Jump to content
Sign in to follow this  
ragoo

Piwo jak Desprey

Recommended Posts

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

 

Zrobiłem do tej pory 3 warki (APA, SweetStout, IPA). Wszystkie trzy do wypicia, ale niekoniecznie jestem z tych piw zadowolony. Wszystkie trzy łączy jedna rzecz, a mianowicie zalatują trochę takim niefajnym zapachem alkoholu podobnym do Despreya. I teraz nie wiem, czy w trakcie fermentacji coś idzie nie tak, czy po prostu używam za dużo despreya;).

Nie jest to bardzo uwidocznione, ale jednak wyraźne w smaku i aromacie i mocno mi przeszkadza.

Ktoś ma jakiś pomysł skąd to się bierze? Każda piwo fermentowało na innych drożdżach.

 

 

Rafał 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, ragoo napisał:

Ktoś ma jakiś pomysł skąd to się bierze? Każda piwo fermentowało na innych drożdżach.

Napisz jakie to były drożdże, jak zadawane i w jakich temperaturach prowadzona była fermentacja wtedy pojawi się cień szansy, że ktoś pomoże Ci znaleźć odpowiedź.

Na ślepo natomiast strzelę: zapach alkoholu - za wysoka temperatura fermentacji.

Chyba Dagome kiedyś napisał, że można zrobić podwójną ipę w której nie czuć będzie alkoholu, jeśli tylko zacznie się fermentację odpowiednio nisko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza warka APA była na US WEST COAST M44 Mangrove Jack's  - tutaj faktycznie fermentacja była prowadzona w dosyć wysokiej temperaturze 24-25 stopni. Drożdże uwodnione na godzinę przed zadaniem. Burzliwa 10 dni, cicha 7 dni.

 

Druga warka SweetStout  na drożdżach Fermentis S04 - drożdże uwodnione zadane w temperaturze 23, a następnie cała fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 19 stopni

 

Trzecia warka IPA na drożdżach FM52 Amerykański sen - drożdże płynne zadane do brzeczki w temperaturze ok 21stopni. Cała fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 19-20 stopni.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, ragoo napisał:

Pierwsza warka APA była na US WEST COAST M44 Mangrove Jack's  - tutaj faktycznie fermentacja była prowadzona w dosyć wysokiej temperaturze 24-25 stopni. Drożdże uwodnione na godzinę przed zadaniem. Burzliwa 10 dni, cicha 7 dni.

 

Druga warka SweetStout  na drożdżach Fermentis S04 - drożdże uwodnione zadane w temperaturze 23, a następnie cała fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 19 stopni

 

Trzecia warka IPA na drożdżach FM52 Amerykański sen - drożdże płynne zadane do brzeczki w temperaturze ok 21stopni. Cała fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 19-20 stopni.  

 

Obniż temperaturę fermentacji. 19-20 stopni otoczenia, to podczas burzliwej jakieś 23-24 w wiadrze. Zdecydowanie za dużo jak na te szczepy.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ragoo napisał:

Wszystkie trzy łączy jedna rzecz, a mianowicie zalatują trochę takim niefajnym zapachem alkoholu podobnym do Despreya

Ten zapach to prawdopodobnie propanol. Wysoka temperatura fermentacji i dostęp do związków azotu/aminokwasów jest kuszący dla drożdży, by wybrać ścieżkę metaboliczną Ehrlicha. Jest to jedna z możliwości powstawania alkoholi fuzlownych w piwie w większych ilościach jak zazwyczaj. 

 

Desprey nie ma w składzie aldehydów zatem, aldehyd octowy nie będzie raczej dominującym zapachem, chociaż pewnie też tam jest. Jeżeli wyczuwasz jabłka, to mogą to być estry, które towarzyszą alkoholom wyższego rzędu. Np. butanian metylu, który pachnie jabłkowo/ananasowo.

 

Jak już koledzy zaznaczyli kontrola temperatury pomoże. Jeżeli nie masz możliwości kontrolowania, to wybierz inny styl piwa i drożdże. Kveiki lub belgian saision (chociaż to warto startować nisko) powinny wyjść o niebo lepiej.

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...