Skocz do zawartości
Undeath

XIV Konkurs Piw Domowych we Wrocławiu, Czerwiec 2019

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XIV Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu. Na chwilę obecną ogłoszone zostaną dwie kategorie:

 

1. Pils bohemski – styl goszczący na konkursie cyklicznie znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B.

 

2. Sour Ale (Oud Bruin/Red Flanders/ Sour Saison) - [12-16 blg] - Trzy style w ramach kategorii Sour Ale z ograniczonymi widełkami mocy właściwie tylko dla Oud bruin. Dwa dobrze znane i klasyczne style oraz jedna wariacja klasycznego piwa. Wszystkie trzy podkategorie wymagają od piwowara dobrego przemyślenia receptury oraz idealnego przebiegu fermentacji. Oud Bruin znany jako Flanders Brown jest piwem o wyraźnym aromacie owcowym i słodowym z lekko kwasową nutą. Jest to piwo długo dojrzewające, bardzo złożone stanowiące idealną bazę pod piwa owocowe. Flanders Red Ale nazywane burgundem belgii jest piwem o złożonym aromacie owocowym, uzupełnionym lekką nutą kwaskowatą i słodami, które powinny być lżejsze niż w Oud Bruin.  W smaku i zapachu może przypominać czerwone wino. Sour Saison jak sama nazwa wskazuje jest wersją Saisona o zwiększonej kwaśności. Piwo ma sprawiać wrażenie orzeźwiającego z cechami średnio do mocno owocowymi i przyprawowymi. Kolor pomarańczowy to wyznacznik tego stylu. Piwowar będzie musiał znaleźć dobry balans między średnią goryczką (która może pochodzić także od fenoli i lekkiego alkoholu),  kwaśnością, delikatnie zbożowym smakiem, a owocowo-przyprawowym profilem piwa. Kwaśność ma zwiększyć sesyjność i pijalność bazowego piwa. Dokładny opis kategorii Sour Saison do końca sierpnia. 

 

Powoli można łapać za łygi i warzyć :)

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam kilka pytań odnośnie kategorii Sour Ale...

1) Red Flanders według BJCP ma gęstość początkową: 11,9 - 14°Blg, natomiast Wasza kategoria dopuszcza max 16blg. Niektóre amerykańskie interpretacje tego stylu mają nawet jeszcze większą gęstość początkową. Biorąc pod uwagę powyższe, przy warzeniu Flandersa należy przyjąć za górną granicę stylu 14°Blg czy 16°blg?

2) Przeglądając Forum natrafiłem na kilka receptur Flandersa w których dodawano czerwone wino do kotła lub płatki dębowe macerowane w czerwonym winie (wlane do fermentora razem z winem) na cichą. Czy dodatek wina/płatków macerowanych w winie, jest dopuszczalny/pożądany w tym stylu?

3) Czy dębowość (dodatek płatków dębowych) w Oud Bruin jest uznawana za wadę? cyt. z wiki - "Gdy piwo Flanders red jest leżakowane w dębie, brown beers są dojrzewane na ciepło w stali nierdzewnej".

Pozdrawiam

 

Edytowane przez Jimmie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 8.07.2018 o 00:10, Jimmie napisał:

Mam kilka pytań odnośnie kategorii Sour Ale...

1) Red Flanders według BJCP ma gęstość początkową: 11,9 - 14°Blg, natomiast Wasza kategoria dopuszcza max 16blg. Niektóre amerykańskie interpretacje tego stylu mają nawet jeszcze większą gęstość początkową. Biorąc pod uwagę powyższe, przy warzeniu Flandersa należy przyjąć za górną granicę stylu 14°Blg czy 16°blg?

2) Przeglądając Forum natrafiłem na kilka receptur Flandersa w których dodawano czerwone wino do kotła lub płatki dębowe macerowane w czerwonym winie (wlane do fermentora razem z winem) na cichą. Czy dodatek wina/płatków macerowanych w winie, jest dopuszczalny/pożądany w tym stylu?

3) Czy dębowość (dodatek płatków dębowych) w Oud Bruin jest uznawana za wadę? cyt. z wiki - "Gdy piwo Flanders red jest leżakowane w dębie, brown beers są dojrzewane na ciepło w stali nierdzewnej".

Pozdrawiam

 

 

Ad.1. Oczywiście zakresy blg pozostają dla stylów takie jak w podkategoriach oprócz w Oud Bruin. Tutaj jest podany taki orientacyjny zakres co może faktycznie wprowadzać w błąd. Tak więc Red flanders tak jak podajesz powienien być z zakresu 11,9-14 blg, Sour Saison 12-16 blg oraz Oud Bruin wolałbym zawęzić tak by też wpasował się mocą w te widełki tak więc nie 10-18, a 12-16. Wiem, że współczesne amerykańskie wersje są mocniejsze, ba nawet nasi piwowarzy kusili się o mocniejsze wersje - Duke of Flanders od Szałów 16 blg oraz Chateau od Artezanów -17,2 blg. Ja bym wolał by została klasyczna wersja tego piwa i przykładem dla mnie sztampowym są piwa z Rodenbacha, a zwłaszcza Grand Cru choć to blend młodego Flandersa z starszą wersją.

 

Ad.2. Sam nawet użyłem wina w swoim Red Flandersie. Zabieg nie do końca uczciwy i podnoszący %. Sędziom ciężko będzie tak naprawdę określić czy piwowar dodał wina czy nie. W moim jest ono w tej ilości wręcz nie wyczuwalne. Najważniejszy jest efekt tak na prawdę końcowy - jeżeli Red będzie odpowiadał opisowi to nikt nie zabroni Ci tego zrobić. Osobiście wolałbym by efekt "wina" uzyskać naturalnie, ale to pobożne życzenia bo tak jak piszę nie ma możliwości weryfikacji tego, oprócz smakowej przez sędziów. Jeżeli wino zdominuje natomiast smak tak, że sędziowie wyczują je znacznie i określą pochodzenie takie piwo powinno być odrzucone w eliminacjach. Więc to jest bardzo śliski temat z dodatkiem wina. Natomiast płatki macerowane są dopuszczalne, jak i każda forma płatków w tym piwie tylko też one nie mogą dominować aromatu - powinny uzupełniać bukiet piwa, a nie go tworzyć.

 

Ad.3. Tak. Oud Bruin nie był leżakowany w dębie więc dodatek ich jest niewskazany. 

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 5.07.2018 o 08:16, Undeath napisał:

Kolor pomarańczowy to wyznacznik tego stylu.

Brzmi jakbyście planowali odwalać w eliminacjach wszystkie piwa, które nie są pomarańczowe:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo tak będzie :D Sędziowie dostaną taką kartkę:

http://1.bp.blogspot.com/-Rc9fqaI0i6M/VkYntNwLeQI/AAAAAAAAAVs/LZQ9iKqkwz0/s1600/orange.bmp

I będą musieli dokładnie trzymać się tego. Wszystkie odchyły do odrzucenia.

 

No a tak serio, zdanie to jest dobrze napisane. O ile w eliminacjach kolor jest sprawdzany mniej więcej ( no wiadomo czarne piwo jak stout w Saisonie wyleci za kolor) tak w finale, na metryczce są punkty za to. Więc za większe odchyły piwo może stracić 3 pkt nawet, a to czasem rzutuje na wygranej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bartek chyba żartu nie złapałeś. Łopatologicznie. Zgodnie z tym: (skala SRM)

 SRM_Beer_Color_Chart.jpeg

Bazowy styl Saison zawiera się w 5-15, co wg. mnie jest odcieniami pomarańczowego. Zwał jak zwał jeden nazwie jasnozłoty, złoty, drugi podgrzana cytryna, kolejny przypalana słoma, a ja pomarańczowy. :D No dobra 5-6 to jeszcze ciemno złoty, a powyżej pomarańczowy. Poniżej są już złoty i słomiany. Nie wiem jak interpretujecie to zdanie ale wyznacznikiem tego stylu jest pomarańczowy - nie oznacza to ani nie wyklucza, że piwa, które będą wg. tej skali 15 albo 5 będą odwalane. Dla mnie osobiście najlepsi przedstawiciele tego stylu zawsze byli soczyście pomarańczowi.

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
43 minuty temu, Undeath napisał:

Bartek chyba żartu nie złapałeś. Łopatologicznie. Zgodnie z tym: (skala SRM)

 

Bazowy styl Saison zawiera się w 5-15, co wg. mnie jest odcieniami pomarańczowego. Zwał jak zwał jeden nazwie jasnozłoty, złoty, drugi podgrzana cytryna, kolejny przypalana słoma, a ja pomarańczowy. :D No dobra 5-6 to jeszcze ciemno złoty, a powyżej pomarańczowy. Poniżej są już złoty i słomiany. Nie wiem jak interpretujecie to zdanie ale wyznacznikiem tego stylu jest pomarańczowy - nie oznacza to ani nie wyklucza, że piwa, które będą wg. tej skali 15 albo 5 będą odwalane. Dla mnie osobiście najlepsi przedstawiciele tego stylu zawsze byli soczyście pomarańczowi.

A, no to dla mnie jednak przez 5-15 SRM przechodzi znacznie więcej barw niż pomarańczowy ;) Na początku jest ciemnozłoty, pod koniec to już jest dawno bursztynowy (przynajmniej według tej grafiki). A w tym opisie, przez to zaakcentowanie na 'wyznacznik stylu' to brzmi trochę tak, jakby widełki były znacznie węższe i ograniczały się do bardzo konkretnego koloru. Coś jak Irish Red Ale. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7fccbd8c19a6bae125c4bfdaff609ecd.png




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×