Jump to content
Fexor

Pierwszy starter

Recommended Posts

Witam,

Wczoraj zastawiłem swój pierwszy starter w 1 l kolbie na mieszadle magnetycznym (Fermentum Mobile FM12). Dziś Ok. 12.00 piwo zaczęło mocno fermentować co objawiło się bardzo obfitą pianą, która chce wyjść z kolby (kolba przykryta luźno folią aluminiową). Mam 2 pytania:

1. Czy należy czekać aż starter przefermentuje  do końca (bo właśnie obserwuję dość burzliwą fermentację). Jeżeli nie to co zrobić jeżeli piwo będę robić jutro rano?

2. Czy "uciekająca" piana z kolby może negatywnie wpłynąć na sterylność startera? Co zrobić jak mi się taka piana zaczęła robić?

 

Przy najbliższym zakupie zamówię sobie kolbę 3L żeby mieć więcej miejsca ale na tę chwile muszę sobie poradzić z zaistniałą sytuacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez przypadek temat dodał się dwa razy (jakiś błąd internetu chyba). Jeden temat do usunięcia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, morfitru75 napisał:

odradzam 3 l kolbę(z praktyki)   lepsza  2l  jak chcesz  mogę Ci odsprzedać  3l  :)

Dlaczego 3 litrowa gorsza? Ja właśnie zasadzam się na 3 litrową, bo z 2 litrowej miałem ucieczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krowa  straszna  . 1l starter w  3l kolbie   to  tak  jak   by  go nie było .  Ja robię  w  1l i mi nigdy  nie  wyszły  drożdże, ale   dla  wygody  byłaby lepsza  2l   dla mnie

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o 3 litrowej z myślą o lagerach bo tam trzeba większy starter. Po dzisiejszej przygodzie z drożdzami w 1 litrowej kolbie myślę że zapas się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dwie kolby, 2 i 3 litry. Jedyny minus 3-litrowej to taki, że trudniej ustawić mieszadło (dno chyba musi być inaczej wyprofilowane i ucieka). A do drożdży co lubią dużą pianę (albo podwójna warka) jest niezastąpiona. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Która kolbę byście polecili z wąską czy szeroką szyjką? Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie ma to wpływu na starter ale zastanawiam się nad przykryciem tej kolby: na innym wątku przeczytałem że folia aluminiowa słabo przepuszcza powietrze i że lepszy jest korek z waty, który chyba łatwiej jest obsługiwać na kolbie z wąską szyjką. Z drugiej strony wszystkie instruktarze w internecie (nawet te oficjalne od producentów drożdży) mówią o przykryciu kolby folią aluminiową.
Jak to wygląda u was w praktyce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 litry nam z wąską szyjką, 3 litry z szeroką. Do szerokiej mieści mi się ręka z gąbką - także jeśli chodzi o mycie to zdecydowanie szeroka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...