Jump to content
Pingwinho

Modyfikacja piwa koncernowego

Recommended Posts

Wygrałem w pracy dosyć dużo piwa w ramach obstawiania meczy mudnialowych, ale niestety są to same Tyskie / Kasztelany i  chciałbym je nieco podkręcić. Czy w grę wchodzi rozlanie puszek do fermentora, dodanie chmielu na zimno (mam ok. 200 g niezagospodarowanych chmieli aromatycznych) na kilka dni i ponowne butelkowanie - oczywiście z dodaniem nowych drożdży do nagazowania? Jeśli tak, to czy muszę dobrać odpowiednie drożdże z wyższą tolerancją na alkohol, czy wystarczą neutralne US-05? Może lepiej nakręcić najpierw starter?

Piwa jest 8l, standardowe 5%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Narobisz się, utlenisz, narobisz się znowu i wylejesz ostatecznie.

IMHO bez sensu, poszedłbym w marynowanie mięsa na grill i potem spijanie do jedzenia przy tym grillu ew. wczucie się w matkę teresę dla okolicznych Mirków albo zwykłe rozdawnictwo wśród zaprzyjaźnionych ludzi.

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...