Jump to content
Wuuu

Grainfather Conical Fermenter/Glykol Chiller

Recommended Posts

24 minuty temu, Wuuu napisał:

@Pabllo_Lodz chiller pomieści 6l płynu (33% glykol, 66% woda). Nie zmieniałem ustawień fabrycznych i domyślnie dąży do osiągnięcia temp -5C.

Pochwal się koniecznie jak już coś sklecisz :)

6L płynu na 4 fermentatory czyli ok. 1.5 l jeden.

Można by tak przyjąć bo tyle można podłączyć na raz do GF Chiller.

To ja u siebie dam naczynie na 4l płynu, w zamiarze mam używać do 1 szt. bo tyle robię na raz.

Przerabiam urządzenie do lodów Domo do 9201, wywaliłem wszystko oprócz kompresora, skraplacz robię z 8m 6mm miedzi miękkiej.

Kompresor 1ph, sterownik stc1000 do chillera, do fermentatora od kol. Malinowy po wifi.

Całość ma mieścić się w obudowie maszynki do lodów, ma być kompaktowe z możliwością wstawienia do szafki.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale, ale! W płaszczu fermentora zawsze zostaje jakies 600 ml. I przy dołączeniu nowego trzeba uzupełnić chiller taką dawką.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

przeczytałem caly watek i cześć użytkowników mowi ze da sie na kit'ie zbic temp , czesc ze sie nie da. jak po czasie uważacie ? Dam rade uzyskać stabilne 16C przy temp otoczenia 22-25C zaopatrzony w ew lodówkę turystyczna + pet ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.02.2020 o 12:46, leonzn napisał:

przeczytałem caly watek i cześć użytkowników mowi ze da sie na kit'ie zbic temp , czesc ze sie nie da. jak po czasie uważacie ? Dam rade uzyskać stabilne 16C przy temp otoczenia 22-25C zaopatrzony w ew lodówkę turystyczna + pet ?

Ja trzymam fermentor przy kegatorze, do którego wsadziłem pojemnik z zimną wodą i rurki od fermentora.

Fermentuję w 19C, temp w pokoju ponad 21C (na oko), na 2-3h pompka włącza się na 1 min.

Temperatura w lodówce 7,5 C.

Edited by Niejan

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Niejan napisał:

Ja trzymam fermentor przy kegatorze, do którego wsadziłem pojemnik z zimną wodą i rurki od fermentora.

Fermentuję w 19C, temp w pokoju ponad 21C (na oko), na 2-3h pompka włącza się na 1 min.

Temperatura w lodówce 7,5 C.

A jak zrobisz cold crash?

Ostatnio robiłem cold crash 4 dni temperatura 4 stopnie i przy okazji nagazowanie piwa.

Fermentację zaczynam od 18 stopni i zwiększam do 19.5 potem cicha 16 stopni i koniec w 4 stopniach.

Nie wyobrażam sobie inaczej, skok jakościowy piw kolosalny.

P.S

Nie używam sprzętu GF tylko Glikol Chiller własnej produkcji.

Fermentator stożkowy Fermzilla 55l koszt ok 700 zł.

Koszt glikol Chiller max 500 zł.

Te koszty opłaca się ponieść.

Dziś zlewałem Black IAPA Darth Vader według @scooby_brew to co nie weszło do dwóch Corneliusów wylądowało w kuflu smak wypas, a jeszcze chmielenie na zimno w kegu.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał:

A jak zrobisz cold crash?

Ostatnio robiłem cold crash 4 dni temperatura 4 stopnie i przy okazji nagazowanie piwa.

Fermentację zaczynam od 18 stopni i zwiększam do 19.5 potem cicha 16 stopni i koniec w 4 stopniach.

Nie wyobrażam sobie inaczej, skok jakościowy piw kolosalny.

P.S

Nie używam sprzętu GF tylko Glikol Chiller własnej produkcji.

Fermentator stożkowy Fermzilla 55l koszt ok 700 zł.

Koszt glikol Chiller max 500 zł.

Te koszty opłaca się ponieść.

Dziś zlewałem Black IAPA Darth Vader według @scooby_brew to co nie weszło do dwóch Corneliusów wylądowało w kuflu smak wypas, a jeszcze chmielenie na zimno w kegu.

 

 

 

cold crash - w kegu, tyle, ze wczescniej robilem w fermentorze w lodówce, teraz w kegu w lodówce.

Rozwiązanie z pojemnikiem na zimna wodę będzie działać tylko jeśli chcemy utrzymać temperaturę, bo działa jeśli woda zdąży się schłodzić między uruchomieniami pompki.

Przy schładzaniu trzeba będzie dodać do pojemnika lodu.

Edited by Niejan

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.12.2019 o 07:38, dan737 napisał:

Tez docelowo u mnie trafia do kega i tam jest gazowane ale ciekawi mnie jaki bylby efekt nagazowania mocniejszego piwa na wartosc 1.8-2 i rozlew do butelek. Dokladnie z rozlewem nagazowanego piwa lubi byc problem, j3sli cos uda mi sie zmajstrowac dam znac co z tego wyszlo.

Cześć, jak leci? udało się coś zmajstrować do utrzymania ciśnienia? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Tom K napisał:

Cześć, jak leci? udało się coś zmajstrować do utrzymania ciśnienia? 

Niestety na tą chwilę sytuacja pozostaje bez zmian bo nic nie działałem w tym temacie

Share this post


Link to post
Share on other sites

WIe ktoś coś o kontrolerze wifi do fermentora? Szukałem troche w interenecie ale jakby słuch zaginął. Tylko poniższy obrazek znalazłem.

 

image.thumb.png.a6ca3fd69a403d56a836765f82251558.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaka jest minimalna ilosc brzeczki ktora trzeba zalać fermentor aby przykrył płaszcz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do kontrolera WiFi to cały czas nad nim pracują, swego czasu nawet był pokazany w Nowozelandzkim sklepie, ale bez możliwości zakupu. Jak rok temu z nimi mailowałem to dostałem info, że są preeliminary tests.

 

Co do płaszcza, to zaczyna się około 10L, kończy na 19L. 

IMG_20200512_171825.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, MINIAK napisał:

Co do płaszcza, to zaczyna się około 10L, kończy na 19L. 

 

1 godzinę temu, andy1856 napisał:

19 litrów

 

czy gdybym mial polowe pokrycia płaszcza czyli te 15l to myślicie ze chłodzenie byłoby efektowne ?

zawsze robicie min 19l ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ucięło mi gdzieś ten fragment.

 

Zrobiłem ŚmiećEjla, w fermentorze było 15L, finalnie rozlałem coś koło 12L. Nie zauważyłem, żeby dużo częściej się chiller włączał, a temp. fermentor trzymał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...