Skocz do zawartości
Pingwinho

Modyfikacja piwa koncernowego

Rekomendowane odpowiedzi

Wygrałem w pracy dosyć dużo piwa w ramach obstawiania meczy mudnialowych, ale niestety są to same Tyskie / Kasztelany i  chciałbym je nieco podkręcić. Czy w grę wchodzi rozlanie puszek do fermentora, dodanie chmielu na zimno (mam ok. 200 g niezagospodarowanych chmieli aromatycznych) na kilka dni i ponowne butelkowanie - oczywiście z dodaniem nowych drożdży do nagazowania? Jeśli tak, to czy muszę dobrać odpowiednie drożdże z wyższą tolerancją na alkohol, czy wystarczą neutralne US-05? Może lepiej nakręcić najpierw starter?

Piwa jest 8l, standardowe 5%.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Narobisz się, utlenisz, narobisz się znowu i wylejesz ostatecznie.

IMHO bez sensu, poszedłbym w marynowanie mięsa na grill i potem spijanie do jedzenia przy tym grillu ew. wczucie się w matkę teresę dla okolicznych Mirków albo zwykłe rozdawnictwo wśród zaprzyjaźnionych ludzi.

 

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak koledzy wyżej, ewentualnie w ramach eksperymentu. Zobacz to:

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×