Jump to content
darktremor

Pierwsze chmielenie

Recommended Posts

Po pierwsze witam brać piwowarską. Jestem po pierwszym warzeniu piwa z brewkitu. Wyszło całkiem dobre ale nie do końca to czego bym chciał więc postanowiłem uwarzyć coś z prawdziwego zdarzenia. Zakupiłem zestaw produktów z browamatora ale nie do końca podoba mi się instrukcja chmielenia tego piwa. Wg kalkulatorów wychodzi około 10 IBU a ma to być Vermont IPA więc chyba coś tu jest nie tak. I tu pojawia się moje pytanie i zarazem prośba o ocenę tego chmielenia i ewentualną korektę. Chciałbym piwo bardziej goryczkowe tak około 50 -70 IBU. 06d34257a5e84ca8b898a69df8c29f97.jpg

 

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwie sprawy: Vermonty chmieli się na aromat i smak, goryczka chmielowa jest mocno zredukowana. Dla mnie 25-30 IBU w tym stylu to jest optimum.

Przy założeniu, że od momentu wrzucenia chmieli na whirlpool (wyłączenie palnika) do zbicia temp. poniżej 80 stopni zejdzie Ci tylko 5 minut, to otrzymasz 20 IBU. Ja jestem też zdania, że nawet chmiel rzucony na zimno daje goryczkę, chociaż jes to inny typ niż typowa chmielowość z gotowania.

Tak jak mówi pacho, jeśli sądzisz, ze to dla Ciebie za mało - wrzuć te dawki Equinoxa na całe 40 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowanie przez tylko 40 minut to słaby pomysł, zwłaszcza że bazą jest słód pilzneński. Pogotuj to przez 70 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady, pogotuje to dłużej i dam Eqinoxa na 40 minut albo nawet godzinę.
Dodatkowo chciałem zapytać o to czy wrzucenie chmielu na koniec gotowania(po wyłàczeniu palnika) podwyższa goryczkę czy już tylko aromat z tego będzie?

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, darktremor napisał:

Dodatkowo chciałem zapytać o to czy wrzucenie chmielu na koniec gotowania(po wyłàczeniu palnika) podwyższa goryczkę czy już tylko aromat z tego będzie?

Podwyższa. Im dłużej będziesz chłodził, tym bardziej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

darktremor - pamiętaj, że jak dłużej gotujesz, to Ci więcej odparuje. Zbierz więcej niż te 22litry - a najlepiej w ogóle zbieraj do momentu aż w kotle całość będzie miała 12.5-13 BLG. Ten jeden stopień Ci dojdzie przy gotowaniu. Oczywiście spławikiem mierz w odpowiedniej temperaturze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...