Jump to content
Wuuu

Grainfather Conical Fermenter/Glykol Chiller

Recommended Posts

Tutaj jesteś w błędzie :) Jedna jest spożywcza, druga na piwo - do spożycia, nie fermentacji :) Więc zostaną. Gorzej, że fermentora/fermentorów tych nie postawie na jakimś podwyższeniu. Rozumiem, że bez tego cieżko korzystać z tych zaworów na dole?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tu niestety mogli bardziej się postarać przy projekcie. Krótkie te nóżki i niestety konieczne jest podwyższenie, żeby po przedłużeniu jakąś rurką pobrać próbkę piwa. Gęstwę jako tako jeszcze można odebrać do słoika, ale ten kranik na piwo jest wyjątkowo nisko, dosłownie 2 cm nad podłożem.

Ewentualnie, przed rozlewem możesz gdzieś przenosić fermentor na podwyższenie, ale ani to wygodne, ani bezpieczne dla kręgosłupa :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Wuuu napisał:

No tu niestety mogli bardziej się postarać przy projekcie. Krótkie te nóżki i niestety konieczne jest podwyższenie, żeby po przedłużeniu jakąś rurką pobrać próbkę piwa. Gęstwę jako tako jeszcze można odebrać do słoika, ale ten kranik na piwo jest wyjątkowo nisko, dosłownie 2 cm nad podłożem.

Ewentualnie, przed rozlewem możesz gdzieś przenosić fermentor na podwyższenie, ale ani to wygodne, ani bezpieczne dla kręgosłupa :) 

We dwójkę będzie łatwiej :drinks:Wychodzi, że trzeba będzie zrobić podwyższenie i parawan żeby ciekawskie oczy zasłonić. Coś drewnianego się wymyśli żeby te 40 KG utrzymało.

 

A jeszcze dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość zablokowania przycisków na Chillerze? Tak żeby ktoś nie mógł zmienić ustawień?

Edited by MINIAK

Share this post


Link to post
Share on other sites




  A jeszcze dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość zablokowania przycisków na Chillerze? Tak żeby ktoś nie mógł zmienić ustawień?


Co do zmiany domyślnej temperarury chillera jest blokada, ale co do samych przycisków aktywacji fermentorów i power to nie ma blokady. Temperaturę fermentacji zaś programuje się sterownikiem na fermentorze i tam też nie ma blokady. Sam sterownik też łatwo odczepić, więc raczej niewskazane, aby latorośl miała dostęp do sprzętu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Cichus napisał:

Jak sobie radzisz z napowietrzaniem brzeczki po przelaniu piwa do zbiornika?

Napowietrzam podczas chłodzenia. Wylot węża chłodnicy przeciwbieżnej wtykam bezpośrednio do fermentora poprzez otwór w wieku. Schłodzona brzeczka "ciurka" sobie z wysokości tworząc bujną pianę na powierzchni. Dotychczas 3 warki tym sposobem napowietrzania - fermentacja startowała w ciągu kilku godzin i przebiegała bez zastrzeżeń.

 

20180825_145404.thumb.jpg.673a1b9ab756a36e9999bbc2efde9b21.jpg

 

Raz przy BGSA ok 18Blg, użyłem dla pewności whirlpool paddle, pokręciłem wkrętarką zaledwie 2 minuty. Odfermentowało pięknie do 2,5 Blg.

I nie dodawałem cukru podczas fermentacji, tylko wszystko na gotowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cichus poczytaj sobie moje skromne zapiski, tam opisuję wszystkie dotychczasowe warki na tym sprzęcie i dzielę się spostrzeżeniami. Póki co 2 zabutelkowane, 2 w fermentorach.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczoraj (pierwszy raz ) odebrałem gęstwę korzystając oczywiście z dedykowanego spustu.  Słoik okazał się za mały, a ponieważ dalej leciało max nieklarowne podstawiłem drugi rezerwowy. Rano  po nocy w lodówce  okazało się  ze w tym mniejszym drożdży jak na lekarstwo. Czy w związku z tym nie  lepiej robić tego na dwa razy ( żeby pozostałe drożdże spokojnie osiadły. Jak to u Was wygląda?

gęstwa

Edited by Rafał Powązka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Wuuu czy badałeś temat innej konfiguracji zestawu? Niewiele jest informacji w internecie na ten temat ale wydaje się że zestaw

https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html

https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html

i jakiś generator zimnej wody, np. 

https://allegro.pl/chiller-chlodziarka-wodna-pompa-chlodnica-urzadzen-i7355550476.html?reco_id=cc1607b8-d7ad-11e8-84c2-ecf4bbc5c470

Powinno dawać radę prawda, prawda? Różnica kosztu jednak spora.

 

Choć obecnie kwestię chłodziarki zostawiam na później, myślę o stopniowym wejściu w koszy, czyli zakupie na początek tylko fermentora i pompki, zasilałbym to wodą chłodzoną zmrożonymi PET-ami. Robiłeś tak? Może znasz kogoś kto w ten sposób chłodzi fermentor?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
wczoraj (pierwszy raz ) odebrałem gęstwę korzystając oczywiście z dedykowanego spustu.  Słoik okazał się za mały, a ponieważ dalej leciało max nieklarowne podstawiłem drugi rezerwowy. Rano  po nocy w lodówce  okazało się  ze w tym mniejszym drożdży jak na lekarstwo. Czy w związku z tym nie  lepiej robić tego na dwa razy ( żeby pozostałe drożdże spokojnie osiadły. Jak to u Was wygląda?
gęstwa
Ja właśnie tak robię. Najpierw zbieram większość gęstwy, potem kilka dni później spuszczam resztę co się ułożyła. I jeszcze tuż przed rozlewem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.10.2018 o 19:14, ChmielowyAli napisał:
[mention=20384]Wuuu[/mention] czy badałeś temat innej konfiguracji zestawu? Niewiele jest informacji w internecie na ten temat ale wydaje się że zestaw
https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html
https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html
i jakiś generator zimnej wody, np. 
https://allegro.pl/chiller-chlodziarka-wodna-pompa-chlodnica-urzadzen-i7355550476.html?reco_id=cc1607b8-d7ad-11e8-84c2-ecf4bbc5c470
Powinno dawać radę prawda, prawda? Różnica kosztu jednak spora.
 
Choć obecnie kwestię chłodziarki zostawiam na później, myślę o stopniowym wejściu w koszy, czyli zakupie na początek tylko fermentora i pompki, zasilałbym to wodą chłodzoną zmrożonymi PET-ami. Robiłeś tak? Może znasz kogoś kto w ten sposób chłodzi fermentor?
 
 

Na Twoim miejscu nie inwestowałbym nawet w tę chłodziarkę. Jeśli będziesz miał to w domu pod ręką to mrożone pety w zupełności powinny wystarczyć. Ewentualnie można jakoś odizolować to wiadro z wodą i petami od obtoczenia. Mogę Ci sprzedać Cooling Brew Bag :)

Też przymierzałem się do tej pompy, ale w końcu zdecydowałem się na chiller z uwagi, że w krótkim czasie planowałem dokupienie drugiego fermentora.

Sam nie korzystałem jednak z tej technologii, więc nie wiem jak faktycznie się sprawuje i do jakich temp można schłodzić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Wuuu napisał:

Ja właśnie tak robię. Najpierw zbieram większość gęstwy, potem kilka dni później spuszczam resztę co się ułożyła. I jeszcze tuż przed rozlewem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

a którą zadajesz do kolejnej warki? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, ChmielowyAli napisał:

@Wuuu czy badałeś temat innej konfiguracji zestawu? Niewiele jest informacji w internecie na ten temat ale wydaje się że zestaw

https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html

https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html

i jakiś generator zimnej wody, np. 

https://allegro.pl/chiller-chlodziarka-wodna-pompa-chlodnica-urzadzen-i7355550476.html?reco_id=cc1607b8-d7ad-11e8-84c2-ecf4bbc5c470

Powinno dawać radę prawda, prawda? Różnica kosztu jednak spora.

 

Choć obecnie kwestię chłodziarki zostawiam na później, myślę o stopniowym wejściu w koszy, czyli zakupie na początek tylko fermentora i pompki, zasilałbym to wodą chłodzoną zmrożonymi PET-ami. Robiłeś tak? Może znasz kogoś kto w ten sposób chłodzi fermentor?

 

 

u mnie działa taki zestaw, czyli: https://twojbrowar.pl/pl/grainfather/2642-grainfather-conical-fermenter-pro.html

plus https://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/2658-cooling-pump-kit-gf-fermentor-stozkowy.html

źródło zimnej wody stanowi lodówka turystyczna na 230v owinięta folią aluminiową ( taką co dajesz na  szybę w aucie ) lodówka 70zł + folia 8zł

 

lodówka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rafał Powązka O, super, nie wpadłem na takie rozwiązanie! Wydaje się idealne. Powiedz tylko jak z wydajnością, da radę w temp. pokojowej zejść do 4 stopni?

Jeszcze mam pytanie o sprawność grzania, sprzęt stałby w garażu, zimą jest tam z 16-17 stopni, będzie dało radę podgrzać do 20?

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, ChmielowyAli napisał:

@Rafał Powązka O, super, nie wpadłem na takie rozwiązanie! Wydaje się idealne. Powiedz tylko jak z wydajnością, da radę w temp. pokojowej zejść do 4 stopni?

Jeszcze mam pytanie o sprawność grzania, sprzęt stałby w garażu, zimą jest tam z 16-17 stopni, będzie dało radę podgrzać do 20?

Wydajność samej lodówki można trochę podnieść , oklejając ją dodatkowo pianką (ja tak zrobiłem, zostało z podkładu do paneli ) plus owijka z folii. 

u mnie wygląda to tak, że  poziom 5-6 stopni osiagam. ( 4Cnie próbowałem) Z grzaniem nie będzie żadnego problemu. W  mojej  ocenie to b. sprawny  system

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.08.2018 o 22:44, Wuuu napisał:

Powiedz żonie, że dzięki temu urządzeniu, pozbędzie się wreszcie tych lodówek z domu :D

 

A próbowałeś  poprowadzić rozlew bezpośrednio z fermentora ?  Glukozę czy tam cukier odmierzyć wtedy do każdej z butelek.  Ciekawy jestem czy poleci z osadem czy może da się jakoś nad tym zapanować 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydajność samej lodówki można trochę podnieść , oklejając ją dodatkowo pianką (ja tak zrobiłem, zostało z podkładu do paneli ) plus owijka z folii. 
u mnie wygląda to tak, że  poziom 5-6 stopni osiagam. ( 4Cnie próbowałem) Z grzaniem nie będzie żadnego problemu. W  mojej  ocenie to b. sprawny  system


Hej,
Mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia tej lodówki. Nie działają mi linki z postów powyżej. Ja chłodzę fermentor graifathera za pomocą wody do której wkładam butelki PET z lodem, a chciałbym ten sposób jakoś „zoptymalizować”.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, luka7k napisał:

 


Hej,
Mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia tej lodówki. Nie działają mi linki z postów powyżej. Ja chłodzę fermentor graifathera za pomocą wody do której wkładam butelki PET z lodem, a chciałbym ten sposób jakoś „zoptymalizować”.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

 

sterownik.jpg

lodówka.jpg

Edited by Wąski

Share this post


Link to post
Share on other sites
A próbowałeś  poprowadzić rozlew bezpośrednio z fermentora ?  Glukozę czy tam cukier odmierzyć wtedy do każdej z butelek.  Ciekawy jestem czy poleci z osadem czy może da się jakoś nad tym zapanować 
Nie probowałem, ale można. Przecież przed rozlewem wlewam w pośredni też korzystając z tego zaworka. Trzeba tylko odpowiednio spuścić gęstwę, żeby ten czubeczek był ponad całym syfem. Wystarczy pobrać próbkę i zobaczyć co leci: syf czy klarowne. Gorzej jak chmielone na cichą, to bezpieczniej jednak na wylot wężyka założyć siatkę nylonową, żeby jak najmniej chmielin dostało się do piwa. Wtedy już mus z pośrednim.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.
Jeżeli mógłbym jeszcze o coś prosić, to najbardziej interesuje mnie jak wprowadziłeś przewody od fermentora do tej lodówki?
Przewierciłeś w niej otwory? Jak są uszczelnione?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Wąski, szacunek.

Mnie w takiej konfiguracji, ciężko utrzymać 18C.

Nie wiem może lodówka turystyczna słaba. Po 4 dniach wymieniania 3x dziennie zmorzonych PET-ów poddałem się.

Ja mam przewiercone otwory, uszczelnione tym co na wężach na wcisk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, luka7k napisał:

Dzięki.
Jeżeli mógłbym jeszcze o coś prosić, to najbardziej interesuje mnie jak wprowadziłeś przewody od fermentora do tej lodówki?
Przewierciłeś w niej otwory? Jak są uszczelnione?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

4 godziny temu, luka7k napisał:

Dzięki.
Jeżeli mógłbym jeszcze o coś prosić, to najbardziej interesuje mnie jak wprowadziłeś przewody od fermentora do tej lodówki?
Przewierciłeś w niej otwory? Jak są uszczelnione?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zwykłe otwory wkrętarką zrobione ( bodajże wiertło 10 )  bez żadnych uszczelnień ale wężyki wchodzą na lekki wcisk więc jest szczelnie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Andrzej Czaja napisał:

@Wąski, szacunek.

Mnie w takiej konfiguracji, ciężko utrzymać 18C.

Nie wiem może lodówka turystyczna słaba. Po 4 dniach wymieniania 3x dziennie zmorzonych PET-ów poddałem się.

Ja mam przewiercone otwory, uszczelnione tym co na wężach na wcisk.

Wkłady lub pet-y zmieniam 1x dziennie. Wody w środku jest ok 3-4 litry, Na pierwszy rozruch lodówkę zasypuję lodem ( 2 worki ) i to właściwie wszystko. 

Lodówka pracuje w trybie eco ( praktycznie jej nie słychać ) Jest dodatkowo zaizolowana pianką od paneli  plus  sreberko ( jak na zdjęciu ) 

p.s Lodówka była b. tania. Chyba 80zł w tesco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.