Skocz do zawartości
Lejtos

Drożdże a cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przychodze z dość moze nietypowym pytaniem. Co sadzicie o dodaniu szczypty cukru bądź glukozy do wody z drożdżami (przed wlaniem do brzeczki)? Miałem sytuację gdzie po dodaniu drożdży no-name nie pojawił sie żaden pęcherzyk chociaż trzymałem je dobre 30min. Dodałem cukier na probe co sie stanie. Po 5 min pojawiła sie pianka. Drożdże tak czy tak wylałem bo nie wiem czy moge je dodac czy lepiej nowe rozrobic tak jak to zresztą zrobilem (te juz mają name :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, Lejtos napisał:

Witam. Przychodze z dość moze nietypowym pytaniem. Co sadzicie o dodaniu szczypty cukru bądź glukozy do wody z drożdżami (przed wlaniem do brzeczki)? Miałem sytuację gdzie po dodaniu drożdży no-name nie pojawił sie żaden pęcherzyk chociaż trzymałem je dobre 30min. Dodałem cukier na probe co sie stanie. Po 5 min pojawiła sie pianka. Drożdże tak czy tak wylałem bo nie wiem czy moge je dodac czy lepiej nowe rozrobic tak jak to zresztą zrobilem (te juz mają name :D

@Lejtos moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. Zerknij tutaj, dowiesz się jak to zrobić poprawnie i jaki jest cel rehydracji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok dziękuję za odpowiedź. Pierwszy raz robiłem ale wolałem nie ryzykować wiec rozrobilem inne drożdże :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×