Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zastawiłem swój pierwszy starter w 1 l kolbie na mieszadle magnetycznym (Fermentum Mobile FM12). Dziś Ok. 12.00 piwo zaczęło mocno fermentować co objawiło się bardzo obfitą pianą, która chce wyjść z kolby (kolba przykryta luźno folią aluminiową). Mam 2 pytania:

1. Czy należy czekać aż starter przefermentuje  do końca (bo właśnie obserwuję dość burzliwą fermentację). Jeżeli nie to co zrobić jeżeli piwo będę robić jutro rano?

2. Czy "uciekająca" piana z kolby może negatywnie wpłynąć na sterylność startera? Co zrobić jak mi się taka piana zaczęła robić?

 

Przy najbliższym zakupie zamówię sobie kolbę 3L żeby mieć więcej miejsca ale na tę chwile muszę sobie poradzić z zaistniałą sytuacją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przez przypadek temat dodał się dwa razy (jakiś błąd internetu chyba). Jeden temat do usunięcia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

odradzam 3 l kolbę(z praktyki)   lepsza  2l  jak chcesz  mogę Ci odsprzedać  3l  :)

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, morfitru75 napisał:

odradzam 3 l kolbę(z praktyki)   lepsza  2l  jak chcesz  mogę Ci odsprzedać  3l  :)

Dlaczego 3 litrowa gorsza? Ja właśnie zasadzam się na 3 litrową, bo z 2 litrowej miałem ucieczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krowa  straszna  . 1l starter w  3l kolbie   to  tak  jak   by  go nie było .  Ja robię  w  1l i mi nigdy  nie  wyszły  drożdże, ale   dla  wygody  byłaby lepsza  2l   dla mnie

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślałem o 3 litrowej z myślą o lagerach bo tam trzeba większy starter. Po dzisiejszej przygodzie z drożdzami w 1 litrowej kolbie myślę że zapas się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam dwie kolby, 2 i 3 litry. Jedyny minus 3-litrowej to taki, że trudniej ustawić mieszadło (dno chyba musi być inaczej wyprofilowane i ucieka). A do drożdży co lubią dużą pianę (albo podwójna warka) jest niezastąpiona. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Która kolbę byście polecili z wąską czy szeroką szyjką? Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie ma to wpływu na starter ale zastanawiam się nad przykryciem tej kolby: na innym wątku przeczytałem że folia aluminiowa słabo przepuszcza powietrze i że lepszy jest korek z waty, który chyba łatwiej jest obsługiwać na kolbie z wąską szyjką. Z drugiej strony wszystkie instruktarze w internecie (nawet te oficjalne od producentów drożdży) mówią o przykryciu kolby folią aluminiową.
Jak to wygląda u was w praktyce?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2 litry nam z wąską szyjką, 3 litry z szeroką. Do szerokiej mieści mi się ręka z gąbką - także jeśli chodzi o mycie to zdecydowanie szeroka. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×