Jump to content
mpolak154

Fermentacja w otwartej kadzi/garze

Recommended Posts

Witam,

Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, mpolak154 napisał:

Witam,

Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił

Fermentowałem pszeniczne w otwartym fermentorze, dla większych estrów, przez okres burzliwy. Górę zakrylem jałowymi gazami z apteki, bo nie chciałem aby mi tam muszki wleciały. Jedynym efektem ubocznym to był zapach bananów w mieszkaniu ;). Zatem w garnku z przykrywką, też da radę minimalnie podnosząc ryzyko. W lodówce jest więcej bakterii, więc górę warto jakoś zakryć folią i wypsikac od środka starsanem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, fotohobby napisał:

A jaka masz histerezę temperatur w tej lodowce ?

Duze zmiany nie są wskazane...

Lodówkę mam podpiętą pod stc1000 a na nim ustawione o,5°C

Edited by mpolak154

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym przykleił pokrywkę szarą taśmą naokoło. No i wypryskac by trza lodówkę czymś konkretnym.

Ja pryskam skażonym spirytem. Temperatura przy lagerach np. 10 stopni, histereza 0,5.

Ale czujnik przyklejony do fermentora (zgadnij czym :)) i zaizolowany jakąś pianką czy gąbką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej chwili mam zaizolowany styropianem i przyklejony zwykłą taśmą izolacyjna do fermentora także lodówka trzyma temperaturę idealnie, nie ma jakichś dużych skoków. Dzięki za pomoc;)

 

 

 

Jeszcze jedno pytanie, co będzie lepsze zrobić cichą normalnie poprzez przelanie do drugiego gara, czy pominąć i wlać w kegi? Pytam bo przechodzę niedługo na kegi i zastanawiam się czy jest sens trzymać go na cichej

Edited by mpolak154

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...