Jump to content

Recommended Posts

Jestem bardzo zadowolony z kveików. Świetne piwa na nich wychodzą, pszenice bardzo ciekawe. Ogólnie świetnie sobie radzą w zakresie temperatur 24-30 stopni. Na pewno wrócę do nich latem i spróbuję sił z amerykańskimi piwami w zakresie 30+ stopni!

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Warka

20.03.2019

American Pale Ale 14,5°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 5 kg
Strzegom Pilzneński  - 1 kg
Cookie - 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior - 15g

Citra - 50g

Centennial - 50g

Pekko - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

70 minut

Warrior  15 g 60 min
Citra 10 g, Pekko 10 g 15 min

Citra 10 g, Pekko 10 g 5 min 

Citra 10g, Centennial 20g Whirpool

 

Wyszły 22 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C 19 dni

Cicha 18°C 3 dni 

Chmielenie na zimno - 20g citra, 30g centennial

 

Butelkowanie:

2019-04-11  z użyciem 5g glukozy na litr

40 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Zamglony bursztyn, piana dość obfita, drobnopęcherzykowa, lacing ładny. Średnie wysycenie. Piana się bardzo powoli redukuje. Dobra teraz aromacik. Cytrusy, bardzo świeżo i chmielowo, żywica, biszkopt, w tle delikatna sosna. W smaku oczywiście cytrusy, cytrynka I biały grejpfrut. Biszkopt ponownie, podbudowa słodowa daje o sobie znać. Fajny balans smaków. Goryczka tak jak chciałem około 40 IBU, nie zalega. No wyszło fajnie, zadowolonym

 

503943223_16APA.thumb.jpg.fd306ea5f9bfbf9740ebbd49179d717b.jpg

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Warka

12.04.2019

Earl Grey American Pale Ale 14°BLG - 5,7%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 6 kg
Cookie - 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior - 12g

Summit - 30g

Centennial - 30g

 

Drożdże:

Safale US-05 Gęstwa po APA

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior  12 g 60 min
Po 40 min miałem awarie warnika, przestał grzać :( Tak więc przetrzymałem pod przykryciem jeszcze 20 minut, dodałem 10 Summit i 10 Centennial na 10 minut. 

Centennial 20g, Summit 20g Whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C  26 dni

Cicha brak

Chmielenie na zimno - brak

 

Butelkowanie:

 

Cold brew z herbaty Earl Grey Blue - 40g na 1 litr wody, herbata dodana do przegotowanej wody, po obniżeniu temp do 20 stopni. Do lodówki na 36h. Dodatkowo dodany cukier na refermentację. 

Przy rozlewie, wlałem roztwór do fermentora z którego butelkowałem, resztki herbaty wrzuciłem w woreczek muślinowy i zanurzyłem to w fermentorze. 

 

Zapach przy rozlewie bardzo fajny!

 

2019-05-09  z użyciem 5g glukozy na litr

48 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Barwa zamglony bursztyn, pod światłem przejrzyste, biała drobnopęcherzykowa piana, dobry lacing. W zapachu herbata Earl Grey, cytrusy od chmielu, słodowość w postaci biszkoptu. Fajnie kwiatowo dzięki bławatkowi. W smaku orzeźwiające, lekko słodkie, herbatkowe, słodowe, spora pijalność. Bardzo fajnie wyszło, jestem zadowolony. 

 

1871544241_17EarlGreyAPA.thumb.jpg.42c60de0e94a1f047e4936f4687ed9cf.jpg

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Warka

28.04.2019

Kveik Saison 14°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Pilzneński Strzegom - 3 kg
Wiedeński Strzegom - 1 kg

Pszeniczny Strzegom - 1 kg

Carahell - 0,25 kg

Carawheat - 0,25 kg

Acid Malt - 0,1 kg

 

Chmiel:

Marynka - 20g

Hallertauer tradition PL - 50g

 

Dodatki:

Curacao 20g

Suszona skórka z cytryny 10g

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 66 °C

64 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Marynka  20g 60 min

Hallertauer tradition 20g  15 min

Dodatki 10 min

Hallertauer tradition 10g 5 min

Hallertauer tradition 20g whirpool

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 25°C 21 dni

Cicha brak

 

Butelkowanie:

2019-05-27  z użyciem 6g glukozy na litr

45 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy warzeniu warki #17 umarł mój warnik. Padła grzałka, naprawa nie była opłacalna więc szukałem nowego do kupna. W święta wielkanocne trafiłem na fajną okazję na alledrogo, nowy warnik zakupiłem w bardzo korzystnej cenie.

Pierwsze warzenie za mną, fajnie pracuje, oby posłużył dłużej niż pierwszy.

Warnik KOCHBURG 27 litrów

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 Warka

09.05.2019

Triple IPA 24°BLG -

Własna receptura

 

Słód:

Słód Pale ale - 6kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 1,8kg

 

Chmiel:

Chmiel Warrior  - 25g    
Chmiel Summit - 30g

Chmiel Enigma  -  50g
Chmiel Cascade  NZ - 50g

Chmiel Orbit NZ  - 50g

Chmiel Waimea  - 50g

 

Drożdże:

Safale US-05 Gęstwa po APA i Earl Grey APA

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 68 °C

66°C przez 70 min

72°C przez 10 min
75°C przez 5 min
Wysładzanie w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior 25g , Summit 15g 60 min

Summit 15g 15 min

Enigma 10g, Cascade 10g 5 min

Enigma 15g, Cascade 15g, Orbit 25g, Waimea 25g Chłodzenie, whirpool

 

Wyszło 16.5 litra

 

Nie posiadam chłodnicy więc poradziłem sobie innym sposobem. Po gotowaniu przelałem nachmieloną brzeczkę do fermentora, dodałem 1.5 litra lodowatej kupnej wody z butelki, chłodzenie w wannie do 65°C i dodanie chmieli oraz whirpool. Co jakiś czas mieszałem zawartością fermentora. Po ochłodzeniu przelew do fermentora docelowego z dekantacją.

 

Fermentacja:

Burzliwa 19 °C 24 dni

Cicha 3 dni + cold crash

Chmielenie na zimno - Enigma 25g, Cascade 25g, Orbit 25g, Waimea 25g

 

Butelkowanie:

2019-06-06  z użyciem 5g glukozy na litr

30 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

 

Wynik:

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 Warka

30.05.2019

Black Currant Kveik Saison 13°BLG -

Własna receptura

 

Słód:

Pilzneński Strzegom - 3 kg
Wiedeński Strzegom - 1 kg

Pszeniczny Strzegom - 1 kg

Carahell - 0,25 kg

Carawheat - 0,25 kg

Acid Malt - 0,25 kg

Pszeniczny czekoladowy castle malting - 0,1 kg

 

Chmiel:

Marynka - 20g

Hallertauer tradition PL - 50g

 

Dodatki:

Suszona skórka z cytryny 10g

Mrożona czarna porzeczka 1.35 kg

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik gęstwa

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 66 °C

64 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Marynka  20g 60 min

Hallertauer tradition 20g  15 min

Suszona skórka z cytryny 10 min

Hallertauer tradition 10g 5 min

Hallertauer tradition 20g whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 25°C 21 dni

Cicha 7 dni + mrożone czarne porzeczki 1.35 kg

 

Butelkowanie:

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Warka

07.06.2019

Choco Cherry TEA American Pale Ale 14°BLG -

Własna receptura

 

Pomysł wpadł mi do głowy po spróbowaniu samej herbaty. Aromat nieziemski, jak delicja wiśniowa z Wedla. Zamierzam uzyskać coś w rodzaju Coffee Pale Ale, tylko bardziej goryczkowe, z czekoladowo-wiśniowym aromatem :)

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 6 kg
Cookie - 0.25 kg

Acid - 0.1kg

 

Chmiel:

Warrior - 15g

Centennial - 50g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 19 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 60 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior  15 g 60 min

Centennial 15g 15 min

Centennial 15g 5 min

Centennial 20g Whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C  26 dni

Cicha brak

Chmielenie na zimno brak

 

Butelkowanie:

Cold brew z herbaty Choco Cherry - 50g na 1 litr wody

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...