dzamaj0 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Do tej pory uwarzyłem około 15 warek i piwo zawsze wychodziło mi klarowne. Nigdy nie używałem chłodnicy więc zawsze też wychodziło trochę za gorzkie (prawdopodobnie przez kilku godzinne chłodzenie czyli wiaderko do wanny z zimną wodą) Ostatnio zakupiłem chłodnicę ze stali nierdzewnej której użyłem. Niestety piwo tuż po włożeniu chłodnicy na 20-25 min do końca chmielenia zrobiło się bardzo bardzo mętne i do tego mocno rude. Ale zadałem drożdży i odstawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie otwieram OCET. Piweczko do kibla i żalem popłynęło. Wcześniej chłodnicę oczywiście dobrze wymyłem. Dziś postanowiłem spróbować jeszcze raz. Niestety po raz kolejny po włożeniu chłodnicy do gotującej się brzeczki z chmielem znowu wyskoczył mi rudy i to bardzo mętny kolor. Po filtracji było bardzo klarowne. Myślę że zachodzi jakaś reakcja tylko jaka????? Czy komuś z was taka sytuacja się już zdarzyła??? lub czy ktoś z was może wiedzieć dlaczego i jak temu zjawisku zaradzić??????? Z góry dziękuje za pomoc. Dodam że zawsze warzę American IPA Edytowane 23 Czerwca 2018 przez dzamaj0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) @dzamaj0 po włożeniu chłodnicy, zwłaszcza jak była w niej woda, brzeczka może dość szybko zmetnieć, bo wytrąci się trochę przełomu zimnego. Bardziej interesuje mnie kolor. Tlenek żelaza odpada, bo rdzę byś widział wszędzie. Przychodzi mi do głowy tylko elektroliza. Czy używasz mieszadła z silniczka od wycieraczek? Jeżeli tak to czy przerobileś silnik zdejmując masę z obudowy? To by wyjaśniało kolor i smak kwaśny, czy jak napisałeś ocet. Nie masz żadnych przebarwień w garnku lub chlodnicy? Jeżeli pojawiło się to dopiero jak zacząłeś używać chłodnicy, to może działać ona jako elektroda, wcześniej problem był marginalny o ile w ogóle występował. Źródłem napięcia, a tym samym przepływu jonów może być też inny potencjał. Np kuchenka na której gotujesz jest metalowa i nie ma uziemienia. Za uziemienie będzie robiła właśnie chłodnica. W końcu woda w obiegu chłodnicy ma sole i można rozważać ją jako przewodnik. Warto sprawdzić. To tylko luźne przemyślenia. Edytowane 24 Czerwca 2018 przez Daniel() Korekta po autokorekcie telefonu Skg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzamaj0 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Dziekuje za odpowiedź. Garnek mam elektryczny a mieszadła nie używam po prostu mieszam plastikową dużą łopatką. Chłodnicę do garnka wkładam bez wody i bez żadnego chłodzenia po prostu żeby ją odkazić na 20 min do końca gotowania chmielu. Ale fakt jest taki że faktycznie garnek elektryczny stawiam na na kuchence metalowej tyle że pomiędzy garnek a kuchenkę daję drewnianą dużą deskę do krojenia pomimo tego przedostatnio gdy wkładałem chłodnicę dotknąłem okapu i mnie troszkę telepnął bardzo słaby prąd a nawet kilka razy, ale wczoraj już tego zjawiska nie zauważyłem ale może dlatego że odsunąłem cały garnek dalej od okapu. Obieg na chłodnicy robię dopiero w innym pomieszczeniu bez żadnego prądu. Zrobił bym zdjęcia ale boję się otwierać wiaderko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 To masz coś z instalacją albo z ochroną PE garnka. Gdzieś przebicie jest. Napraw to zanim Cię mocniej pierdyknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzamaj0 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Skoro brzeczka tak może działać na przebicie to faktycznie będe musiał poszukać co gdzie. Tylko z drugiej strony dlaczego wcześniej tak się nie dzieje tylko dopiero po włożeniu chłodnicy???? Wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Po przeanalizowaniu tego co napisałeś najprawdopodobniej masz w okapie przebicie. Okapy zazwyczaj nie mają przewodu uziemiającego, pojawiło Ci się napięcie na obudowie, dotknąłeś jednocześnie okapu i chłodnicy (która poprzez brzeczkę jest uziemiona przewodem PE z garnka) i zamknąłeś obwód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) @dzamaj0 jeżeli moje gdybanie było prawdopodobne i faktycznie zaszła elektroliza, to polecam skontaktowanie się z elektrykiem i opisanie problemu. Jeżeli domykasz obwód przez chłodnicę, to może to być niebezpiecznie dla życia lub zdrowia, niech sprawdzi to fachowiec. Takie zjawisko przy poprawnie wykonanych instalacjach nie może mieć miejsca. Nie wiem, może masz 'starą' instalację i ktoś z domowników sobie znalazł sobie 'masę' na instalacji hydraulicznej. Kiedyś ludzie podłączali w ten sposób swoje PC'ty. Edytowane 24 Czerwca 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzamaj0 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Bardzo dziękuję wam Daniel i Henx bardzo mi pomogliście. Jeszcze małe pytanko: Czy przez taką reakcje mogło zepsuć się moje piwko ??? Na wierzchu piwka pojawiło się wyraźne zakażenie a zapach przypominał ocet. Próbować nawet już nie miałem ochoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się