Skocz do zawartości
Fexor

Pierwszy starter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zastawiłem swój pierwszy starter w 1 l kolbie na mieszadle magnetycznym (Fermentum Mobile FM12). Dziś Ok. 12.00 piwo zaczęło mocno fermentować co objawiło się bardzo obfitą pianą, która chce wyjść z kolby (kolba przykryta luźno folią aluminiową). Mam 2 pytania:

1. Czy należy czekać aż starter przefermentuje  do końca (bo właśnie obserwuję dość burzliwą fermentację). Jeżeli nie to co zrobić jeżeli piwo będę robić jutro rano?

2. Czy "uciekająca" piana z kolby może negatywnie wpłynąć na sterylność startera? Co zrobić jak mi się taka piana zaczęła robić?

 

Przy najbliższym zakupie zamówię sobie kolbę 3L żeby mieć więcej miejsca ale na tę chwile muszę sobie poradzić z zaistniałą sytuacją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1.Ja standardowo kręcę starter 1l 8-10LG przez 24h w temp pokojowej 20-23 stopnie i to wystarcza. 

2.Przed zadaniem do brzeczki sprawdź jego zapach i smak. Jeśli nie będzie ewidentnych objawów zakażenia np. kwaśny smak to spokojnie możesz zadać do brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×