Skocz do zawartości
ciechanek1

Problemy z chmieleniem na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od pewnego czasu męczy mnie pewien problem z chmieleniem na zimno. Przez około 50 warek było wszystko w porządku a aromaty z chmielenia na zimno były zadowalające. Później jednak jedynie co otrzymywałem to aromat i smak łodygowy/ granulatowy, brak jakichkolwiek przyjemnych aromatów. Kombinowałem z różnym czasem chmielenia, różną ilością chmielu i różną temperaturą, jednak efekty zawsze były te same. Używam chmiel z najnowszych zbiorów, różne szczepy drożdży a piwa chmiele przelewając do drugiego wiadra mając pewność, że dofermentowały. Czy możliwe, że to jakiś dziwny rodzaj zakażenia? Może ktoś miał podobny problem? Jakieś pomysły co może być przyczyną? Mam nadzieje, że wspólnymi siłami uda się znaleźć rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, ciechanek1 napisał:

Jakieś pomysły co może być przyczyną?

@ciechanek1 może drobinki chmielin Ci się przedostają. Spróbuj użyć, żelatyny po chmieleniu na zimno, zawieszony osad opadnie. Jak nie pomoże to przynajmniej to wykluczysz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za zainteresowanie tematem. Granulatowy aromat już czuć przy otwieraniu wiaderka przed rozlewem, więc żelatyna raczej już nie pomoże ale spróbować mogę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obstawiałbym raczej słaby chmiel. Rocznik 2017 nie jest super do końca i niektóre odmiany dają sporo granulowego aromatu. Woda też może mieć na to wpływ. Mogli Ci zmienić źródło wody w mieście i teraz masz jakąś co powoduje wyciąganie tanin z chmielu. Spróbuj uwarzyć piwo na innej wodzie np. z biedry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmiel rocznik 2017 kupiony w TB. Różne popularne odmiany jak Citra, amarillo, galaxy itp. Faktycznie może coś z wodą. Spróbuje uwarzyć na innej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam podobnie. Chmieliłem na zimno IPA (Citra, Mosaic, Galaxy, Amarillo z TB). Chmielenie na 4 dni. Przy rozlewie do butelek, aromat i smak mega fajny.

Po 10 dniach w butelce zero chmielu. Tylko gorzka zielona łodyga.

Natomiast u mnie piwo mega mętne, dużo chmielin mi pozostało.

 

Edytowane przez ragoo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to macie wspólny mianownik-TB, widocznie jakieś roszady zrobili albo ich zrobili , para razy kupiłem tam chmiel który z oryginałem nie miał za dużo wspólnego.

 

Nie będę jechał po TB (bo to nie tylko ich przypadłość), ale chmieli tam raczej nie kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.06.2018 o 13:33, dziedzicpruski napisał:

No to macie wspólny mianownik-TB, widocznie jakieś roszady zrobili albo ich zrobili , para razy kupiłem tam chmiel który z oryginałem nie miał za dużo wspólnego.

 

Nie będę jechał po TB (bo to nie tylko ich przypadłość), ale chmieli tam raczej nie kupuje.

 

Dołączę do tematu, Polećcie w takim razie sklep z dobrymi chmielami nawet na PW bo też mi się wydaje że mam czasami problem ale źródło inne. Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, kaktusr napisał:

Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam podepnę się pod temat bo nie chcę śmiecić i zakładać nowego.Orientuję się ktoś może z was bracia piwowarzy jak wygląda chmielenie na zimno  w browarach rzemieślniczych?

Tzn czy chmiel sypany jest do unitanku luzem?Czy może np w dużym hop spiderze?Czy w kilku dawkach i jak jest usuwany  przed rozlewem?[zaworem spustowym jak drożdże].

Bardzo dziękuję za  jakiekolwiek info.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, kaktusr napisał:

 

Dołączę do tematu, Polećcie w takim razie sklep z dobrymi chmielami nawet na PW bo też mi się wydaje że mam czasami problem ale źródło inne. Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ?

Ja mam największe zaufanie do CP (przynajmniej na stronie nie widać podejrzanych roszad chmielowych), ostatnio nie miałem problemów większych, fakt, że nie używam prawie w ogóle amerykańskich (a te są pewnie najczęściej  wałowane).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, xenon75 napisał:

Witam podepnę się pod temat bo nie chcę śmiecić i zakładać nowego.Orientuję się ktoś może z was bracia piwowarzy jak wygląda chmielenie na zimno  w browarach rzemieślniczych?

Tzn czy chmiel sypany jest do unitanku luzem?Czy może np w dużym hop spiderze?Czy w kilku dawkach i jak jest usuwany  przed rozlewem?[zaworem spustowym jak drożdże].

Bardzo dziękuję za  jakiekolwiek info.

Sypany luzem lub w przepływie poprzez hopgun. Gdy sypany luzem usuwany jest zaworem spustowym przed rozlewem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×