Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo zadowolony z kveików. Ciekawe piwa na nich wychodzą.. Ogólnie świetnie sobie radzą w zakresie temperatur 24-30 stopni. Na pewno wrócę do nich latem i spróbuję sił z amerykańskimi piwami w zakresie 30+ stopni!

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#16 Warka

20.03.2019

American Pale Ale 14,5°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 5 kg
Strzegom Pilzneński  - 1 kg
Cookie - 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior - 15g

Citra - 50g

Centennial - 50g

Pekko - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

70 minut

Warrior  15 g 60 min
Citra 10 g, Pekko 10 g 15 min

Citra 10 g, Pekko 10 g 5 min 

Citra 10g, Centennial 20g Whirpool

 

Wyszły 22 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C 19 dni

Cicha 18°C 3 dni 

Chmielenie na zimno - 20g citra, 30g centennial

 

Butelkowanie:

2019-04-11  z użyciem 5g glukozy na litr

40 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Zamglony bursztyn, piana dość obfita, drobnopęcherzykowa, lacing ładny. Średnie wysycenie. Piana się bardzo powoli redukuje. Dobra teraz aromacik. Cytrusy, bardzo świeżo i chmielowo, żywica, biszkopt, w tle delikatna sosna. W smaku oczywiście cytrusy, cytrynka I biały grejpfrut. Biszkopt ponownie, podbudowa słodowa daje o sobie znać. Fajny balans smaków. Goryczka tak jak chciałem około 40 IBU, nie zalega. No wyszło fajnie, zadowolonym

 

503943223_16APA.thumb.jpg.fd306ea5f9bfbf9740ebbd49179d717b.jpg

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 Warka

12.04.2019

Earl Grey American Pale Ale 14°BLG - 5,7%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 6 kg
Cookie - 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior - 12g

Summit - 30g

Centennial - 30g

 

Drożdże:

Safale US-05 Gęstwa po APA

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior  12 g 60 min
Po 40 min miałem awarie warnika, przestał grzać :( Tak więc przetrzymałem pod przykryciem jeszcze 20 minut, dodałem 10 Summit i 10 Centennial na 10 minut. 

Centennial 20g, Summit 20g Whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C  26 dni

Cicha brak

Chmielenie na zimno - brak

 

Butelkowanie:

 

Cold brew z herbaty Earl Grey Blue - 40g na 1 litr wody, herbata dodana do przegotowanej wody, po obniżeniu temp do 20 stopni. Do lodówki na 36h. Dodatkowo dodany cukier na refermentację. 

Przy rozlewie, wlałem roztwór do fermentora z którego butelkowałem, resztki herbaty wrzuciłem w woreczek muślinowy i zanurzyłem to w fermentorze. 

 

Zapach przy rozlewie bardzo fajny!

 

2019-05-09  z użyciem 5g glukozy na litr

48 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Barwa zamglony bursztyn, pod światłem przejrzyste, biała drobnopęcherzykowa piana, dobry lacing. W zapachu herbata Earl Grey, cytrusy od chmielu, słodowość w postaci biszkoptu. Fajnie kwiatowo dzięki bławatkowi. W smaku orzeźwiające, lekko słodkie, herbatkowe, słodowe, spora pijalność. Bardzo fajnie wyszło, jestem zadowolony. 

 

1871544241_17EarlGreyAPA.thumb.jpg.42c60de0e94a1f047e4936f4687ed9cf.jpg

 

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 Warka

28.04.2019

Kveik Saison 14°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Pilzneński Strzegom - 3 kg
Wiedeński Strzegom - 1 kg

Pszeniczny Strzegom - 1 kg

Carahell - 0,25 kg

Carawheat - 0,25 kg

Acid Malt - 0,1 kg

 

Chmiel:

Marynka - 20g

Hallertauer tradition PL - 50g

 

Dodatki:

Curacao 20g

Suszona skórka z cytryny 10g

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 66 °C

64 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Marynka  20g 60 min

Hallertauer tradition 20g  15 min

Dodatki 10 min

Hallertauer tradition 10g 5 min

Hallertauer tradition 20g whirpool

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 25°C 21 dni

Cicha brak

 

Butelkowanie:

2019-05-27  z użyciem 6g glukozy na litr

45 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Wygląd: Nieprzejrzyste, ciemny bursztyn pod światłem, piana drobnopecherzykowa, trwała ale dość niska.

Aromat: skórki cytrusów, Curacao i cytryna, bogato słodowe, chleb razowy, biszkopty i zboże. Ciutek ziołowo. Zapowiada się całkiem fajnie.

Smak: Średnie wysycenie, bąbelki miło drapią po języku. W smaku jest bardzo słodowe, troszkę ciastkowe + chlebek razowy. Czuc te skórki cytrusów. Ma ciałko, jest rześkie i całkiem nieźle pijalne. Na finisz lekka goryczka, ale naprawdę delikatna, może 20-25 IBU.W smaku też ciutek ziołowo, ale tak w stronę przypraw ala zioła prowansalskie.

Ogółem dobre i pijalne piwko, w sam raz na lato.

 

 

12.thumb.jpg.85c7fb9274c908e8dac835ac95194327.jpg

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy warzeniu warki #17 umarł mój warnik. Padła grzałka, naprawa nie była opłacalna więc szukałem nowego do kupna. W święta wielkanocne trafiłem na fajną okazję na alledrogo, nowy warnik zakupiłem w bardzo korzystnej cenie.

Pierwsze warzenie za mną, fajnie pracuje, oby posłużył dłużej niż pierwszy.

Warnik KOCHBURG 27 litrów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 Warka

09.05.2019

Triple IPA 24°BLG - 10.2%

Własna receptura

 

Słód:

Słód Pale ale - 6kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 1,8kg

 

Chmiel:

Chmiel Warrior  - 25g    
Chmiel Summit - 30g

Chmiel Enigma  -  50g
Chmiel Cascade  NZ - 50g

Chmiel Orbit NZ  - 50g

Chmiel Waimea  - 50g

 

Drożdże:

Safale US-05 Gęstwa po APA i Earl Grey APA

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 68 °C

66°C przez 70 min

72°C przez 10 min
75°C przez 5 min
Wysładzanie w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior 25g , Summit 15g 60 min

Summit 15g 15 min

Enigma 10g, Cascade 10g 5 min

Enigma 15g, Cascade 15g, Orbit 25g, Waimea 25g Chłodzenie, whirpool

 

Wyszło 16.5 litra

 

Nie posiadam chłodnicy więc poradziłem sobie innym sposobem. Po gotowaniu przelałem nachmieloną brzeczkę do fermentora, dodałem 1.5 litra lodowatej kupnej wody z butelki, chłodzenie w wannie do 65°C i dodanie chmieli oraz whirpool. Co jakiś czas mieszałem zawartością fermentora. Po ochłodzeniu przelew do fermentora docelowego z dekantacją.

 

Fermentacja:

Burzliwa 19 °C 24 dni

Cicha 3 dni + cold crash

Chmielenie na zimno - Enigma 25g, Cascade 25g, Orbit 25g, Waimea 25g

 

Butelkowanie:

2019-06-06  z użyciem 5g glukozy na litr

30 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

 

Wynik:

W wyglądzie klarowne o dziwo jak na taki zasyp, jest zamglone ale nie spodziewałem się, że będzie takie ładne. Ciemny bursztyn, bardzo wysoka i kremowa piana drobnopecherzykowa, niczym pudding. Wysycenie niskie+. Lacing ładny. Oblepia szkło i zostaje do końca degustacji.

Aromat. No bucha owocami, alkoholu zero. Papaja, mango, liczi, ananas, biszkopty. Jak przyjemny deserek tropikalny.

W smaku pełne, dużo ciała co mnie cieszy bo tak chciałem. Jest słodkie w ustach, owocowe i przyjemne ale jednocześnie czuć podstawę słodową i to bardzo wyraźnie. Biszkoptowo, ciut chlebkowo nawet. Oblepia usta. Na finisz uderza coś niespotykanego na dzisiejszym rynku craftowym w Triple czy nawet większości double IPA - a jest to proszę Państwa spora goryczka, poziom około 80 IBU. Świetnie przełamuje słodycz i słód. Alko w smaku nie czuć, ale daje o sobie znać w brzuchu, rozgrzewa niczym lekki RIS.

 

493955529_19TripleIPA.thumb.jpg.fe91664c44cc5df4cc66fc0dcc4cd362.jpg

 

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#20 Warka

30.05.2019

Black Currant Kveik Saison 14°BLG - 6.2%

Własna receptura

 

Słód:

Pilzneński Strzegom - 3 kg
Wiedeński Strzegom - 1 kg

Pszeniczny Strzegom - 1 kg

Carahell - 0,25 kg

Carawheat - 0,25 kg

Acid Malt - 0,25 kg

Pszeniczny czekoladowy castle malting - 0,1 kg

 

Chmiel:

Marynka - 20g

Hallertauer tradition PL - 50g

 

Dodatki:

Suszona skórka z cytryny 10g

Mrożona czarna porzeczka 1.35 kg

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik gęstwa

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 66 °C

64 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Marynka  20g 60 min

Hallertauer tradition 20g  15 min

Suszona skórka z cytryny 10 min

Hallertauer tradition 10g 5 min

Hallertauer tradition 20g whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 25°C 16 dni

Cicha 13 dni + mrożone czarne porzeczki 1.35 kg

 

Butelkowanie:

29.06.2019

47 Butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Z refleksami, ciemno fioletowe piwko.prawie że bez piany. W aromacie czekolada, ciasteczkowość słodowa oraz czarne porzeczki. W smaku porzeczkowe, lekko zbożowe, ciut czekolady, lekko kwaśne i rześkie. Bardzo przyjemny kompocik na lato :) Na finisz lekko cierpkie.

result_1567013918311.thumb.jpg.b5f347195e423128e8700d50812d129b.jpg

 

 

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Warka

07.06.2019

Choco Cherry TEA American Pale Ale 14°BLG - 6.1%

Własna receptura

 

Pomysł wpadł mi do głowy po spróbowaniu samej herbaty. Aromat nieziemski, jak delicja wiśniowa z Wedla. Zamierzam uzyskać coś w rodzaju Coffee Pale Ale, tylko bardziej goryczkowe, z czekoladowo-wiśniowym aromatem :)

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 6 kg
Cookie - 0.25 kg

Acid - 0.1kg

 

Chmiel:

Warrior - 15g

Centennial - 50g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 19 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 60 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior  15 g 60 min

Centennial 15g 15 min

Centennial 15g 5 min

Centennial 20g Whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C  26 dni

Cicha brak

Chmielenie na zimno brak

 

Butelkowanie:

Jednodniowe Cold brew z herbaty Choco Cherry - 50g na 1 litr wody + 4g glukozy na litr

02.07.2019

46 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Lekko czerwona barwa/bursztyn , trochę zamglone, piana bardzo drobna i redukuje się do pierścienia przy szkle. W aromacie czekolada, wiśnia, trochę słodów i niestety alkohol. W smaku podobnie, lekko goryczkowe, ale też alkoholowe. Lekkie wysycenie. Piwo podczas fermentacji poszło na zbyt wysoką temperaturę, wyjechałem na jeden weekend i zostało same bez kontroli temperatury, widać wystarczyło niestety do powstania wyższych alko. Jest trochę kacogenne, szybko idzie w głowę. Nie jest złe, ale wadliwe niestety.

 

403272260_21ChocoCherryTEAAPA.thumb.JPG.7b3606c3a294bf42b5cd50ad52595947.JPG

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#22 Warka

12.07.2019

Hefeweizen 11°BLG - 4.6%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 2.5 kg
Strzegom Pszeniczny - 2.5 kg

 

Chmiel:

Lubelski 25g

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 16 litrów wody w temperaturze 46 °C

44 °C przez 20 min
62°C przez 50 min

72°C przez 20 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Lubelski 60 min

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 20°C 25 dni

Cicha brak

Chmielenie na zimno brak

 

Butelkowanie:

2019-08-07

6g glukozy  na litr

45 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Klasyczna pszenica, nie ma co się rozpisywać :) W brakach: za małe nagazowanie. Tak to klasyk, pijalne i bananowe. Goździki minimalnie wyczuwalne.

 

986526370_22Hefeweizen.thumb.JPG.e0b96267e786bc085e608921b9b47bae.JPG

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#23 Warka

01.08.2019

Modern Bitter 9°BLG - 3.2%

Receptura by Browar Domowy Vinyl - Kooperacja

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 3 kg
Karmelowy Jasny  - 0.25 kg

Karmelowy Ciemny - 0.1 kg

Strzegom Monachijski typ I - 0.25 kg

 

Chmiel:

Marynka - 25g

Fuggles - 40g

Hallertau - 50g

 

Dodatki:

Suszona skórka cytryny 5g

Hibiskus 5g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 13 litrów wody w temperaturze 69 °C

66 °C przez 50 min
72°C przez 30 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Marynka 60 min

Fuggles 10 min

Hallertau 5 min

Dodatki 2 min

 

Wyszło 21 litrów

 

Fermentacja:

Burzliwa 20°C 20 dni

Cicha brak

Chmielenie na zimno brak

 

Butelkowanie:

21.08.2019

5g glukozy na litr

40 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Wyszło bardzo fajnie. Pianka słuszna, lacing też, niestety problem z klarownością.  W aromacie hibiskus, cytrusy, słodowa ciasteczkowość, zbożowość. W smaku lekkie, ciut wodniste, słodowe, jasne pieczywo i całkiem fajna goryczka, poziomu klasycznych APA. Głównym bajerem jest tutaj etykieta, wyszła super!

 

1451961272_23ModernBitter.thumb.jpg.92d267887f8e592e61cd93e4f7c949bf.jpgDSC_0135.thumb.JPG.0214cd48bbb292b558e57b506ce5e45c.JPG

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 Warka

07.08.2019

Choco Banana Weizen 14°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 2.5 kg
Strzegom Pszeniczny - 2.5 kg

Strzegom Pszeniczny Czekoladowy - 0.3kg

 

Chmiel:

Lubelski 25g

 

Drożdże:

Gęstwa Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat po warce #22

 

Dodatki:

Banany 4.5 kg

Śruta kakaowa 0.1 kg

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 17 litrów wody w temperaturze 65 °C

62°C przez 60 min

72°C przez 20 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Lubelski 60 min

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 20°C 18 dni

Cicha 10 dni

Na cichą dodanie 4.5 kg pieczonych bananów oraz 0.1 kg śruty kakaowej

 

Butelkowanie:

2019-09-06

6g glukozy  na litr

43 butelki

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Barwa można rzec czekoladowa, brązowe i jest dość klarowne, piana bardzo delikatna, szybko się redukuje to pierścienia przy szkle. W aromacie banany, czuć też mocno te pieczone banany i czekoladę, trochę słodowości. W smaku piwo jest lekko wytrawne, lekko nasycone, bananowo-czekoladowe, delikatna gorycz na finisz. Na aftertaste zostaje posmak tych pieczonych bananów. Fajne i delikatne piwo, udany eksperyment. Jeszcze jakby było mocniej nasycone i miało lepszą piankę. Niestety te drożdże są słabe, może powtórzę tą warkę kiedyś na innych drożdżach bo piwo jest mocno pijalne.

 

272644883_24ChocoBananaWeizen.thumb.JPG.a91f1000bc041472c4208561f7283dcd.JPG

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#25 Warka

23.08.2019

Kveik Hazy Session APA 10°BLG - 4%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 3 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 1.2 kg
Weyermann Acidulated Malt- 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior 5g

Sticklebract 100g

Rakau 30g

WAI-ITI 30g

 

Dodatki:

Mech irlandzki 6g - na kveikach wychodzą mi strasznie nieklarowne piwa, może to pomoże

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 14 litrów wody w temperaturze 70 °C

68°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior 5g 60 min

Sticklebract 10g 15 min

Mech Irlandzki 6g 10 min

Sticklebract 15g 5 min

Sticklebract 15g Whirpool

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 30°C 18 dni

Cicha 5 dni

Chmielenie na zimno 3 dni, Sticklebract 60g, Rakau 30g, WAI-ITI 30g

 

Butelkowanie:

2019-09-17

5g glukozy na litr

40 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

 

Z wyglądu jest Hazy zdecydowanie, zamglone słomkowe. Spora drobnopęcherzykowa pianka, bardzo ładny lacing. W aromacie głównie zioła i owoce, Owoce to lekkie tropiki i mandarynki, ziołowość delikatna i bardzo przyjemna. Szybko się ulatnia i zwycięża nad nią owocowość. W smaku jak na te 4% jest bardzo pełne, oblepia lekko usta, lekkie i przyjemne, owocowe i nachmielone. Czuć goryczkę na finisz dość mocną, czyżby Kveiki podbijały gorycz przy cichej? Na szczęście nie jest łodygowa i zbyt mocna, fajnie tu pasuje. 

 

Może nie sztos, ale wyszło lekkie i przyjemne piwo, przede wszystkim nie wodniste :)

 

 

1363764979_25KveikHazySessionAPA(2).thumb.JPG.de6bf793937d3b9532fd7a8a9eca94b3.JPG

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Warka

06.09.2019

Belgian Dubbel 15.5°BLG - 7.3%

Własna receptura

 

Słód:

Viking Pale Ale  - 4.5 kg

Special B  Castle - 0.25 kg

Strzegom Monachijski typ II - 0.5 kg

Cookie Viking - 0.25 kg

Fawcett Red Crystal 0.25 kg

Fawcett - Brown 0.25 kg

Caramel Aromatic - 0.25 kg

 

Chmiel:

Hallertau Mittelfruh 50 g

 

Dodatki:

Belgijski Cukier Kandyzowany Brązowy 0.5 kg

 

Drożdże:

Fermentis Safbrew BE-256

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 17 litrów wody w temperaturze 68 °C

65°C przez 60 min

72°C przez 20 min

Mash Out

 

Gotowanie:

80 minut

Hallertau Mittelfruh 50 g 60 min

Belgijski Cukier Kandyzowany Brązowy 0.5 kg 20 min

 

Wyszły 22 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 22°C 21 dni

Cicha 5 dni

 

Butelkowanie:

2019-10-10

6g glukozy na litr

Wyszło 68 butelek 0.33

 

Refermentacja w butelkach:

6 tygodni

 

Wynik:

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 Warka

18.09.2019

Kveik Hazy IPA 14°BLG -  6%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 1.2 kg

Biscuit - 0.5 kg
Weyermann Acidulated Malt - 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior 15g

Kohatu 100g

Pacifica 50g

Cascade NZ 50g

 

Dodatki:

Mech irlandzki 6g

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik Gęstwa po warce #25

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 17 litrów wody w temperaturze 70 °C

68°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior 15g 60 min

Kohatu 15g 15 min

Mech Irlandzki 5g 10 min

Kohatu 15g 5 min

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 30°C 21 dni

Cicha 4 dni

Chmielenie na zimno 4 dni, Kohatu 70g, Pacifica 50g, Cascade NZ 50g

 

Butelkowanie:

12.10.2019

6g glukozy na litr piwa

Wyszło 37 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Hazy jest ale trochę bardziej w pomarańcz/bursztyn,  pianka ładna drobnopęcherzykowa biała. W aromacie lekkie przejrzałe owoce tropikalne oraz trochę nut trawiastych. W smaku półpełne, owocowe, lekkie i pijalne, na finisz jak na ipę delikatna goryczka. 

 

1034976484_27KveikHazyIPA.thumb.JPG.40eb6a4d3e58fac0e405007c92446ca7.JPG

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Warka

17.10.2019

Kveik Fruit IPA 15°BLG - 6.7%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0.8 kg

Cookie - 0.5 kg
Weyermann Acidulated Malt - 0.25 kg

 

Chmiel:

Warrior 10g

Cascade NZ 50g

 

Dodatki:

1.5 kg Mango

1 kg Ananas

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik Gęstwa po warce #27

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 70 °C

68°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Warrior 10g 60 min

Cascade NZ 10g 15 min

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 30°C 25 dni

Cicha 7 dni

Chmielenie na zimno 7 dni Owoce, 4 dni Cascade NZ 40g

 

Butelkowanie:

23.11.2019 4g glukozy na litr

40 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

1084065541_28KveikFruitIPA.thumb.JPG.e5b86b460234269480f309ffa4a1937a.JPG

 

Edytowane teraz przez kaingorn

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Warka

18.10.2019

Double Chocolate Salted Oatmeal Stout 15°BLG - 6.2%

Własna receptura

 

Słód:

Viking Pale Ale - 4 kg

Maris Otter Crisp - 1 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0.8 kg

Fawcett Dark Crystal - 0.5 kg

Fawcett Chocolate - 0.25 kg

Jęczmień Palony - 0.2 kg

 

Chmiel:

Challenger 25 g

 

Dodatki:

Kakao 80 g

Cukier Kandyzowany Brązowy 100 g

Czekolada Belgijska Mleczna 1 tabliczka

Sól 10g

Śruta kakaowa 100 g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie:

Słody (prócz palonego jęczmienia) wrzucone do 20 litrów wody w temperaturze 70 °C

69°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Jęczmień Palony dodany na mash out

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Challenger 25 g 60 min

Kakao 80 g 10 min

Cukier Kandyzowany Brązowy 100 g 10 min

Rozpuszczona czekolada belgijska 10 min

Sól 10g 10 min

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 21°C 21 dni

Cicha 7 dni

Na cichą dodanie śruty kakaowej macerowanej w wódce

 

Butelkowanie:

1.12.2019 3g glukozy na litr

43 butelki

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

 

Wynik:

W wyglądzie czekoladowy kolorek, gęste, piany brak, wysycenie bardzo niskie. W aromacie czekolada, akcenty słodowe typu ciasteczko, ciut kawa, czekolada taka deserowa, trochę nawet jak budyń czekoladowy. W smaku gęste, nisko nasycone, czekoladowe, ulepiaste, oblepia usta. Co bym zmienił? Trochę bardziej nasycił jednak. Piany nie będzie wiadomo, tłuste dodatki :)

 

940035902_29DoubleChocolateSaltedOatmealStout.thumb.jpg.a283d4fe7b59774a7d0f16993ec24bc4.jpg

 

 

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#30 Warka

02.12.2019

CASO (Chocolate Almonds Salted Oatmeal) Imperial Stout 24°BLG - 11.3%

Własna receptura

 

Słód:

Viking Pale Ale - 5 kg

Biscuit Malt - 1 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0.8 kg

Chocolate Malt Fawcett - 0.3 kg

Jęczmień palony - 0.15 kg (dodane na mash out)

Słód Caramunich Typ II Weyermann - 0.5 kg

Fawcett - Dark Crystal - 0.2 kg

 

Chmiel:

Challenger 30 g

 

Dodatki:

Kakao 80 g

Cukier Kandyzowany Brązowy 100 g

Czekolada Belgijska Mleczna 1 tabliczka

Sól 10g

Śruta kakaowa 100 g

Migdały 300 g

Cynamon pół saszetki cynamonu z marketu

 

Drożdże:

Safale S-04 Gęstwa po #29

 

Zacieranie:

Słody (prócz palonego jęczmienia) wrzucone do 20 litrów wody w temperaturze 70 °C

69°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Jęczmień Palony dodany na mash out

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Challenger 30 g 60 min

Kakao 80 g 10 min

Cukier Kandyzowany Brązowy 100 g 10 min

Rozpuszczona czekolada belgijska 10 min

Sól 10g 10 min

Cynamon 10 min

Migdały (zmiksowane) 10 min

 

Wyszło 13 litrów

 

Fermentacja:

Burzliwa 21°C 21 dni

Cicha 7 dni

Na cichą dodanie śruty kakaowej macerowanej w wódce oraz 100g migdałów

 

Butelkowanie:

19.01.2020

3g glukozy na litr

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 Warka

06.12.2019

Kveik Special Ale 12.5°BLG - 5.4%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Płatki pszenne - 1 kg

 

Chmiel:

Saphir 50g

 

Dodatki:

30g Werbena Cytrynowa

10g Aframon Madagaskarski

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 65 °C

63°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

Saphir 50g 50 min

Werbena Cytrynowa 30g 7 min

Aframon Madagaskarski 10g 2 min

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 30°C 25 dni

Cicha brak

 

Butelkowanie:

30.12.2019 5g glukozy na litr

46 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#32 Warka

31.12.2019

Kveik Citrus ALE 12.5°BLG - 4.5%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Płatki pszenne - 1 kg

 

Chmiel:

WA-ITI 50g

 

Dodatki:

20g Suszone Skórki Cytryny

10g Werbena Cytrynowa

10g Trawa Cytrynowa

 

Drożdże:

Gęstwa FM53 Voss kveik po warce #31

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 65 °C

63°C przez 60 min

72°C przez 15 min

Mash Out

 

Gotowanie:

60 minut

WA-ITI 50g 15 min

Werbena Cytrynowa 10g 7 min

Trawa Cytrynowa 10g 7 min

Skórki Cytryny 10g 7 min

 

Wyszły 23 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 30°C 25 dni

Cicha brak

 

Butelkowanie:

 

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Warka

26.01.2020

DDH American Pale Ale 12°BLG - 4.5%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Płatki owsiane - 0.4 kg
Cookie - 0.25 kg

Acid - 0.1 kg

 

Chmiel:

Citra - 50g

Centennial - 50g

Cascade - 50g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Citra 10 g, 10g Centennial, 10g Cascade 10 min

Citra 10 g, 10g Centennial, 10g Cascade Whirpool

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C 19 dni

Cicha 18°C 3 dni 

Chmielenie na zimno - Citra 30 g, 30g Centennial, 30g Cascade

 

Butelkowanie:

2020-02-20

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

795983568_33DDHAmericanPaleAle.thumb.jpeg.77ce6e56b1771e94db5891e3cc194e03.jpeg

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#34 Warka

20.02.2020

Kveik Citrus Brown ALE 14°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Płatki owsiane - 0.8 kg

Fawcett Dark Crystal - 0.2 kg

Czekoladowy - 0.2 kg

Jęczmień palony - 0.15 kg

Caraaroma - 0.5 kg

 

Chmiel:

Hallertau Tradition - 50g

 

Drożdże:

FM53 Voss kveik gęstwa

 

Dodatki:

Trawa cytrynowa 20g

Suszone skórki cytryny 20g

 

Zacieranie:

Słody (prócz jęczmienia) wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 67 °C

65 °C przez 70 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min + dodanie Jęczmienia palonego

 

Gotowanie:

60 minut

Hallertau Tradition 30 min

Dodatki 10 min

 

Wyszły 24 litry

 

Fermentacja:

Burzliwa 28°C 19 dni

Cicha 28°C 5 dni 

 

Butelkowanie:

2020-03-15

 

Refermentacja w butelkach:

21 dni

 

Wynik:

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#35 Warka

18.04.2020

Polish IPA °BLG -

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pilzneński - 4 kg

Płatki owsiane - 0.5 kg

 

Chmiel:

Cascade PL (z ogródka) - 150g

 

Drożdże:

Safale US 05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 67 °C

64 °C przez 50 min
72°C przez 20 min

78°C przez 5 min

 

Gotowanie:

60 minut

Cascade PL 50g - 60 min

Cascade PL 50g - 15 min

Cascade PL 50g - 5 min

 

Fermentacja:

Burzliwa 17°C 19 dni

 

Butelkowanie:

 

Refermentacja w butelkach:

 

Wynik:

Edytowane przez kaingorn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.