Jump to content

Recommended Posts

Hej tu Wasz Rolnik Sam :)

 

Nawiazujac do watku:

chce podzielic sie pierwszymi sukcesami - jesli to Was zainteresuje to bede tu wstawial potwierdzone przepisy na BABRY :)

 

Przypomne, ze BABRY to tanie, proste, niewarzone, niepiwa o niskiej zawartosci alkoholu (tak ze 2% max) idealne na letnie prace w polu :)

 

1. Kwas chlebowy z zurawina.

 

Przepis z moimi modyfikacjami, robilem juz dwa razy i jest DOBRY :)

 

wg. ostatniej "warki" nastaw na 10l wody.

 

Chleb zytni, razowy na zakwasie. Zadnych ziaren itp po prostu prawdziwy chleb jak u dziadka.

Pokroic w kromki i PRZYPALIC dosc konkretnie. Ja przypalalem na grilu, tak ze z czesc byla pieknie brazowa,

a czesc pokryta warstwa wegla ;) Nie ma sie co certolic - ma byc PRZYPALONY :)

Chleb swiezy wazy okolo 500g.

 

Przypalone kromki do gara, do tego 500g umytych i pokrojonych na cienkie plasterki cytryn ze skorka.

Zalac wrzatkiem - u mnie 3l wrzatku bo garnek 5l. Zostawic na noc do wystygniecia.

Rano przecedzic przez plotno, reszte ktora zostanie w chlebie odcisnac, plyn do baniaka.

Oczywiscie do baniaka trafia sam plyn, reszta chleba i cytryn na kompost :)

 

Dodac 200g rodzynek i 200g suszonych zurawin (oplukane w cieplej wodzie z kranu).

 

Rozpuscic we wrzatku 600g cukru, gdy wystygnie dodac do baniaka. Uzupelnic przegotowana i ostudzona woda

do 10l plynu. Oczywiscie cukier, owoce zwiekszaja objetosc wiec baniak z 15l by sie przydal.

 

Dodac drozdze. Ja uzywalem przypadkowych "do cydru" rozczynionych w wodzie z cukrem.

Drozdze rozczynione IMHO szybciej startuja w baniaku ale jak kto lubi tak robi.

 

Po 3-4 dniach bulgotania zaczynam sprawdzac poziom cukru paszcza :) Pobieram probke i gdy plyn jest prawie-prawie,

znaczy ODROBINE za slodki to zlewam do butelek (w moim wypadku PET 0.5l po mineralce. Zakrecam i odstawiam

w temp. pokojowej na dwa dni az dofermentuja i nabija sie gazem. Wtedy do lodowki w temp. 6C zeby zatrzymac fermentacje 

no i schlodzic. 

 

Po kilku dniach mozna pic, smacznego :)

 

Rolnik Sam

Edited by Rolnik Sam w Dolinie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...