Skocz do zawartości
mpolak154

Fermentacja w otwartej kadzi/garze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, mpolak154 napisał:

Witam,

Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił

Fermentowałem pszeniczne w otwartym fermentorze, dla większych estrów, przez okres burzliwy. Górę zakrylem jałowymi gazami z apteki, bo nie chciałem aby mi tam muszki wleciały. Jedynym efektem ubocznym to był zapach bananów w mieszkaniu ;). Zatem w garnku z przykrywką, też da radę minimalnie podnosząc ryzyko. W lodówce jest więcej bakterii, więc górę warto jakoś zakryć folią i wypsikac od środka starsanem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jeśli chodzi o lagera, wpłynie to na jego niekorzyść? Tzn jeśli chodzi o smak

Edytowane przez mpolak154

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, fotohobby napisał:

A jaka masz histerezę temperatur w tej lodowce ?

Duze zmiany nie są wskazane...

Lodówkę mam podpiętą pod stc1000 a na nim ustawione o,5°C

Edytowane przez mpolak154

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym przykleił pokrywkę szarą taśmą naokoło. No i wypryskac by trza lodówkę czymś konkretnym.

Ja pryskam skażonym spirytem. Temperatura przy lagerach np. 10 stopni, histereza 0,5.

Ale czujnik przyklejony do fermentora (zgadnij czym :)) i zaizolowany jakąś pianką czy gąbką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili mam zaizolowany styropianem i przyklejony zwykłą taśmą izolacyjna do fermentora także lodówka trzyma temperaturę idealnie, nie ma jakichś dużych skoków. Dzięki za pomoc;)

 

 

 

Jeszcze jedno pytanie, co będzie lepsze zrobić cichą normalnie poprzez przelanie do drugiego gara, czy pominąć i wlać w kegi? Pytam bo przechodzę niedługo na kegi i zastanawiam się czy jest sens trzymać go na cichej

Edytowane przez mpolak154

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×