Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Swoją przygodę zacząłem w maju 2018 roku. Długo się zbierałem do warzenia swojego własnego piwa, ale jak już zacząłem to stawiam na progress - co miesiąc nowa Warka.

 

4 fermentory, dwa z kranikiem, jeden przeźroczysty do przelewania brzeczki, torba Cool Brewing.

Do gotowania używam Warnika Eltac firmy Rommelsbacher, pojemność 27 litrów.

 

12.05.2018 #1 West Coast IPA 15°BLG - 7.2%

11.06.2018 #2 American Hefeweizen 12°BLG - 5.1%

07.07.2018 #3 Pombe IPA 10° BLG - 4.5%

21.07.2018 #4 Ordinary Bitter 10°BLG - 4.2%

01.09.2018 #5 Summer Ale 12°BLG - 5.4%

22.09.2018 #6 Lemon IPA 14°BLG - 6.5%

10.10.2018 #7 Tropical Yerba Mate IPA 15°BLG - 7.2%

14.10.2018 #8 Chocolate Oatmeal Milk Stout 15°BLG - 6.2%

20.10.2018 #9 West Coast IPA 13°BLG - 6%

18.11.2018 #10 New England IPA 13.5°BLG - 6.5%

09.12.2018 #11 RIS Vanilla Whiskey BA 27,5° BLG

 

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#1 Warka

12.05.2018

West Coast IPA 15°BLG - 7.2%

Receptura z Twój Browar z moją małą modyfikacją o Chmiel Enigma

 

Słód:

Słód Pale ale - 2kg
Słód Pilzneński - 2,8kg

 

Chmiel:

Chmiel Chinook - 10g
Chmiel Citra - 90g
Chmiel Mosaic - 70g

Chmiel Enigma AUS - 25g

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 68 °C

66°C przez 90 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Chinook 10g po 5 min gotowania

Mosaic 40g, Enigma 10g po 50 min gotowania

Citra 60g, Enigma 5g po 55 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 2 litrów wody

 

Fermentacja:

Niestety w moich domowych warunkach w lato, fermentacja poniżej 23 °C jest  niemożliwa :( Stała temperatura u mnie w domu to jakieś 22-26 stopni. Ochładzałem fermentory dwoma wiatrakami.

 

Burzliwa 23-25 °C 12 dni do 4 BLG

Cicha 23-25 °C 9 dni do 3 BLG

Chmielenie na zimno - 30g Citra, 30G Mosaic, 10G Enigma

 

Butelkowanie:

02.06.2018 z użyciem 5g glukozy na litr

30 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

25 dni

 

Wynik:

W charakterze bardzo podobne do Modern Drinking od Browaru Pinta z początkowych warek.

Piana trwała i mocno goryczkowa. W aromacie bardzo egzotyczne: Papaja, mango, ananas. W smaku lekka goryczka, delikatny posmak papai, na finiszu potężna goryczka, która się długo utrzymuje. Wyczuwalne lekkie nuty alkoholowe, przez za dużą temperaturę fermentacji - po miesiącu refermentacji 0 alkoholu w smaku.  Bardzo pijalne i smaczne piwo.

 

202564768_westcoast.thumb.png.94c527c115d5f0e90376519adf8fa9ac.png

 

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2 Warka

11.06.2018

American Hefeweizen 12°BLG -  5.1%

Receptura z Twój Browar

 

Słód:

Słód Pilzneński - 1,7kg
Słód Pszeniczny - 2,5kg

 

Chmiel:

Chmiel Amarillo - 20g
Chmiel Sorachi Ace - 20g
Chmiel Motueka - 40g

 

Drożdże:

BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 52 °C

46°C przez 15 min
63°C przez 25 min

72°C przez 40 min

78°C przez 10 min
Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Sorachi Ace 20g po 50 min gotowania

Kolejne chmiele dodane po zakończeniu gotowania i ostudzeniu brzeczki do 80°C, dzięki temu uzyskany zostanie soczysty aromat bez podnoszenia goryczki. Chmiel pozostawiony w brzeczce przez 20 minut, następnie odflitrowany.

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG, nie dodano wody.

 

Fermentacja:

Niestety w moich domowych warunkach w lato, fermentacja poniżej 23 °C jest  niemożliwa :( Stała temperatura u mnie w domu to jakieś 22-26 stopni. Ochładzałem fermentory dwoma wiatrakami.

 

Burzliwa 23-25 °C 7 dni do 4 BLG

Cicha 23-25 °C 7 dni do 3 BLG

Chmielenie na zimno - brak

 

Butelkowanie:

23.06.2018 z użyciem 5g glukozy na litr

30 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

14 dni

 

Wynik:

Niestety Warka totalnie nie udana, w zapachu kapusta/siarka w smaku warzywnie. W dodatku trafił się jeden granat. Ale dzięki tej porażce sporo się nauczyłem więc nie mam na co narzekać :) Ale piwka szkoda

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, kaingorn napisał:

Stała temperatura u mnie w domu to jakieś 22-26 stopni.

To może kup kwejki i pombe zamiast męczyć drożdżaki nie lubiące takich upałów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warka dobrze wyszła, bez większych wad, piwo długo fermentowało ale drożdże dały radę. Chłodziłem wentylatorami i temp utrzymywała się na poziomie 23-25 stopni.

 

Do jakich styli się nadaje pombe? Gorzej jak temperatura spadnie poniżej 25 stopni bo one chyba pracują w warunkach 25-35?

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
36 minut temu, kaingorn napisał:

bez wad

Z czasem zaczniesz zauważać wady w swoich piwach. Pierwsze zawsze najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przez dużą temperaturę fermentacji wyczuwalne są lekkie nuty alkoholowe. Po za tym nie mam się do czego przyczepić w tej chwili.

Piwo z drugiej warki będzie degustowane w sobotę, jestem pewien że nie będzie w 100% idealne :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj kolego @kaingorn jeszcze długa lekcja pokory przed tobą :D Daj spróbować komuś to piwo i niech stwierdzi czy nie masz błędów fermentacyjnych przez za wysoką temperaturę. Oczywiście chodzi mi o osoby siedzące w temacie piwa dłuższy czas. Pójdź na bitwę piwowarską lub gdzieś gdzie spotykają się piwowarzy domowi.

 

 Jeżeli temperaturę otoczenia masz 22-26 C to w wiadrze temperatury podczas fermentacji mogą sięgać nawet 26-30C. Są to po za zakresem standardowym dla pracy 99% drożdży - aromaty rozpuszczalnikowe, aldehyd octowy i alkohol witajcie. Tak jak zasada pisał dwa szczepy obecnie dają radę w tym zakresie - Kvieki oraz pombe. Osobiście polecam te pierwsze. A tak to radzę się zapoznać z budową komory fermentacyjnej jak masz możliwości. 

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałem nic w stylu, że to fantastyczne piwo zmiatające wszystkie inne ;) To dopiero pierwsza warka, wiele nauki przede mną, ledwo raczkuje w temacie :) 

Dzięki bardzo za porady, poczytam o kveikach

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 Warka

07.07.2018

Pombe India Pale Ale 10 BLG - 4.5%

Własna receptura

 

Słód:

Słód Pale ale - 3kg

Słód Wiedeński - 1kg

Prażona pszenica - 0.5kg

 

Chmiel:

Chmiel Mistal FR - 100g

Chmiel Enigma AUS - 25g

 

Drożdże:

FM 600 African Pombe

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 68 °C

66°C przez 90 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Enigma 25g po 5 min gotowania

Mistral 50g po 50 min gotowania

Mistral 50g po 55 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 4 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 30-32 °C 23 dni do 2 BLG

Przez pierwsze 7 dni - czuć strasznie siarką w pomieszczeniu z fermentorem. Niestety taka cecha tych drożdży. Jajo znika dopiero przy cichej całkowicie.

Cicha 35 °C 6 dni do 1.5 BLG

Chmielenie na zimno - brak

 

Butelkowanie:

05.08.2018 z użyciem 5g glukozy na litr

41 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

 

Wynik:

Niskie wysycenie, w zapachu kwiaty i brzoskwinia. Jest gorycz i fajna owocowość. Ogólnie smaczne, delikatne owocki w postaci brzoskwini i jabłka, czuć tą dziwną dzikość, jakieś niezydentyfikowane kwiaty. Z czasem piwo zyskuje co raz więcej, przy pombe bardzo ważna jest cierpliwość i czas - to zdecydowanie popłaca :)

 

Pombe.thumb.png.cbb850289f9c640174d996d18d1346f4.png

 

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 Warka

21.07.2018

Ordinary Bitter 10°BLG - 4.2%

Receptura z Twój Browar

 

Słód:

Słód Pale ale - 3.5 kg
Słód Crystal - 0,2kg

 

Chmiel:

Chmiel Challenger - 45g

Chmiel Fuggles - 45g

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 70 °C

69°C przez 90 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 80°C

 

Gotowanie:

60 minut

Challenger 45g od początku gotowania

Fuggles 25g po 35 min gotowania

Fuggles 20g po 55 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 5 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 18-21 °C 10 dni do 2 BLG

Cicha 18-21 °C 7 dni do 2 BLG

Chmielenie na zimno - brak

 

Butelkowanie:

07.08.2018 z użyciem 5g glukozy na litr

40 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

15 dni

 

Wynik:

Pyszne słodowe piwo z fajną goryczką. Bardzo lekka piana i niskie wysycenie. Idealne, bardzo pijalne piwo na co dzień. W zapachu lekko słodkawe i przyjemne, barwa jasno miedziana.

 

bitter.thumb.png.a4c1df422aba6e2ca92a8e8589da326f.png

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 Warka

01.09.2018

Summer Ale 12°BLG - 5.4%

Receptura z Twój Browar

 

Słód:

Pilzneński - 2kg
Wiedeński - 1,6kg
Pszeniczny - 0,3kg
Karmelowy 30 - 0,4kg 

 

Chmiel:

Galaxy - 30g
Motueka - 20g
Amarillo - 20g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 66 °C

63°C przez 30 min
73°C przez 30 min

78°C przez 5 min
Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Galaxy 5g od początku gotowania

Mouteka 20g po 45 min gotowania

Amarillo 20g po 50 min gotowania

Galaxy 25g po 55 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 18-21 °C 14 dni do 2 BLG

Cicha 18-21 °C 5 dni BLG bez zmian

Chmielenie na zimno - brak

 

Butelkowanie:

20.09.2018 z użyciem 6g glukozy na litr

38 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

15 dni

 

Wynik:

Dość trwała piana, obfita, średniopęcherzykowa, średnie wysycenie. Kolor: powinno być bardziej klarowne, zdecydowanie, wyszło zbyt ciemne. Aromat: chmielowy, lekki, czuć zdecydowanie ananasa i mango. Ananas tutaj się bardzo mocno przebija. Czuć też jasny świeży chlebek. W smaku lekko słodkie na starcie, słodowe (chlebek i biszkopt), nie agresywne owoce, delikatna egzotyka w postaci ananasa i mango. Goryczka nie zalegająca, czysto chmielowa, delikatna. Bardzo pijalne piwo :)

 

summer.thumb.jpg.7394839cd07a7f7c664d9fc084628dc3.jpg

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 Warka

22.09.2018

Lemon IPA 14°BLG - 6.5%

Receptura z Twój Browar

 

Słód:

Pale Ale - 2,7kg
Pszeniczny - 0,7kg
Pilzneński - 1,5kg

 

Chmiel:

Sorachi Ace - 120g

 

Dodatki:
Trawa cytrynowa - 20g
Skórki cytryny - 30g

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 14 litrów wody w temperaturze 70 °C

66°C przez 70 min
78°C przez 10 min
Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 80°C

 

Gotowanie:

60 minut

Sorachi Ace 15g od początku gotowania

Sorachi Ace 15g po 45 min gotowania

Sorachi Ace 20g po 50 min gotowania

Skórki cytryny 30g po 55 min gotowania

Sorachi Ace 30g po 58 min gotowania

Trawa cytrynowa 20g po 58 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 18-21 °C 14 dni 

Cicha 18-21 °C

Chmielenie na zimno - Sorachi Ace 40g

 

Butelkowanie:

12.10.2018 z użyciem 6g glukozy na litr

38 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

20 dni

 

Wynik:

Jasne, przejrzyste i klarowne piwo, niskie wysycenie, zbita piana drobnopęcherzykowa. W aromacie cytrusy, skrórka z cytryny i trawa cytrynowa. W smaku to samo,  lekko wytrawne, bardzo pijalne. Kolejne fajne piwo na lato tej jesieni.

 

 

11.thumb.jpg.b7f0780da47c318ff14cd60015c6b224.jpg

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Warka

10.10.2018

Tropical Yerba Mate IPA 15°BLG - 7.2%

Własna receptura

 

Słód:

Słód Pale ale Viking Malt- 5kg

Słód Pszeniczny Jasny Weyermann - 0.5kg

 

Chmiel:

Chmiel Galaxy - 50g

Chmiel Topaz - 50g

 

Dodatki:
Frutos Tropicales Verde Mate 250g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 67 °C

64°C przez 80 min
72°C przez 10 min

78°C przez 5 min
Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

70 minut

Topaz 25g po 10 min gotowania

Galaxy 25g po 55 min gotowania

Topaz 15g po 55 min gotowania

Galaxy 25g po 65 min gotowania

Topaz 10g po 65 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 20 °C 21 dni

Cicha brak

 

 

Butelkowanie:

02.11.2018 z użyciem 4g glukozy na litr

1 dniowe odstane cold brew z yerba mate, zmieszane z glukozą - ugotowana woda, odstana do 70 stopni, zalałem całą yerbe litrem wody, yerba wchłonęła wszystko. Przed tym do samego dzbanka dodałem glukozę. Po ochłodzeniu do lodówki na 24h.

35 butelek

 

Refermentacja w butelkach:

20 dni

 

Wynik:

Niskie wysycenie tak jak chciałem. Kolor rdzawy, taka lekka czerwień, po wlaniu bez osadu, klarowne. W zapachu owoce tropikalne i lekka yerba mate. W smaku piwo lekko owocowe, w ustach zaczyna pojawiać się smak yerba mate, po przełknięciu bardzo mocny smak yerby, nie jest to gorycz od chmieli tylko właśnie yerba mate, specyficzna goryczka. Nie jest to gorycz łodygowa, zalega w ustach po wypiciu tak samo jak po yerbie. Ogólnie piwo bardzo fajne i pijalne, myślę że głównie dla fanów Yerby. W profilu ogólnie podobne do wszelkich IPA/AIPA z earl grey. 

Moim zdaniem udany eksperyment, który na pewno powtórzę. Kolejnym razem zamiast tropikalnej użyję terere. Chmiele fajnie podkręciły egoztykę tej yerby.

yerba.png.8967edf7a02a599aaf77366c337e3f86.png

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 Warka

14.10.2018

Chocolate oatmeal milk stout  17°BLG  - 6.2%

Zmodyfikowany The Waiter od Brokreacja

 

Słód:

Słód Pale Ale Weyermann - 2,7 kg
Słód Monachijski typ II Weyermann - 1kg
Słód Czekoladowy Fawcett -  0,25 kg
Słód Pale Chocolate Fawcett -  0,25 kg
Słód Carafa Special typ III Weyermann - 0,1 kg

 

Chmiel:

Chmiel Magnum - 30g

 

Dodatki:

Laktoza 540 g
Cocoa Nibs 100 g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 71 °C

68,5 °C przez 75 min
78°C przez 5 min + Słód Carafa Special typ III
Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

75 minut

Magnum 20g po 15 min gotowania

Magnum 10g po 45 min gotowania

Laktoza po 70 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 2 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C 16 dni

Cicha 18°C 14 dni

Chmielenie na zimno - Cocoa Nibs 100 g

 

Butelkowanie:

16.11.2018 4g glukozy na litr

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

 

Wynik:

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#9 Warka

20.10.2018

West Coast IPA 13°BLG - 6%

Własna receptura

 

Słód:

Słód Pale ale - 2kg
Słód Pilzneński - 2,8kg

 

Chmiel:

Chmiel Chinook - 10g
Chmiel Citra - 90g
Chmiel Mosaic - 70g

Chmiel Enigma AUS - 50g

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 68 °C

65°C przez 100 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

60 minut

Chinook 10g , Enigma 10g po 5 min gotowania

Mosaic 40g, Enigma 10g po 50 min gotowania

Citra 60g, Enigma 10g po 55 min gotowania

 

Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody

 

Fermentacja:

Burzliwa 20 °C 16 dni

Cicha 20 °C 7 dni

Chmielenie na zimno - 30g Citra, 30G Mosaic, 20G Enigma

 

Butelkowanie:

12.11.2018 5g glukozy na litr

 

Refermentacja w butelkach:

25 dni

 

Wynik:

Średnie wysycenie, spora piana drobno i średnio pęcherzykowa, dość klarowne. Aromat: egzotyka, tak jak poprzednio chmiele dały czadu, bardzo fajnie czuć owocki, papaja mango i ananas. W smaku: goryczka jest bardzo fajna i mocna jak na West Coasta przystało, czuć owoce tropikalne, na finiszu bardzo miła i lekka goryczka, nie zalega. Piwo bardzo pijalne przez mały woltaż. Następną warkę zrobię +1% i będzie idealnie. 

 

1.thumb.png.11979d03723ead056ecb8f7b491563fa.png

 

 

 

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#10 Warka

18.11.2018

New England IPA 13.5°BLG - 6.5%

Receptura z Piwny Kraft

 

Słód:

Słód Pale ale - 3,7kg
Słód Pilzneński - 0,7kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3kg

Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4kg

 

Chmiel:

Chmiel Ahtanum  - 100g    
Chmiel Citra - 100g

Chmiel ADHA527  - 100g
Chmiel Cascade  - 50g

Chmiel Nugget  - 15g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 16 litrów wody w temperaturze 69 °C

67°C przez 70 min

72°C przez 10 min
75°C przez 5 min
Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

75 minut

Cascade 10g , Nugget 15g po 15 min gotowania

Citra 10g po 70 min gotowania

ADHA527 20g, Ahtanum 30g po 75 min gotowania

Cascade 30g, ADHA527 50g, Ahtanum 30g, Citra 30g Chłodzenie, whirpool

 

Nie posiadam chłodnicy więc poradziłem sobie innym sposobem. Po gotowaniu i dodaniu chmieli na 0 przelałem nachmieloną brzeczkę do fermentora, dodałem 1.5 litra lodowatej kupnej wody z butelki, chłodzenie w wannie do 65°C i dodanie chmieli na chłodzenie oraz whirpool. Co jakiś czas mieszałem zawartością fermentora. Po ochłodzeniu przelew do fermentora docelowego z dekantacją.

 

Fermentacja:

Burzliwa 20 °C 14 dni + dodatkowe 4 dni z chmieleniem na zimno

Cicha brak

Chmielenie na zimno - 60g Citra, 30g ADHA527, 10g Cascade, 40g Ahtanum

 

Butelkowanie:

07.12.2018 5g glukozy na litr

 

Refermentacja w butelkach:

 

 

Wynik:

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do sprzętu doszła torba Cool Brewing, dostałem przedwczesny prezent na święta :)

 

Stałe 18 stopni z tą torbą to prosta sprawa, rano i wieczorem wymieniam wkłady po 400ml.

 

1.thumb.jpg.b36956b17e7b0f3839ed136dede4b1d1.jpg2.thumb.jpg.1f8545ca0fec92a742a9faab2d4dc496.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#11 Warka

09.12.2018

RIS Vanilla Whiskey BA 27.5°BLG

Własna receptura

 

Słód:

Strzegom Pale Ale - 3 kg
Strzegom Monachijski typ II - 2 kg
Biscuit Malt - 0.5 kg
Briess - Chocolate Malt - 0.25 kg
Carafa III - 0.25 kg
Weyermann Caramunich 3 - 0.3 kg
Roasted Barley - 0.2 kg

 

Chmiel:

Chmiel Magnum - 50g

 

Dodatki:

Płatki Dębowe High Vanilla 15g macerowane w whiskey

 

Drożdże:

Safale S-04 x2

 

Zacieranie:

Docelowo chce uzyskać 11-12 L

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 71 °C

69 °C przez 80 min
72°C przez 5 min

78°C przez 5 min


Wysładzanie 8 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

17.5l

150 minut

Magnum 40g na ostatnie 60 min gotowania

Magnum 10g na ostatnie 15 min gotowania

Wyszło 11.5l

 

Fermentacja:

Burzliwa 18°C 14 dni

Cicha 18°C 30 dni

Chmielenie na zimno - Płatki Dębowe High Vanilla 15g macerowane w whiskey

 

Butelkowanie:

 

Refermentacja w butelkach:

30 dni

 

Leżakowanie:

Jak najdłużej :)

 

Wynik:

Edytowane przez kaingorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×