedź była niejednoznaczna, bądź niezrozumiała w którymś miejscu?

 

Godzinę temu, Henx napisał:

No z czystym sumieniem to nie, ale możesz powiedzieć, że piją a'la witbiera :)

W myśl zasady "po czynach ich poznacie", jak piwo będzie pachniało jak witbier, smakowało jak witbier i wyglądało jak witbier, to z czystym sumieniem można powiedzieć, że piją witbiera, a nie a'la :P

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale napisał „dziwne aromaty” i nie wspomniał o kolendrze :)

zaraz zacznie się dyskusja jak na elektroda.pl 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taaa a stylowe Marcowe to tylko warzone w marcu :)

 

Nawet wczytałem się w opis i jakby zakładać wytyczne technologiczne (co jest błędem, bo taksonomia piw jest sensoryczna), to jest tam

Cytuj

"By German brewing tradition(...)"

;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest tak.

 

Puśc mu Rammsteina, jak zacznie nucić, to to niemieckie piwo. Czyli Hefeweizen.

 

Jak nie, postaw przy piwie na noc gofra. Jak gofer zniknie, to jest to piwo belgijskie, pewnie Witbier.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też jakiś sposób ewaluacji :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Jankasper napisał:

Jak gofer zniknie

swistak-gofer.jpeg?w=1086

Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×