Skocz do zawartości
Barton

#pilne!! Czy można dolać wody do brzeczki?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, pilna sprawa! Jestem w trakcie warzenia z ekstraktów, niestety do gara weszło tylko około 17l wody, czy moge po przefiltrowaniu wlać do fermentatora wody tak by było 20l ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz. Najwygodniej świeżą wodę mineralną niegazowaną prosto z butelki.

Edytowane przez yoshko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak. Śmiało! 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz! A jeszcze jedno małe pytanko, lepiej wstawić do brodzika na chłodzenie, czy zostawic w świeżo wyremontowanym pomieszczeniu do rana by ostyglo ? :) chłodnicy niestety jeszcze brakuje..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak blg będzie odpowiednio wysokie możesz nawet troszkę więcej niż do 20l bo pamiętaj że po fermentacji i ewentualnie po chmieleniu na zimno może ci z 20 zostać 18

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też nie mam chłodnicy i zawsze chlodze w wannie z dolozonym lodem bo jak zbyt długo stygnie to chmiel dany na smak i aromat podbija mocno goryczke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze jak zabieram się za warzenie to mam w lodówce awaryjnie 2 butelki źródlanej (lepsza niż mineralka). Jak wyjdzie mi za wysokie blg to dolewam, dodatkowo zimna woda zawsze coś pomoże w schłodzeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam tez zapas mineralnej i tez na takiej warze. Niestety blg nie wyszło takie duże, jest tylko 10 na wrzątku. Czy po ostygnięciu blg wzrośnie ? Teoretycznie powinno być 11 blg :)

Edytowane przez Barton

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Barton napisał:

Panowie, pilna sprawa! Jestem w trakcie warzenia z ekstraktów, niestety do gara weszło tylko około 17l wody, czy moge po przefiltrowaniu wlać do fermentatora wody tak by było 20l ?

Tu masz odpowiedni temat do takich pytan, nie musisz zakladac tematu. 

Co do temperatury pomiaru to mierz w 20 stopniach. Goraca brzeczka daje mocno zanizony wynik. 

Mozesz uzyc tez kalkulatora, na brewness.com jest. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×