Jump to content
oxy96

Źródła w internecie o piwowarstwie

Recommended Posts

Witam.

Czy mamy gdzieś na forum, a może w wiki, jakiś zbiór linków do blogów/stron/serwisów/kanałów youtube, które dostarczają jakieś ciekawe treści związane z piwowarstwem?
Bardziej interesuje mnie warzenie, historia i style piwa, zdecydowanie nie degustacja, o której sporo jest w sekcji forum - Blogosfera.

Szukam ciekawych źródeł, które mogę sobie poczytać/obejrzeć/posłuchać w wolnej chwili.

 

Raczej język polski i angielski :)

 

Ze swojej strony korzystam z takiej listy:

  1. piwo.org WIKI
  2. piwo.org FORUM
  3. http://blog.homebrewing.pl/
  4. https://www.homebrewtalk.com/
  5. http://beersmith.com/blog/
  6. http://www.beerfreak.pl/
  7. https://www.homebrewersassociation.org/
  8. Alchemia Podcast o Piwie YOUTUBE
  9. jabeerwocky YOUTUBE
  10. pspd YOUTUBE

 

Ktoś coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.beerandbrewer.com/ - głównie lokalne australijskie njusy

https://beerandbrewing.com/ - sporo screencastów czy jak tam się to nazywa od rzemieślników

https://learn.kegerator.com/ - dużo o stylach czyli to co deklarujesz jako ważne dla siebie

https://growlermag.com/articles/drink/beer/ - w sumie bardziej szeroko gastronomiczny lokalny magazyn z USA

https://byo.com/ - ale tutaj po ostatniej zmianie większość treści przeszła za paywall

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Ja zajmuję się historią alkoholi mocnych i niejako przy okazji znajduję też sporo artykułów dotyczących piwowarstwa.

Trochę opublikowałem na swoim blogu http://blog.czajkus.com/

 

W 2016 r. wydałem elektroniczne wydanie "Dziejów Piwowarstwa" aut. inż. Mariana Kiwerskiego - 270 stron A4 w .pdf - koszt 30 zł

Zrobiłem zdjęcia tej książki w Jagiellonce i do II tomu artykułów w BUW i Bibliotece Uniwersytetu Ekonomicznego. Następnie OCR lub przepisanie, edycja w programie do składu i eksport do .pdf.

 

Teraz wydałem II wydanie wzbogacone o 100 stron z artykułami na temat piwowarstwa, szynków piwa, chmielu, producentów, piwa jopejskiego. Całość ma 371 stron - jest co czytać.

 

Przykładowa strona poniżej:

jopenbier-jopejskie.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dr Charlie Bamforth opowiada o mikrobiologii w swoim stylu. Godzina wiedzy i śmiechu. Dowiesz się skąd pochodzi nazwa Brettanomyces. Warto wytrwać do końca i dowiedzieć się co nieco o goździkach i bananach w pszenicznym.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli kogoś ciekawi jak produkowane są drożdże na masową skalę, to w tym filmiku można wyłapać kilka ciekawostek: 

 

 

Ze swojej strony dodam, że nie jest to takie trywialne jak mogłoby się wydawać. Należy zmaksymalizować przyrost biomasy w stosunku do dostarczanej pożywki. Kontrolować ciągły poziom cukrów, mikro i makro elementów. A przy tym minimalizować ryzyko kontaminacji. Miłego oglądania.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...