Jump to content
ciechanek1

Problemy z chmieleniem na zimno

Recommended Posts

Witam wszystkich. Od pewnego czasu męczy mnie pewien problem z chmieleniem na zimno. Przez około 50 warek było wszystko w porządku a aromaty z chmielenia na zimno były zadowalające. Później jednak jedynie co otrzymywałem to aromat i smak łodygowy/ granulatowy, brak jakichkolwiek przyjemnych aromatów. Kombinowałem z różnym czasem chmielenia, różną ilością chmielu i różną temperaturą, jednak efekty zawsze były te same. Używam chmiel z najnowszych zbiorów, różne szczepy drożdży a piwa chmiele przelewając do drugiego wiadra mając pewność, że dofermentowały. Czy możliwe, że to jakiś dziwny rodzaj zakażenia? Może ktoś miał podobny problem? Jakieś pomysły co może być przyczyną? Mam nadzieje, że wspólnymi siłami uda się znaleźć rozwiązanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, ciechanek1 napisał:

Jakieś pomysły co może być przyczyną?

@ciechanek1 może drobinki chmielin Ci się przedostają. Spróbuj użyć, żelatyny po chmieleniu na zimno, zawieszony osad opadnie. Jak nie pomoże to przynajmniej to wykluczysz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za zainteresowanie tematem. Granulatowy aromat już czuć przy otwieraniu wiaderka przed rozlewem, więc żelatyna raczej już nie pomoże ale spróbować mogę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiałbym raczej słaby chmiel. Rocznik 2017 nie jest super do końca i niektóre odmiany dają sporo granulowego aromatu. Woda też może mieć na to wpływ. Mogli Ci zmienić źródło wody w mieście i teraz masz jakąś co powoduje wyciąganie tanin z chmielu. Spróbuj uwarzyć piwo na innej wodzie np. z biedry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobnie. Chmieliłem na zimno IPA (Citra, Mosaic, Galaxy, Amarillo z TB). Chmielenie na 4 dni. Przy rozlewie do butelek, aromat i smak mega fajny.

Po 10 dniach w butelce zero chmielu. Tylko gorzka zielona łodyga.

Natomiast u mnie piwo mega mętne, dużo chmielin mi pozostało.

 

Edited by ragoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to macie wspólny mianownik-TB, widocznie jakieś roszady zrobili albo ich zrobili , para razy kupiłem tam chmiel który z oryginałem nie miał za dużo wspólnego.

 

Nie będę jechał po TB (bo to nie tylko ich przypadłość), ale chmieli tam raczej nie kupuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 27.06.2018 o 13:33, dziedzicpruski napisał:

No to macie wspólny mianownik-TB, widocznie jakieś roszady zrobili albo ich zrobili , para razy kupiłem tam chmiel który z oryginałem nie miał za dużo wspólnego.

 

Nie będę jechał po TB (bo to nie tylko ich przypadłość), ale chmieli tam raczej nie kupuje.

 

Dołączę do tematu, Polećcie w takim razie sklep z dobrymi chmielami nawet na PW bo też mi się wydaje że mam czasami problem ale źródło inne. Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, kaktusr napisał:

Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam podepnę się pod temat bo nie chcę śmiecić i zakładać nowego.Orientuję się ktoś może z was bracia piwowarzy jak wygląda chmielenie na zimno  w browarach rzemieślniczych?

Tzn czy chmiel sypany jest do unitanku luzem?Czy może np w dużym hop spiderze?Czy w kilku dawkach i jak jest usuwany  przed rozlewem?[zaworem spustowym jak drożdże].

Bardzo dziękuję za  jakiekolwiek info.

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, kaktusr napisał:

 

Dołączę do tematu, Polećcie w takim razie sklep z dobrymi chmielami nawet na PW bo też mi się wydaje że mam czasami problem ale źródło inne. Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ?

Ja mam największe zaufanie do CP (przynajmniej na stronie nie widać podejrzanych roszad chmielowych), ostatnio nie miałem problemów większych, fakt, że nie używam prawie w ogóle amerykańskich (a te są pewnie najczęściej  wałowane).

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, xenon75 napisał:

Witam podepnę się pod temat bo nie chcę śmiecić i zakładać nowego.Orientuję się ktoś może z was bracia piwowarzy jak wygląda chmielenie na zimno  w browarach rzemieślniczych?

Tzn czy chmiel sypany jest do unitanku luzem?Czy może np w dużym hop spiderze?Czy w kilku dawkach i jak jest usuwany  przed rozlewem?[zaworem spustowym jak drożdże].

Bardzo dziękuję za  jakiekolwiek info.

Sypany luzem lub w przepływie poprzez hopgun. Gdy sypany luzem usuwany jest zaworem spustowym przed rozlewem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...