Skocz do zawartości
Mikas86

Chmielenie w "ociekaczu"???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chyba na piwku pisze pierwszy raz. Mam za sobą kilka warek z ekstraktów i dwie z zacieraniem. Pół roku nic nie warzylem i teraz wracam do zabawy. Wpadł mi do głowy dziwny pomysł.... Otóż, wiadomo że chmielac w pończosze granulat może się zbrylic itp. Pomyślałem że mogę do pończochy wpakować nierdzewny ociekacz do sztućców z Pepco czy innej Ikea zawiązać wrzucić do brzeczki i nie martwić się o wyplywanie, zbrylenie itp. I tu moje pytanie Co Wy na to? Ma to sens? Czy ten ociekacz nie da jakiś dziwnych smaków??(niby nierdzewka to nie powinien). Taki domowy hop spider hehe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć luzem :) Po gotowaniu chmiel grzecznie "siądzie" na dno gara. A jeśli chmielisz na zimno to lepiej filtrować podczas przelewania do tanka rozlewczego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu chyba chodzi o chmielenie na zimno :D Choć cholera wie. Czemu nie wrzucisz chmielu luzem? pogotowaniu wystarczy whirpool żeby go nie ściagnąć do wiadra. Jeżeli na cichą to polecam też luzem wrzucić, a filtrować potem piwo za pomocą pończochy albo przez druciak kuchenny. 


Co do kosza z ikei czy pepko nie polecam - to nie jest nierdzewka tylko ocynki :P Zaraz Ci kwaśne środowisko ściągnie z niego warstwę ochronną. Jak to sprawdzić? Weź nóż zarysuj głęboko powierzchnię, rozrób roztwór kwasku cytrynowego i przepryskaj, po paru dniach na 100% będzie rdza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O proszę myślałem że to nierdzewka. Chodzi mi bardziej o chmielenie w trakcie gotowania. Sypalem luzem, ale chlodze w wannie więc myślę nad efektywnym sposobem chmielenia z możliwością usunięcia/dodania chmielu w odpowiednim czasie/temp. Na zimno też sypie luzem i filtruje pończocha. Jutro startuje z warzeniem (temp w piwnicy 15-16st więc US 05 chyba ogarną). Cały czas jednak myślę jak usprawnić chmielenie w pończosze. Myślałem też nad wkładem stalowym z garnka do gotowania na parze z nałożoną pończocha...hehe tutaj na bank nierdzewka tylko rączki plastikowe i dupa. A czy wy nie próbowaliście w jakiś sposób rozpychać przestrzeni w pończosze żeby chmiel miał luźniej??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To lepiej już kupić siatkę do BIAB bardzo drobną i w niej chmielić. Na forum chyba tak robi @klimek  to coś podpowie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy większych ilościach chmielu używam worka do biab i działa. 

Worek musi być lekko dociazony i zadany przed chmieleniem ,  żeby się wypełnił brzeczka. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.06.2018 o 10:35, 19150_1504890516 napisał:

O proszę myślałem że to nierdzewka.

Praktycznie każdy tego typu druciak to ocynk. Często jest napisane, że jest nierdzewny, ale w rzeczywistości nie rdzewieje tylko dzięki tej powłoce... No czasem jest jeszcze chrom. Ogólnie jak chcesz mieć jakąś pewność, że to prawdziwa nierdzewka, to upewnij się, że gdzieś jest podany gatunek stali, albo przynajmniej w opisie "stal nierdzewna/kwasoodporna", bo częstym zabiegiem jest opis "druciak nierdzewny", co właśnie oznacza, że jest tylko pokryty czymś zapobiegającym rdzewieniu, co często łatwo uszkodzić (moje doświadczenie z półek pod prysznic, nie mam jakiejś fachowej wiedzy na ten temat).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Wczoraj warzylem i na 0' razem z chmielem wrzuciłem 2kg zamrożonej wody bo brzeczka miała za wysoki baling i od razu do wanny. Zobaczymy jaki bedzie efekt póki co jestem dobrej myśli bo przy zlewaniu do fermentora wonialo zacnie:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem woreczki u chińczyka drobnosiatkowe - tanie. Chmiele normalnie luzem tylko na koniec wszystko ściągam syfonem przez tą siatkę do fermentora i chmiel i białko zostaje w worku. Siateczkę łatwo się dezynfekuje można pogotowac chwile a potem w starsana.

 

https://drive.google.com/file/d/0B9ENhBO5TJ1JRlNHN0VfQXFqcFE/view?usp=sharing

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajny patent z tymi woreczkami. Podsuniesz jakiś link czy cus na te woreczki? Chętnie bym wypróbował

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×